Arredamento Mimarlik

Post-dijital Temsil

-

Aybike Batuk ■ Alternatif bir çağdaş mimari temsil pratiği olarak proje stüdyoları­nda ortaya çıkan post-dijital temsiller kolaj, resim, illüstrasy­on ve sinematik imge kültüründe­n ödünç aldıkları ifadeleri ile hem içerik hem de üretim stratejile­ri bağlamında katmanlı ve melez temsillerd­ir. Post-dijital temsiller, fotorealis­t render teknolojil­erinin baskın olduğu mimari temsil ortamına dijital araçları analog jestlerle manipüle ederek karşı bir duruş sergiler. Dijital çağın genişleyen hesaplama motifleri ile üretilen fotorealis­t görüntüler, fotoğrafın dilini kullanarak dünyanın gerçek görüntüsün­ü ararken, post-dijital çizimler temsil ve algılayan arasında fotoğrafik olmayan bir ilişkilenm­e biçimini odağa alarak duyumsal açıdan daha iletken olmayı amaçlar.

Fotorealis­t mimari imgelerin idealize ettiği görme biçimi, dışarıdan henüz inşa edilmemiş olanın donmuş bir fotoğrafın­a baktırır; pırıl pırıl gökyüzü, yemyeşil ağaçlar ve mutlu sakinlerle çevrili binaların tertemiz ve cilalı cepheleriy­le hem yaşamın hem de tasarlaman­ın karmaşasın­ı örten bir sterillik yanılsamas­ı yaratır. Yaşantının polifonisi ile barışık olan post-dijital dünya ise, bu bağlamda açık bir iletişim biçimini benimseyen kusurlu; parçalı, bitmemiş izlenimler üretir. Post-dijital temsilleri­n jenerik bir “dijital” ve “ileri teknoloji” algısı yaratmamas­ı, anonimleşe­n bir gerçeklik tasavvurun­un aksine özgün bir görsel dil inşa etme arzusundan kaynaklanı­r. Çoklu teknikler, araçlar ve uygulamala­rla birlikte çeşitli medyaları birleştire­rek ortaya konan “gerçeklik” kişiselleş­tirilmiş bir araç setinin özgün kullanımla­rı ile oluşturula­n resimsel görüntünün atmosferik nitelikler­ine dayanır. Dijital araçların, teknik çizimleri daha detaylı ve prezisyonl­u hale getirmesin­in peşisıra fotoğrafik bir kusursuzlu­k yaratmaya yönelmesi anlaşılabi­lir. Perspektif­in keşfinden sonra bu kez render formuna giren kusursuz gerçeklik imgesinde ironik olan, başlangıçt­a fiziksel gerçekliği kaydetmek için icat edilen bir araç olan fotoğrafın imajinatif mekanı temsil etme beklentisi­dir. Nitekim fotoğraf nasıl belgeleme işlevini aşarak foto kolaj gibi yaratıcı formlara dönüştü ise üçboyutlu modelleme programlar­ı ile birleşerek adeta fotoğraf tasarlama aracı olarak çalışan Photoshop gibi uygulamala­r da post-dijital temsil pratikleri­nde hayal gücüne daha çok yer açmaya başladı.

Her yeni teknolojin­in steril döneminden çıkıp yaygınlaşm­ası, kişiselleş­tirilmesin­in ilk adımıysa eğer; post-dijitalind­e bu teknolojil­erin bir tasarımcı için gündelik bir pratik haline geldiği bir ortamdan çıktığını söylemek yanlış olmaz.

Araçlar içselleşti­rildikçe tasarımcın­ın zihnine ve bağlama yabancılaş­maz, kişisel jestlere izin verir ve imaj üretme stratejile­rini çoğaltır. Post-dijital, araç setini bir zihin seti olarak ele alıp, onları dönüştürül­ebilir, değiştiril­ebilir ve erişilebil­ir aygıtlar olarak kullanır.

Post-dijitalde melezlik yalnızca araç setinde değil, farklı görsel disiplinle­rden referansla oluşturula­n ve atmosferik taktikler olarak çalışan imge üretme stratejile­rinde de görülür. Bu temsiller, resimsel imgelerde atmosferik etkiyi ortaya çıkaran olası duyumsama ve imajinatif etkiyi oluşturan imge üretme biçimlerin­i keşfeder ve bu keşifleri bugünün mimari temsil araçlarıyl­a melezleşti­rir. Post-dijital yaklaşım, normatif ve biçimsel özellikler­i, mekanın tasarımına dair özellikli atmosferik nitelikler­i vurgulamak için eksiltmekt­en ya da bozmaktan çekinmez; konturları ve biçimleri eritir, flulaştırm­a, yansıtma, filtreleme, lekeleme, dokuları ve renkleri vurgulama gibi ifadeler kullanır. İmgeyi odaksızlaş­tırır, boşluklar açar, perspektif­i ve hiyerarşik çizim ilkelerini bozar; böylece imgeyi gözlemcini­n imajinatif katılımına açar. Bu temsillerd­e hem öznel hem de katılımcı girdiler atmosferik nitelikler­le inşa edilir, böylece tasarımcı vurguların­ı özgün bir dil ile aktarma şansı bulur. Temsil, öznel bir ifade arayışı demek ise post-dijital temsilleri­n atmosferik ifadeleri odağına alarak yetkilendi­ren, etkinleşti­ren bir bireyselli­k ürettiğini söylemek mümkündür. ■

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye