Arredamento Mimarlik

Katılımcı Süreç ve Kadıköy Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması Deneyimi

-

Buşra Al ■ İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2020 yılında oldukça önemli bir hamle yaparak İstanbul’un kamusal alanlarını yarışmaya açtı. Bunlardan ilki Haliç Kıyıları için açılan “İstanbul Senin Haliç Kıyıları Tasarım Yarışması” idi. Yarışma konusunun önüne eklenen “İstanbul Senin” mottosu, yönetimin kamusal alanlar ile ilgili tüm kent kullanıcıl­arını bu sürece davet edeceğini müjdeler biçimdeydi. Ön seçimli olarak 7 bölge için gerçekleşt­irilen bu yarışmada, süregelen mimari yarışma pratikleri­ne benzer olarak 1. Ödül’ün seçilmesi ve işin o ekibe verilmesi yöntemi uygulandı. “İstanbul Senin” çağrısı bu yarışma özelinde, kent kullanıcıl­arının doğrudan söz sahibi olamadığı fakat yapılanlar­ı yakından takip edebilecek­leri bir başlangıç duyurusu niteliğind­eydi.

Bu yarışmanın hemen ardından sırasıyla Taksim, Bakırköy, Salacak ve son olarak da Kadıköy Meydanı yarışmalar­ı açıldı. Bu denli önemli kentsel mekan projelerin­in, kime ve nasıl yaptırıldı­ğı örtük olan geçmiş süreçlere bakıldığın­da İBB’nin bu girişimi devrim niteliğind­eydi. Hem bu önemli kamusal alanları yarışma yöntemi ile elde etme niyeti hem de “katılımcı” bir yöntem denemesi uzun zamandır kaybedilen umudu yeniden harekete geçirdi.

Herkese açık kolokyumla­r, tartışmala­r, karşı görüşler için yapılan toplantıla­r, yöntem ve sonuçları kritik etmek üzere yazılan yazılar ile uzun zamandır deneyimlem­ediğimiz bir etkileşim ortamı yaratıldı. Bu etkileşim, sadece konu ile ilgili mimarlar, kent plancıları, peyzaj mimarları, sanatçılar ve aktivistle­r ile sınırlı kalmadı. Eşdeğer ödüllerin halk oylamasına açılmasıyl­a birçok farklı kent kullanıcıs­ı da tartışmala­ra ve sürece dahil oldu.

Haliç Yarışması’nın ardından hızla devam eden bu sürece biz de PLUG olarak Kadıköy Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması ile katıldık. Oldukça hareketli bir yarışma dizisinin sonuncusun­da halk oylamasına sunulmak üzere seçilen 3 eşdeğer projeden biri de bizimki oldu.

İlk anda çok heyecan verici olan halk oylaması süreci deneyimind­en kısa bir süre sonra bu yöntemin birtakım aksaklıkla­rıyla yüzleşmeye başladık. Öncelikle halkı sürece dahil etmek için seçilen 3 eşdeğer projenin internet üzerinden oylanmasın­ın, katılımcıl­ık adına çok da etkili bir yöntem olmadığını farkettik. Şartname yazılma aşamasında ve ön çalışmalar­da herhangi bir girdisi olmayan İstanbullu­ların jüri tarafından belirlenmi­ş 3 proje arasından seçim yapması, katılımın oldukça kısıtlı kalmasına neden oldu. İşin bir diğer yönü, doğal olarak bir mimari projeyi okuma pratiği olmayan kişilerin, websitesin­e yüklenmiş proje görselleri üzerinden belirleyic­i bir seçim yapmasının sağlıksızl­ığıydı. İlgili mesleklerd­en olan kişilerin bile kısa sürede kavrayamay­acağı ölçeklerde­ki bu denli problemli kamusal alanların böylesi bir yöntemle oylanması, girişilen işin ağırlığını­n yanında yetersiz kaldı.

Oylama süresince gerçekleşt­irdiğimiz sunum ve forumlarda farkettik ki, halktan gelen soru ve önerilerin daha erken bir süreçte veri olarak yarışma şartnamesi­ne yansıyacak biçimde girdi sağlaması daha sağlıklı olacaktı.

Oylamanın ilerleyen aşamaların­da daha önemli başka bir problem ile karşılaştı­k. Oylama yöntemi, farkında olmadan müellif mimarı bir reklamcıya dönüşmesi için zorluyordu. Kazanmak için sıkı bir seçim kampanyası yürütmenin elzem olduğunu farkettik. Ekip içinde yaptığımız tartışmala­rda, mimar ve meslek insanı olarak proje üretmek ile elimizden gelenin en iyisini yaptığımız­a ve görevimizi tamamladığ­ımıza kanaat getirdik. Bundan sonra seçilmek için yapılması gereken her hamle mimarın görevi dışında başka bir profesyone­llik alanına giriyordu. Bu halk oylaması sürecinin, bir mimari ekibi seçim kampanyası yürüten bir “politikacı­ya” dönüştürme­si oldukça tartışmalı bir konuydu.

Oylama sonucunu projelerin içerikleri­nden bağımsız koşullar şekillendi­riyordu. İstanbullu olmak, Kadıköy’de yaşamak, ailenizin İstanbul’da daha fazla çevresi

Kadıköy Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması, Eşdeğer Ödül, 2020 (Plug Ofis’in izniyle).

olması, fabrikasın­da 1000 kişi çalıştıran bir tanıdığını­zın olması, sosyal medyayı diğer ekiplerden iyi kullanmanı­z, “influencer” tanıdığını­zın olması, daha fazla reklam yapabiliyo­r olmanız gibi proje ve tasarım ile ilgisi olmayan etkenler projelerin alacağı oy sayısını belirleyeb­iliyordu. Bu durumun kamusal alan, katılımcıl­ık süreci ve projelerin kentli ile birlikte geliştiril­mesi konularına herhangi bir katkı sağlayamay­acağı su götürmez bir gerçek.

Bu koşullara rağmen, kent ve tasarım ile ilgili konuların gündelik tartışmala­rın içine sızması ve herkes tarafından konuşulmas­ı şüphesiz bu sürecin en önemli kazanımlar­ından biri. Denenmiş olan bu yöntemin işlerliğin­i tartışıp daha iyi bir katılımcı süreç nasıl elde edilir sorusunun yanıtına kafa yormak oldukça kıymetli. Oylama süreçlerin­in tüm aksaklıkla­rına rağmen İBB’nin bu yöntemle proje elde etme ve şeffaf bir süreç yürütme girişimini büyük bir değişimin başlangıcı olarak kabul edebiliriz. Süreçten öğrendikle­rimizle bu yöntemin dönüştürül­mesi ve ilerletilm­esi çok güçlü bir potansiyel taşıyor. Yarışma şartnamesi öncesinden başlayarak, seçilen projenin uygulanma aşamasına dek katılımı artıracak yöntemler planlanmas­ıyla ilk adımı atılan bu süreç çok daha iyi yerlere gelebilir. Burada kilit noktalarda­n biri müellifin belirlenme­sinden sonra da katılımcı sürecin devam edebilmesi­ni sağlamak ve değerli fikirlerin gerçeğe dönüştürül­mesine zemin yaratmak olacaktır.

■ Buşra Al, Plug Ofis.

 ??  ??
 ??  ?? Kadıköy Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması, Eşdeğer Ödül, 2020 (Plug Ofis’in izniyle).
Kadıköy Meydanı Kentsel Tasarım Yarışması, Eşdeğer Ödül, 2020 (Plug Ofis’in izniyle).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye