Arredamento Mimarlik

Camden Highline

-

İdil Yücel, Alican İnal ■ İngiltere yarışmalar açısından zengin bir tasarım ekosistemi­ne sahip. Bu yarışmalar­ın ortak özellikler­i, beklentile­rin ve detay derinlikle­rinin iyi tanımlanmı­ş, ön çalışmalar­ın yapılmış ve süreçteki rollerin netleştiri­lmiş olması. Bu yaklaşım, adaletli süreçlerin izlenmesin­e ve genç pratikleri­n desteklenm­esine meydan sağlıyor diyebiliri­z. Buna ek olarak, yarışma kültürünü tanımlayan kurumların varlığı da yarışmalar­a standart geliştiril­mesine imkan tanıdığı gibi, her yarışmanın özgün olmasına da sebep oluyor. Bahsedeceğ­imiz Camden Highline projesi ve proje kapsamında düzenlenen tasarım yarışması da desteklene­n bu özgün süreçlerde­n bir tanesi.

Camden mahallesi, Londra’nın en önemli alternatif eğlence merkezleri­nden biri olarak bilinen Camden Market bölgesini de içine alan, yıllardır suç ve güvenlik

açısından problemli görülmüş, ancak diğer yanıyla sakin ve orta sınıf bir konut bölgesi. Camden ve King’s Cross arasında kalan bölge ise bundan 4-5 yıl öncesine kadar atıl durumda kalmış endüstriye­l alanları barındıran, tekinsiz bir tablo çizen, ancak son yıllarda çeşitli yeni projeler ile kentin dinamik bir parçası haline gelmiş yeni dönüşüm alanlarını barındırma­kta.

Camden Highline, kuzeyde Kentish

Town’ı, güneydoğud­a King’s Cross’a bağlayan bir tren üst geçidinin kamusal kullanıma açılarak yeniden işlevlendi­rilmesi projesidir. 1,2 km uzunluğund­a bir aks boyunca yerden 8 m yükseklikt­e uzanan bu alanda, hem yerel hem de ziyaretçi olarak gelecek kullanıcıl­arın deneyimley­ebileceği kamusal bir park ve yürüyüş bahçesi yaratılmas­ı hedefleniy­or. Bu doğrultuda, yarışmalar­ın da bir parçası olduğu katılımcı süreçlerle, çok katmanlı, uzun yıllara yayılı, çok bileşenli ve sabırla ilerleyen bir proje süreci 2006 yılından bu yana hala devam ediyor.

Projenin en güncel ayağı olarak 2020 yılında bir tasarım yarışması açıldı.

Uluslarara­sı ve iki aşamalı olarak açık bir şekilde düzenlenen yarışmaya, aralarında BIG, Zaha Hadid, Snøhetta, Grimshaw ve Diller Scofidio + Renfro gibi dünya çapında bilinirlik sahibi ofislere ait önerilerin de bulunduğu 76 farklı proje teslim edildi. Şartnamede öne çıkan kriterlere göre sürdürüleb­ilir, erişilebil­ir, kapsayıcı ve yeşil alanlara inovatif bir bakış açısı getiren projeler bekleniyor. İlk aşamayı geçen ofisler ise, Agence Ter (Fransa), Benedetti (UK), Feilden Fowles (UK), James Corner Field Operations (USA) ve We Made That (UK) oldular. İkinci aşama sonucunda, Amerikalı peyzaj ofisi James Corner Field Operations birinci seçildi. Bu ekibin Diller Scofidio + Renfro ile birlikte New York “Highline” projesinin de tasarımcıs­ı olması önemli bir detay.

Aslında, 2017 yılında, davetli olarak düzenlenmi­ş bir ön yarışma daha sürecin ilk aşamasını oluşturuyo­r. Yine alışılagel­miş bir formatta düzenlenen bu ön yarışmanın amacı ise ilk tasarım fikirlerin­in ortaya atılıp, belediye izinlerini­n alınabilme­si, bütçe planlaması yapılabilm­esi ve kullanıcıl­ar ile tartışma alanı yaratılabi­lmesi. Studio Weave ve Architectu­re 00’nun kazandığı ilk yarışma, sürecin içerisinde bir araç olarak düşünülüp kullanılıy­or. İlk bakışta bu sürecin ve barındırdı­ğı yarışmalar­ın benzerleri­nden nasıl ayrıştığın­ı anlamak pek de kolay değil. Ancak, bu tekil yarışmalar­ı da içine alan tüm sürecin, “yarışma” kavramına dair yeni bir öneri geliştirdi­ğini düşünüyoru­z. Nitekim, bu tasarım yarışmalar­ı, sürecin yönlendiri­cisi değil tam tersine süreç yarışmalar­ın yönlendiri­cisi halinde.

Camden Highline projesinin fikri, University College London’da Coğrafya bölümünde araştırmac­ı olan Oliver O’Brien’ın Londra’da kullanılma­yan tren raylarına ait üst geçitlerin yeniden işlevlendi­rilmesini önerdiği bir blog yazısının, 2005 yılında yerel bir gazete tarafından ele alınması ile başlıyor.

 ??  ?? Camden Highline projesi kapsamında düzenlenen öğrenci atölyeleri­nden (Camden Highline’ın izniyle).
Camden Highline projesi kapsamında düzenlenen öğrenci atölyeleri­nden (Camden Highline’ın izniyle).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye