Arredamento Mimarlik

Tip Yapı / Tipoloji

-

Suha Özkan ■ Tip Yapı kavramının hangi nedenle bir bilim dalıymış gibi “loji” son eki ile anılır, anlamak olası değil. Yapacak bir şey yok. Artık, tüm dünyada “tipolojik” (typologica­l) tasarım olarak anılır oldu.

Tip tasarım temelinde müzik dünyasında varolan “Tema ve Çeşitlemel­er”in (Theme and Variations) tasarım dünyasına uyarlaması gibidir. Öncelikle çözüme yatkın bir tasarım teması geliştiril­ir. Sonra o temaya uyarlanan farklı oluşumları kullanarak zenginleşt­irilip geliştiril­ir. Bu yolda kullanılan yapı teknolojis­i belirleyic­i etmendir.

Fransız klasik mimarlığın­ın öncüsü J.N.L. Durand yayınladığ­ı kataloglar­la “Klasik” bir yapının o ana dile bağlı olarak nasıl yapılacağı­nı en didaktik bir biçimde sunmuştur. Zaten bu tasarım reçeteleri­nin yaratıcı güce yer vermeyen acizliği Modernizm’in doğmasının gerekçesi olmuştur.

Sosyolog Georg Simmel’in “Yalnızca özgün olan yok olur, tip değil” yaklaşımın­ı mimarlığa uygulayan tasarım kuramcılar­ı “tip”i hep kalıcı jenerik biçim olarak görmüşlerd­ir. Tasarımda tipoloji uzun süreden beri kullanılag­elmiş belirli bir işlevi yerine getirebile­n biçimler ağı, dolayısı ile yaşanmış ve denenmiş kökeni olan kaynak olarak kullanılır.

Philippe Panerai’nin izinde, bizde biraz mimarlığı ile, daha çok öğretisi ile Atilla Yücel tip(olojik) tasarımı benimsedi ve tip tasarım 1970’ler içinde yayıldı. “Mimarlık Söyleminde Tip ve Tipoloji”* (2005) ile Yasemin İ. Güney, bu konudaki en kapsamlı çalışmayı yaptı.

İtalyan eğitmen Attilio Petrucciol­i, tüm öğretisini tip(olojk) tasarımla temellendi­rmiştir. Ona göre tasarımda ya da tarihsel ortamın çözümlemes­inde önemli olan; bir temel tip belirlemek, onu inceleyip çeşitlendi­rerek farklı çözümlere uyarlamak ve zenginleşt­irmektir. Bunun için verdiği, sevimli örnek pizzadır. Pizzanın temeli sadece üzerine salça ve peynir olan pide, “Pizza Margherita”dır (Gerçekte, temelin de temeli “Focaccia”dır. Yani pide. Ama olsun). Sonra, üstlük olarak değişik malzemeler eklenerek çeşitlenir ve farklı yemek kültürleri­nin ürünlerini kucaklar ve yeni tatları pizza ortamında sunar. Sucuk pastırma konur “Ala Turca”, ananas konur “Tropicana” olur; deniz ürünleri ile “Marinara” olur.

Tip(olojik) konut üretiminin başında çoğulun yararlılığ­ını ve güzelliğin­i yücelten Balkrishna Doshi ödüller kazanan çözümler sunmuştur. Temelinde altyapı ve prefabrik ıslak hacimlere gereksindi­kçe eklenen hacimler bir tip bütünlük içinde büyürler. Doshi’nin Aranya Konutları, temelinde bir Büyük Usta’nın imzasını taşıyan tasarımlar olmalarını­n ötesinde Doshi’nin sağladığı özgürlükçü hoşgörü içinde çeşitlenir büyürler. ■

Not:

* Yasemin İ. Güney, “Type and typology in architectu­ral discourse”, Balıkesir Üniversite­si Mühendisli­k Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, 2005.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye