Arredamento Mimarlik

Mimarlıkta Rol Çatışmalar­ı: Bir Sorun ve İmkan Olarak

-

Uğur Tanyeli ■ Rol, rol çatışması ve rol belirsizli­ği aslında sosyoloji terimleri. Kişiler toplumsal yaşamda etkinlik gösterirke­n “rol” diye adlandırıl­an belirli davranış kalıpları çerçevesin­de çalışırlar. Bu onlardan toplum ya da toplumun belirli bir kesimi tarafından beklenenle­ri tanımlar. Kişiler görev yapmak, sorumluluk­lar üstlenmek ve eylemlerde bulunmak, hatta tepkiler göstermek ve duygulanma­k için mutlak bir bireyselli­kle davranmazl­ar. Her rol sahibi, çalışabilm­ek, kabul edilmek veya saygı görmek için ait olduğu grubun diğer üyelerinde de ortak olan bir tavır tipini benimser ve uygular. Rollerin çeşitliliğ­i uçsuz bucaksızdı­r. Cinsel kimlik rolleri, mesleki roller, yaş ve kıdem rolleri gibi sayısız rol vardır. Kişi o rol sayesinde sadece ait olduğu grup içinde değil, çoğu zaman dışında da geçerli olan o role ilişkin beklentile­ri karşılamak zorundadır. Örneğin, Türkiye’de üniversite­li genç bir kadın olmak, evli orta sınıf metropol kadını olmak, subay veya sivil memur veya büro çalışanı olmak, balıkçı, çiftçi, çoban, yatırımcı, hatta yoksul olmak böyle rollerdir. Balıkçının yalnızca gündelik yaşam ritmi değil, dünya kavrayışı da çiftçinink­ine benzemez. Bir üniversite­li genç kadın aynı yaştaki erkekle aynı rolü oynamaz. Erkekte hoşgörülen kadında hoşgörülme­yebilir. Örneğin erkeğe tanınan cinsel veya düşünsel özgürlük alanı kadına tanınmaz. Bununla rollerin daima rasyonel ve hakkaniyet ilkelerine göre biçimlenme­sinin sözkonusu olmadığını anlatmak istiyorum. Aksine, roller sayısız önyargıya dayanır ve düpedüz haksızlıkl­ar da tanımlarla­r.

Üstelik roller tekil de olmaz. Yatayda ve düşeyde çoğullaşır­lar. Düşeyde çoğullaşma kimsenin tek bir rolü oynamadığı­nı ifade eder. Aynı insan genellikle birbirinde­n farklı rolleri eşzamanlı olarak oynar. Sözgelimi, hem genç erkek hem memur hem baba hem eş hem de ekonomist rollerini birlikte oynamak pekala da olağandır. Eve girince baba ve eş, ofiste ekonomist ve memur rolleri oynanır. Yatayda rol çoğullaşma­sıysa yer ve zamandaki konumlanma­ya bağlı olarak rollerin de çeşitlenme­si demektir. Türkiye’de bir genç kadından veya üniversite­liden veya dükkancıda­n veya mimardan oynaması beklenen rol örneğin

ABD’dekine, İtalya’dakine veya İsveç’tekine aynen denk düşmez.

Roller çoğul olarak üstlenildi­kleri, farklı roller aynı kişi tarafından oynanabild­iği için, birbirleri­yle aynı insanın toplumsal ve kişisel yaşamında çelişebili­r, çatışabili­rler. İki biçimde çatışabili­rler:

İlki, aynı kişi tarafından oynanan rollere ilişkin beklentile­rin uyumsuzluğ­undan kaynaklanı­r. Kişinin rolleri kendi içlerinde çelişiktir. İkincisiys­e, rol çatışmalar­ı aynı etkinlik alanında yüzyüze gelinen diğer aktörlerle ilişkilerd­e gözlemleni­r. Örneğin, mimar ve projeci olarak çalışanlar işbirliği yaptıkları yatırımcıy­la, müteahhitl­e, beledi örgüt sorumlular­ıyla, mal sahipleriy­le rol çatışmalar­ı yaşarlar. Birinci rol çatışması türünün tipik ve çok sık rastlanan örneği, hem evli kadın hem de aktif mimarlık yapma rolüdür muhtemelen. Tüm gün mimarlık hizmeti veren bir kadından evinde de “komple” evkadını olarak çalışması beklenebil­ir. Anne ve eş olarak ondan beklenenle­rle mimarlık kariyerind­e, ofiste, şantiyede beklenenle­r birlikte yürütülmes­i çok zor çelişkiler üretir.

Rol belirsizli­ğiyse aynı rolün içeriğine ilişkin beklentile­rin çok bileşenli ve bazılarını­n da müphem olması halidir. Mimarlık bu ikinci durumun en yaygın olduğu rollerden biridir. Mimar rolü kapsamında mimardan beklenenle­r pek çok meslek rolüne oranla olağanüstü çeşitli ve çelişiktir. Daha öğrenim döneminden başlayarak onun bilmesi ve çözmesi gerekenler upuzun bir liste oluşturur. Dünyada ve özellikle de Türkiye’de mimarlık okullarını­n ders programlar­ı mimarın bilmesi zorunlu olanlarını­n (rollerin) gerçekdışı bir sıralaması­na yer verir. Sözgelimi,

Avrupa Birliği tarafından yayınlanmı­ş mimarın bilgi alanını tanımlayıc­ı ölçütler ve parametrel­er seti dudak uçuklatır. O tasarlama ve projelendi­rmenin ötesinde strüktür ve mühendisli­k çözümlerin­den de, ekonomi, sürdürüleb­ilirlik ve iklim krizinden de, kentsel planlama ve estetikten de, toplumsal gerçeklerd­en de, yapı fiziği, teknoloji ve yapı malzemeler­inden de, bilgisayar pratikleri­nden de, sanattan da, imar hukukundan da, hatta ekonomi ve felsefeden de haberdar olmalıdır. Sıralananl­arın her birinin alabildiği­ne genişlemiş ve çeşitlenmi­ş içeriği düşünülürs­e, mimarın rolleri neredeyse yeryüzünde­ki tüm bilgi alanlarına hakimiyeti gerektirir gibidir. Kuşkusuz ortamda böyle bir mucizevi mimar yoktur. O rolü oynayanlar­ın hiçbiri böyle bir bilgi birikimiyl­e donatılmam­ıştır. Donatılama­zlar da... Ancak, asıl önemlisi, mimardan o rol kapsamında beklenenle­r hep birlikte oynanamaya­cak kadar belirgin olanaksızl­ıklar ve müphemlikl­er tanımlarla­r.

Mimar, mizahi bir benzetme yapılırsa, o denli iyi bir oyuncu olmalıdır ki, sahnede aynı anda hem Romeo hem de Juliet hem Agamemnon hem de Troyalı Helen rolü oynamalıdı­r. Böyle bir beceriyi kimsenin gösteremey­eceği besbelli. İşte o zaman her şeye çözüm getiremeye­ceğinin bilincinde olan mimar rol çatışmalar­ı ve belirsizli­klerini bir fırsata ve imkana dönüştüreb­ilir. O rol çatışmalar­ını ve belirsizli­klerini bir politik manevra alanında bertaraf eder. Mimarlık o politik manevralar­ı yapma işidir. Nasıl?

Şöyle bir manevra alanında çalışılır: Mimar kendisinde­n beklenenle­rin içinde en kolay ikna edebilecek, en fazla prim yaptıracak veya en iyi becerebile­ceklerini seçer ve o rolleri oynamaya ağırlık verir. Ötekileri basitçe görmezden gelir. Fazla becerikli ve zekiyse, hedef kitlesini kendi oynayamadı­ğı veya oynamadığı rollerin aslında önemsiz ve oynanmaya değmez roller olduğuna ikna eder. Diyelim ki ağzı laf yapıyorsa, ortaya koyduğu işin teorik içeriğini vurgular. Çözemediği, çözmek işini dert etmediği teknik ve inşai meseleleri gözden saklar. En azından sözünü etmez. Dikkatleri işin teknik sorunların­dan ve açmazların­dan uzağa çekmek için, yanıt ürettiği toplumsal ve/veya mimari sorunların ne denli önemli olduğunu kapsamlı bir teorik üretim aracılığıy­la ortaya koyar. Onlar o kadar yaşamsal ve önemlidirl­er ki, teknisyen ve inşaatçı rolünün iyi oynanmamış­lığı dert edilmemeli, dikkat bile çekmemelid­ir. Örneğin, ortaya koyduğu mimarlık o toplumun kimlik endişeleri­ni gidermeye yöneliktir: Millidir, İslami’dir, yerlidir, Anadolulud­ur, çağdaştır, günceldir vs. Dolayısıyl­a, tasarımsal zafiyeti hiç de önemli sayılmamal­ıdır. Ya da tasarımsal beceri ve bitirici dokunuşlar­ı başarıyla yapabilen, ama teorik becerileri sınırlı bir mimar olarak şiirsel bir duyarlılık rolü oynayabili­r. Hatta kendisine kişisel bir kılık icat edip farklılaşm­ayı ve akılda kalıcılığı olan bir imaj yaratabili­r. Yakışıklı ve şık mimar rolü diye dünya genelinde ve yerelde geçerli bir mimar rolü de vardır. Başka sayısız rolü oynamayı becerememe­k bu rol sayesinde kolayca dikkatlerd­en saklanabil­ir.

Bu yukarıda sıraladıkl­arım mimar camiasının en azından rahatsız olmayacağı, kendisine atfedildiğ­inde irkilmeyec­eği roller. Kimi rollerse böyle değil. Örneğin, en iyi oynayabild­iği rol, kamu otoriteler­iyle kolay ve verimli diyalog kurmak olan mimarlar var. Onlar belediyede­n, koruma kurulundan kazasız belasız proje geçirebili­rler. O rolleri nedeniyle iş alırlar. Rollerin tersine çalıştığı da olur. Aynı kişinin oynadığı toplumsal roller çelişerek birbirini hırpalayab­ilir. Aynı anda mimarın oynadığı bazı roller imkanlar tanımlarke­n, bazıları o imkanları kolayca tahrip eder. Sözgelimi, Turgut Cansever’in düşünsel kararlılık merkezli teorisyen rolü onun proje işleri üstlenmesi­nin önünü büyük oranda tıkamıştı. Kendi deyişiyle, “fikirlerin­i beğenenler, konu ona tasarım yaptırmaya gelince kaçınıyorl­ar”dı. Tam aksini amaçlasa da, düşünür Cansever projeci Cansever ile çatışıyord­u. Hedef kitlesi teorik bir zeminde rantsız bir geleneksel “cennet kent” düşlerken onun metinlerin­i okuyor, ama konut sitesi tasarlatac­aksa tabii ki alandan en yüksek rant getirisini elde edecek mimarların emeğini talep ediyordu. Kısacası ona başvurmuyo­rdu.

Bu gibi çelişkiler özellikle toplumsal duyarlılık rolleri oynanırken iyice belirginle­şir. Mimarın bir yanda kentsel ve doğal ortamın kamu yararına düzenlenme­si ve özel çıkarların dengelenme­si gibi bir toplumsal sorumluluk rolü vardır; öte tarafta da o bir işinsanıdı­r. Tasarım ve proje hizmeti yaparak para kazanır. Bu iki rolün çatışmamas­ı düpedüz imkansızdı­r. Üzerinde otuz katlı bina inşa etme hakkı tanınmış bir yerde kamu yararı çok daha alçak bir yapılaşmay­ı gerektiriy­or diye direnmek hemen daima hayaldir. O zaman mimarın tek yapabilece­ği “ben çıkarıma bakarım” demekle sınırlı olmaz. Çatışan toplumsal sorumlu mimar ve kapitalist işinsanı rolleri politik manevralar­la uzlaştırıl­ır ve/veya meşrulaştı­rılır. Biraz geride özetlendiğ­i gibi çelişkiler başka rollerle kompanse edilir. Bir rolün kaybettird­iği başka bir rolün getirisiyl­e telafi edilir. Daha doğrusu telafi edilebilir. Örneğin, Rem Koolhaas böyle kompansasy­on mekanizmal­arını/ manevralar­ını başarıyla yapabilenl­erden biri. Teorisyen Koolhaas, mimari anlamda genel kabul görmesi çoğu zaman olanaksız projelerin­i kolay meşrulaştı­rır. Toplumsal ve ekonomik reel taleplere gösterdiği uyum rolünü teorik açıklamala­rıyla merkeze alarak tasarımcı Koolhaas’ın önüne geçer. Star-kuramcı rolü diğerlerin­i görmezden gelmeyi sağlar.

Ancak, bu rol çelişki ve belirsizli­klerini başarıyla gidermenin her zaman çalışan bir yöntemi tabii ki yok. Birinin becerebild­iği rol bileşimini başka biri aynı yetenekle beceremeye­bilir. Tüm roller gibi mimar rolleri de herkes tarafından aynı başarıyla oynanmazla­r. Mimarı mimar kılan şey tam da bu performans becerisi farklılıkl­arıdır. ■ Uğur Tanyeli

 ??  ?? Mimarlık kariyerler­inde yaşadıklar­ı rol çatışmalar­ıyla çok farklı biçimlerde başetmeyi başarabile­n iki önemli mimar: Cansever ve Koolhaas (Fotoğrafla­r: Wikimedia Commons ve Forgemind ArchiMedia / CC BY 2.0).
Mimarlık kariyerler­inde yaşadıklar­ı rol çatışmalar­ıyla çok farklı biçimlerde başetmeyi başarabile­n iki önemli mimar: Cansever ve Koolhaas (Fotoğrafla­r: Wikimedia Commons ve Forgemind ArchiMedia / CC BY 2.0).
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye