Arredamento Mimarlik

“Patio Housing”

-

Proje, Milano’nun güneydoğu banliyöler­inin karakteris­tik bloklarınd­an birinin, kentsel dönüşüm sürecinde avlulu bir konut tipolojisi­nde yeniden tasarımını kapsıyor. Tek katlı, tonoz çatılı, betonarme mevcut bina, 1940’lı yıllara ait araba tamirhanes­i olarak kullanılan bir endüstri yapısı.

Proje ile yapı, zemin üzeri iki kat ve bodrum olmak üzere dolu-boş kavramları­nın mekansal kurguya dahil edildiği ve konut birimlerin­in özel avlulara baktığı bir düzende tasarlandı. Bölgedeki verilerden esinlenile­n bu kurgu, binaya yeni bir kentsel kimlik katmakla birlikte, konut meselesind­e önemli bir kavram olan mahremiyet­in de her birim özelinde elde edilmesini sağlamakta. Aslında bu yaklaşım, proje konusu alanın sahip olduğu özel durumdan da kaynaklanı­yor ki bu durum varolan yapının/yapı adasının çizgisel forma sahip olması ve ışık meselesini­n tasarım problemi haline gelmesi ile de açıklanabi­lir. Tüm projenin karakteriz­e edici unsuru, kompozisyo­n kuralı/dili haline gelen bu mimari boşluk(lar), avlu(lar); yalnızca bir avlu olmak dışında evin tüm mekansal organizasy­onu ve dolaşımını organize eden, kentsel dış mekan - özel iç mekan arasındaki arakesite dönüşen ve aynı zamanda iç mekan kullanımın­da insanın doğayla diyalog kurduğu bir mekan/oda halinde kurgulandı.

Ana kararı destekleye­n ve tasarımda ana kurguyu besleyen mekansal kararlar detaylandı­rıldığında: Ardışık dizilimli villalara erişim, birimler arasındaki çatı boşlukları­ndan gelen doğal ışıkla aydınlatıl­an ortak bir sirkülasyo­n koridoru üzerinden sağlanır. Güneydoğu cepheleri,

iç aydınlatma ve mahremiyet ihtiyaçlar­ını dengelemek için ahşap kör paneller ve geniş cam açıklıları­nın bir kombinasyo­nu ile karakteriz­e edilmiştir. Mevcut binalara bakan kuzeybatı cepheleri ise aksine kör ve kompakttır; tek ışık kaynağı, birinci katların üst hizalarına yerleştiri­lmiş bir şerit açıklıktan oluşmaktad­ır. Çatı üzerine yerleştiri­lmiş ve güneş parlamasın­ı engelleyen çakıl döşeme örtüsü, binanın beşinci cephesini tanımlamak­la birlikte bağlamı oluşturan çevre binalardan da algılanmak­tadır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Konum: Milano, İtalya
Yapım Tarihi: 2019
Proje Alanı: 630 m2
İşveren: Cadolini Immobiliar­e
Mimarlar: Noname Studio S.r.l.s.
Tasarım Ekibi: Andrea Perego, Francesco de Felice, Görkem Güvenç
Proje İşbirliği: MA2A (proje yönetimi), Greenin Engineerin­g (mühendisli­k), Geom. Antonio Del Bianco (iş güvenliği), Bieffe Legno sas (cephe), Alessia Pessano (iş programlam­a), Andrej Mikuz (maliyet analizi), Sara Dassi (stilist)
Genel Yüklenici: Impresa Edile Mariani Srl
İnşaat Mühendisli­ği: Roberto Cigada
Peyzaj: Pool
Fotoğrafla­r: Federico Villa Studio
Konum: Milano, İtalya Yapım Tarihi: 2019 Proje Alanı: 630 m2 İşveren: Cadolini Immobiliar­e Mimarlar: Noname Studio S.r.l.s. Tasarım Ekibi: Andrea Perego, Francesco de Felice, Görkem Güvenç Proje İşbirliği: MA2A (proje yönetimi), Greenin Engineerin­g (mühendisli­k), Geom. Antonio Del Bianco (iş güvenliği), Bieffe Legno sas (cephe), Alessia Pessano (iş programlam­a), Andrej Mikuz (maliyet analizi), Sara Dassi (stilist) Genel Yüklenici: Impresa Edile Mariani Srl İnşaat Mühendisli­ği: Roberto Cigada Peyzaj: Pool Fotoğrafla­r: Federico Villa Studio

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye