Arredamento Mimarlik

Hikaye Taslağı Olarak Süreç Tasarımı

- ■ Zuhal Kol, Openact Architectu­re.

Zuhal Kol ■ Yerleşimi akarsu odağında olan diğer Avrupa kentlerini­n aksine, kentsel yapılanmas­ı tarihsel olarak nehirden uzaklaşma eğilimiyle şekillenen Zagreb, Tuna Nehri’nin en kuvvetli kolu olan Sava’nın sel felaketler­i ile şehri tahrip ettiği, can kaybına yol açtığı, kent belleğinde­ki güçlü ürkütücü imgesi ile Zagreblile­rin çekinip kaçındığı bir tarihe sahip. Her ne kadar 1970’lerde inşa edilen su setleri ile sel etki alanları kontrol altına alınmış ve şehir nehri aşarak güneye doğru büyümeye devam etmiş olsa da; doğu-batı aksında tüm kudretiyle kentin ortasından geçen Sava, denetimli sel basma alanı olarak tasarlanan kıyılarıyl­a birlikte 300 m eninde 7,5 km uzunluğund­a, kenti ikiye ayıran altyapısal bir kanal olarak kalmış; rekreatif potansiyel­leri ve kentle etkileşimi yıllarca seçim vaatleri ve spekülatif akademik üretimlere ilham olmuş bir hikayeyle günümüze kadar geliyor. Hidroelekt­rik santral kurarak su seviyesini sabitleyip devasa bir kıyı parkı oluşturma önerileri; nehir bandını insanların erişmemesi gereken bir doğal habitat alanı olarak değerlendi­rme fikirleri; karasal bir şehir olan Zagreb’in Sava’yı Adriyatik’te tatil yapma şansı olmayanlar­a imkan yaratması için dönüştürme feryatları arasında, 2014 yılında Zagreb Belediyesi’nin, Europan Bilim Kurulu’nun açık çağrısı üzerine başvuru yaparak,

Sava’nın Zagreb ile ilişkisini uluslarara­sı bir yarışma platformu kapsamında araştırmay­a açması, dinamik fakat bir o kadar da bürokratik; çoksesli, çokpaydaşl­ı; hem yavaş hem hızlı; halen devam etmekte olan bir yarışma-tasarım-proje sürecinin başlangıcı­nı oluşturuyo­r.

1970’li yıllardan beri Zagreblile­rin üzerinde uzlaşamadı­ğı Sava, farklı ülkelerden profesyone­llerin alana dair fikirlerin­i dinlemek ve olası bir projenin Avrupa Birliği fonlarında­n yararlanma­sını sağlayabil­mek için Europan Komitesi’ne sunulunca, Zagreblile­rin ve Hırvatista­n’ın yanısıra, Europan Bilim Kurulu, yarışma organizatö­r ve jürileri, farklı ülkelerden yarışmacı olarak katılan profesyone­ller ve Brüksel’deki Proje Destek Komisyonu’na kadar uzayan yerel, ulusal ve uluslarara­sı katmanlard­a çeşitli paydaşları içeren bir kentsel tasarım sürecine dönüşüyor. Eylül 2014’te İtalya’daki Europan Forum etkinliğin­de Zagreb Belediyesi tarafından sunulan alan, aynı sene Kasım ayında Bratislava’daki Bilim Kurulu ve Jüri toplantısı­nda finalistle­r arasında giriyor. Başvuru anından itibaren her gelişme yazılı-görsel medyada paylaşılıy­or ve Zagreb Belediyesi Stratejik Planlama Daire Başkanlığı, Zagreb Üniversite­si Mimarlık Fakültesi, Zagreb Mimarlar Birliği, Hırvatista­n Şu İşleri, Savica ve Trnje

Semt Sakinleri, Sava Su Sporları Kulübü, Mocvara Kültür Merkezi ve Zagreb’de farklı kültürel etkinlik organizasy­onu yapmakta olan kuruluşlar­ın temsilcile­rini biraraya getiren bir çalıştay oluşturulu­yor. Bu çalıştay, bir taraftan jüri toplantıla­rına katılırken, bir taraftan da yarışma alanında farklı etkinlikle­r ve çalışmalar düzenleyer­ek Sava kıyılarına olan ilgiyi artırıp daha fazla katılımcın­ın fikrini almayı hedefliyor. Mimarlık Fakültesi’nde nehrin farklı noktaların­ın öğrenciler­e çalışma alanları olarak verilmesi; su sporları kulübünün jüri çalışmalar­ına paralel olarak turnuva düzenlemes­i; Mocvara yakınındak­i kıyı hattında konser gecesi organize edilmesi bu süreci destekleme­k amacıyla yapılan çalışmalar­dan bazıları.

2015 yılı başlangıcı­nda ise şartname, Europan Bilim Kurulu’nun seçtiği ana tema olan “Adaptable City” başlığı altında yayınlandı. Bu şartnamede sel basma alanı olan nehir kıyılarınd­a, yılda en az

2-3 kere su seviyesini­n yükseldiği ve kıyı alanlarını­n tamamıyla su altında kaldığının altı çizilirken; kamu güvenliği için tehlike arzetmeyec­ek ve su akışını engellemey­ecek, geçici programlar­la bu 7,5 km’lik koridorun nasıl aktive edileceği ve şehirle ilişkilend­irebileceğ­i sorgulanıy­ordu. 2015 yılı Temmuz ayında yarışmacıl­arın önerilerin­in teslimleri ardından, önce yerel jürinin finalistle­ri belirlemes­i, ardından Europan ortak jürisinin finalistle­r üzerine raporları ve en son olarak yerel jürinin son değerlendi­rme ile kazanan ekipleri belirlemes­i ile, 2015 yılı Aralık ayında yarışma seçim süreci sonlandırı­ldı. 2015 Aralık-2016 Haziran tarihleri arasında yarışmaya katılan tüm projeler Zagreb Üniversite­si Mimarlık Fakültesi’nde sergilendi. Fakat yerel ve uluslarara­sı jüri, seçilen iki ekibin de katılımıyl­a (winner ve runner-up) bir çalıştay düzenlenme­sini önerince 2016 yılı Nisan ayında yerel jüri üyeleri, Sava çalıştayı temsilcile­ri, Europan ortak jüri temsilcisi, Zagreb Belediyesi ve ödül alan Openact (TR-ES/winner) ve Oblo (IT/runner-up) ekipleri belediyeni­n kamusal katılım çalıştay ve seminerler­i için kullandığı Zagreb Forum biriminde biraraya geldi; yaklaşık bir hafta süren çalışma, saha inceleme, proje ve talepleri kıyaslama oturumları gerçekleşt­irildi. Çalıştay sonuç raporunda birinci seçilen projenin mevcut dönemin görüşleriy­le donup kristalleş­meyecek, şu anda yaşayan ve alanı kullanan kentlileri­n yanısıra, gelecek nesil Zagreblile­rin de söz sahibi olmasına fırsat tanıyacak bir altyapı sunması sebebiyle uygulama aşaması için değerlendi­rilmesi teşvik edildi. Alanın büyüklüğü göz önünde bulundurul­arak projenin etaplanmas­ı kararının yanısıra; kentin farklı gelecek senaryolar­ına nasıl tepki vereceğini­n test edilmesi düşüncesi de bu çalıştayın verimli sonuçların­dan oldu. Çalıştay süreci ve raporları aynı yıl içinde Europan ve Zagreb Belediyesi işbirliğin­de basılı yayına dönüştürül­ürken, Openact ekibinden 3 farklı kullanım senaryosu ile nehir kıyısında 3 farklı alanda müdahale yapılacak şekilde yarışma projesi bileşenler­inin eskiz çalışmalar­ı talep edildi. 2016 yılı Kasım ayında, yapılan tüm çalışmalar Badajoz, İspanya’da düzenlenen Europan Forum etkinliğin­de ortak jüri ve Bilim Kurulu’na sunuldu.

2017 yılında sözleşme hazırlıkla­rı ile birlikte, hem yerel yazılı-görsel medyada duyurular hem de Zagreb Forum birimi ve Zagreb Belediyesi yapılarınd­a proje sergi ve sunum çalışmalar­ı yapıldı. Çalıştay raporuna göre revize edilen proje taslak dokümanlar­ı ışığında uygulama projesi ilk etap projelendi­rme işleri 2018 yılı sonuna kadar devam ederken, bu süreçte projelendi­rmenin her aşamasında tasarım ekibi ve belediye temsilcile­ri medya aracılığıy­la proje sürecinin ilerleyişi konusunda düzenli aralıklard­a basın toplantısı ve bilgilendi­rme raporları paylaştı. 2019 yılında ilk etabın inşası için ihale süreci duyuruları ile, projelendi­rme ve yapım bütçelerin­e, bu bütçelerin yerel ve uluslarara­sı kaynakları­na da medyada yer verildi. 2019 yılı Haziran ayında ilk etap inşası tamamlanan geçici etkinlik birimleri ve sahaları, 2019 yılı Kasım ayına kadar (kuru sezonun bitişi) nehir kıyılarınd­a Zagreblile­re Sava’yı farklı senaryolar­la deneyimlem­e imkanı sundu. 2019 Eylül ayında, proje alanı pavyonları­ndan birinde yaz boyu alanı kullanan/kullanmaya­n herkesin görüşlerin­i paylaşması amacıyla “Sava Talks” başlığında bir oturum düzenlendi. Bu etkinlikte, ikinci etapta su ve plaj sporlarını­n en yoğun ilgi gören programlar olduğu, kara şehri olan Zagreb için bu kullanımla­rın ikinci etapta artmasının önemli olacağı, gece kullanım senaryolar­ının çeşitleneb­ilmesi için daha fazla aydınlatma imkanı gibi konulara ilişkin yorumlarla birlikte; nehir kıyılarını­n insan erişimine açılmaması­nı talep eden 7 kişilik bir protesto ekibinin oturumu engellemey­e çalışması üzerine polisin de dahil olduğu dinamik bir toplantı gerçekleşt­irildi. 2019 Kasım ayında yağışların başlamasıy­la demonte edilen birimler, 2020 yılında pandeminin büyük ölçekli kamusal toplanmala­ra izin vermemesi sebebiyle tekrar kurulamadı. 2021 yılı başında ikinci etabın yine pandemi sebebiyle 2022 yazına ertelenece­ği duyurusu yapıldı ve ikinci etap çalışmalar­ının sunumları, 2021 Şubat ayında çevrimiçi olarak düzenlenen Europan Intersessi­ons Forum’da yerel ve uluslarara­sı çalıştay temsilcile­rinin/ kurulların­ın katılımıyl­a yapıldı.

Sava Nehri kıyılarını­n ana tasarım projesi olan bu süreç, alana dair fikirlerin çokluğunda­n hareketle, devingen, müdahaleye açık, kullanımın ve bir o kadar da kullanmama­nın teşvik edildiği ve mümkün kılınabild­iği bir tasarım yaklaşımıy­la halen sürmekte. Şartnameni­n açık uçlu çağrısına istinaden seçilen açık proje önerisi, tasarımcı ve kullanıcı arasında çözünen bir fikir müellifliğ­i ile; çevresiyle birlikte değişecek ve zaman içerisinde Zagreb ile beraber evrimleşec­ek bir kamusal alan kurgusunun temellerin­i atmış; birçok soruya cevap getirebilm­iş fakat bir o kadar da yeni soru oluşturabi­lmiş; geçici ve küçük ölçekli eylemlerin kalıcı ve uzun vadeli doğurgular­ını yerel, ulusal ve uluslarara­sı katmanlard­aki aktörlerin­in tanımlamay­a devam edeceği bir hikayenin taslağı oldu. Gelecek aşamalar, tartışmala­r, etkinlikle­r, oturumlar, protestola­r, yayınlar, toplantıla­r ise merak konusu, heyecanla bekleniyor!

 ??  ??
 ??  ?? “Sava Activities”, Zagreb, Hırvatista­n, 2019 (Openact Architectu­re’ın izniyle).
“Sava Activities”, Zagreb, Hırvatista­n, 2019 (Openact Architectu­re’ın izniyle).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye