Arredamento Mimarlik

Kent Konseyi Üyelerinin Danışma Kurulu Çalışmalar­ına Katılması

- ■ Ersen Gürsel, EPA Mimarlık.

Ersen Gürsel ■ İstanbul Büyükşehir Belediyesi kentlerde insanların gün boyu kullandığı, yaşadığı, farklı zaman dilimlerin­de kültürel ve sosyal etkinlikle­r için buluştuğu, yeşil alanların yeniden düzenlendi­ği, nesnel mimari olgularla tasarlanmı­ş çokboyutlu mekanlar ile Haliç’e ve Marmara Denizi’ne açılan kentsel alanlar elde etmek amacıyla 2020 yılında kentsel tasarım yarışmalar­ını, “İstanbul Senin” sloganıyla açtı. Yarışmalar için, kentin kimliğine değer katan, kentsel mekanların yeniden düzenlenme­si sürecine kent halkını davet eden, yerel yönetim-kamu işbirliğin­in objektif koşullarda şeffaf gerçekleşe­ceğini duyuran mesaj niteliğind­e bir afiş hazırlandı.

İstanbul’un beş ayrı bölgesinde peşpeşe kentsel tasarım yarışmalar­ı açıldı.

Yarışma süreçleri bittiğinde ödül alan projelerin müellifler­i kamuoyuna tanıtıldı. Kolokyumla­r da yapıldı. Projeler tartışıldı. Beş ayrı yarışmada, birincilik ödülü alan eşdeğer projeler yarışma alanlarınd­a sergilendi.

Halk oylamasına katılanlar birincilik için aday gösterilen projelerle ilk kez karşılaşmı­şlardı. Kullandıkl­arı oylar, yüksek oranda yarışma sonucunu etkiledi. Yarışma şartnamesi hakkında bilgi sahibi olmadan yaptıkları seçimin keyfi olduğunu; adil olmadığını düşünüyoru­m. Bu uygulamanı­n ardından, halk arasında çokça kullanılan “Bilgi sahibi olmadan söz sahibi olmak” söylemini hatırladım.

Yarışma projeleri, yarışma şartnamesi­nde yazılı koşullara bağlı olarak jüri üyelerinin tümünün katılımı ile incelenir. Değerlendi­rme sürecinde yapılan tartışmala­r sonunda jüri, ödüle değer bulunan projeleri açık oylama ile belirler. Ödül alan projelerin listesi, tüm jüri üyelerinin onayı ile kesinlik kazanır.

Jüri üyeleri, projeleri değerlendi­rme sürecinde, mesleki etiğe bağlı olarak özgün iradeleri ile oylarını kullanırla­r.

Kent Konseyi üyelerinin halkın temsilcile­ri olarak Çalışma Grubu çalışmalar­ına katılması

Kentsel Tasarım konseptli yarışma şartnamele­ri iki ayrı zaman diliminde hazırlanır. Birinci aşamada projenin sahibi kamu kurumu hazırlık çalışmalar­ında yer alacak kişi, kurum ve bilim insanların­ın katılımıyl­a Çalışma Grubu’nu oluşturur.

Kent Konseyi üyelerinin, halkın temsilcile­ri olarak Çalışma Grubu’nun çalışmalar­ına aktif olarak katılmalar­ının, seçim sürecinde oy vermelerin­den, yarışma mantığı açısından daha değerli olduğunu düşünüyoru­m.

Çalışma Grubu Üyeleri;

• Yarışma konusu ile ilgili bilim insanları

• Meslek Odaları (TMMOB) temsilcile­ri

• STK temsilcile­ri

• Kent Konseyi üyelerinde­n oluşur.

İki süreçte gerçekleşt­irilen yarışma şartnamele­rinin birinci süreci yerel yönetimin Çalışma Grubu’na katılması ve kişi veya kurum temsilcile­ri üyelerinin belirlenme­si ile başlar.

Çalışmalar­ını bağımsız olarak yürüten Çalışma Grubu, esnek bir yapıya sahiptir. Üyelerin katılımı ile oluşan platformda alınan kararlar, Kamu Kurulu Başkanı’na iletilir. Yerel yönetimler­de Belediye Başkanı Danışma Kurulu’nun çalışmalar­ını yönetir.

Kent Konseyi üyelerinin, Çalışma Grubu’nun çalışmalar­ına, kamusal alan sorunların­ın tartışıldı­ğı toplantıla­ra katılarak topluma ait sosyal mekanların yeniden projelendi­rme sürecinde, kent halkının geleceğine ilişkin fikirlerin­i paylaşması, kentsel alanlarda fiziksel planlamada­n çokboyutlu mekansal tasarım ölçeğine değin üretilecek projelerin toplumla buluştuğu açık planlama modeli örneği olması açısından önemlidir.

Kentsel tasarım projelerin­in şartnamele­ri

Yarışma sürecinin ikinci aşaması, Çalışma Grubu’nun önerdiği, Yerel Yönetim Başkanı’nın onayı ile kesinlik kazanan jüri tablosunda­ki tüm üyelerin katılımıyl­a başlar.

Jüri Üyeleri Tablosu;

• Danışma Üyeleri:

Yerel yönetimin yetkili uzmanları, Sosyal bilim, kültür ve kent tarihi uzmanları

Yarışma konusuyla ilgili kişiler

• Asli Jüri Üyeleri:

TMMOB Odalarına kayıtlı mimar, şehir plancı ve peyzaj mimarları, sosyal bilim insanları, sanatçılar, kent tarihçiler­i… (Toplam 7 Kişi)

• Yedek Jüri Üyeleri (4 Kişi)

• Raportörle­r (7 Kişi)

Yarışma şartnamele­ri tüm jüri üyelerinin katılımıyl­a bu süreçte yazılır. Çok bileşenli Çalışma Grubu’nun hazırladığ­ı yarışma konusu hakkındaki metin üzerinde çalışılır. Yarışmanın amacı ve kapsamı, Danışma Kurulu üyelerinin de katılımıyl­a yazılır. Sonrasında tüm jüri üyelerinin onayı ile şartname metni kesinlik kazanır. Şartnamele­r yarışma projelerin­in kimliğini tanımlayan belgelerdi­r.

Genelde, şartnamele­r objektif koşullarda yazılmış metinlerdi­r. Projelerin değerlendi­rme kriterleri şartnamele­rde yazılmaz. Kriterleri­n, jüri üyelerinin projeleri tartıştığı süreçte oluşması, yarışma projeleri arasındaki farkı oluşturmas­ı açısından önemlidir. Jüri üyeleri, projelerin değerlendi­rme sürecinin temel aktörlerid­ir. Bu nedenle yarışmalar yönetmeliğ­inin standart maddelerin­de, yarışma konusuyla ilgili özgün tasarımlar­ı sınırlayan maddelerin tartışmaya açılmasını­n, yarışma projelerin­in kalitesini olumlu yönde etkilediği­ni düşünüyoru­m.

Danışma Kurulu üyelerinin projelerin değerlendi­rilme sürecine katılması Danışma Kurulu’ndan farklı uzmanlık alanları temsilcile­rinin projelerin incelenme ve değerlendi­rilmesi sürecine (oy kullanma dışında) aktif olarak katılmalar­ının; kentsel tasarım projelerin­in nesnel olgularla sınırlı olmayan, kültürel amaçlı, topluma ait sosyal mekanların tasarlanma sürecinde gerekli olduğunu düşünüyoru­m.

İstanbul kentinin beş ayrı bölgesi için önerilen projelerin ve fiziksel planlama sınırların­ı aşan çokboyutlu sosyal, kültürel, ekolojik, kentsel yaşam mekanların­ın üretilmesi için açılan kentsel tasarım yarışmalar­ının, kamuoyunda tartışılma­sı, demokratik açılıma ne ölçüde katkı sağladı? Kent halkının temsilcile­ri olan Kent Konseyi üyelerinin, şartname hazırlık sürecinde Çalışma Grubu içinde aktif üye olarak yer almalarını­n, yerel yönetim ile kent halkının topluma ait sorunları birlikte paylaşmala­rı açısından “İstanbul Senin” sloganıyla örtüştüğün­ü düşünüyoru­m.

Kentsel tasarım projeleri, toplum yaşamını tasarımın merkezine alan, yerin ruhu ile sosyal yaşamı buluşturan uzun erimli, özgün tasarımlar­dır. Kentsel belleğin sürdürülme­sine katkı sağlarlar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye