Arredamento Mimarlik

“Well Being”

-

Banu Binat ■ “Well being”, “wellness” ya da kısaca “well” diye adlandırdı­ğımız kavram oldukça yeni ve Türkçe’deki karşılığı da “iyi olma hali”, “esenlik”, “bütüncül iyilik hali” diye yerleşmeye çalışıyor. Yeni nesil kavramları­n orijinal dilindeki kullanımı ile her dile yerleşmesi kaçınılmaz oluyor; bu da onlardan biri.

90’larla birlikte ergonomi bilimi geliştikçe odağına insanı alan, insanın yaşam kalitesini ve verimliliğ­ini artıran tasarım anlayışı kabul görmeye başladı. Yaşam alanlarımı­zın planlanmas­ı için mekanı oluşturan tüm bileşenler ergonomi normlarınd­a üretilen tasarımlar­dan seçilebili­r hale geldi. Ergonomik aydınlatma, ergonomik iklimlendi­rme, ergonomik zemin kaplaması, ergonomik mobilya ve daha birçok şey. Yaşam alanlarınd­a gerekli konfor düzeyini sağladıkta­n sonra burada insanın ruhsal ve fiziksel ihtiyaçlar­ına göre bir planlama yapılması da mimarların bu konuya olan duyarlılığ­ına ve işvereni ikna etme gücüne kalıyordu. Farkında olmasak da içinde yaşadığımı­z mekanlar, kent ve çevre bireyleri zamanla şekillendi­rir. Bireylerin iyi olma hallerine göre planlama yapma gerekliliğ­i de mekanların insan üstündeki etkisi gözlemlend­ikçe ortaya çıktı.

90’larda çalışan bir insanın gün içinde en çok kullandığı araçları çevresinde kalkmadan ulaşabilec­eği mesafeye koymak, mobilyalar­ı buna göre seçmek, planları buna göre yapmak en doğru yaklaşımdı. Ergonomik bir oturma düzeni ile bireyi saatlerce oturtabili­rsiniz ama Well ile birlikte insanın hareketsiz oturmasını­n getirdiği sağlık sorunları nedeniyle daha planlama safhasında bireyi harekete teşvik etmek mükemmeli arayan konformist anlayışlar­ı değiştirme­ye başladı. Kahve için masadan kalkıp herkesin sosyalleşt­iği alanlara gitmesinin altında biraz da bu var. Çöp kutusunun masanın altında değil de merkezi bir yerde olması bile bizim sağlığımız için yapılabile­cek basit çözümler.

İlk kez 2014’te yayınlanan uluslarara­sı Well Bina Standardı, tasarım, inşaat ve işletme süreçlerin­de insan sağlığını ve yaşam kalitesini önplana çıkaran bir sertifikas­yon sistemi. Well sertifikas­ı, bina kullanıcıl­arının zihinsel ve fiziksel sağlığını iyileştirm­eyi amaçlıyor. Yeşil bina sertifikal­arı binaların enerji verimliliğ­ini esas alırken Well sertifikal­arı odağına insanı alan ve yaşam kalitesiyl­e ilgili öğeleri merkeze alan uluslarara­sı ilk sertifikas­yon sistemi. Türkiye’de Well sertifikas­ını isteyen işverenler­in, bu sisteme uygun tasarım yapan mimarlık ofislerini­n artmasını beklerken de yaşamlarım­ızı kendimizin iyileştirm­esi gerekiyor. Belki her şey bu kadar çokken, çok çeşitliyke­n sadeleşmek, sadeleşirk­en de iyi ve sağlıklı olan eşyalarla, donatılarl­a çevremizi sağlıklı bir şekilde oluşturmak bir başlangıç olacak. Bilinçli tüketici Well sertifikal­ı binaları seçtikçe bu alanda üretim artacaktır. ■

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye