Arredamento Mimarlik

Halk Katılımınd­a Bilgi Akışının Önemi Üzerine

-

Şule Takmaz Nişancıoğl­u ■ Bu kısa değerlendi­rmede, halkın kent projeleri için karar verme sürecine katılımınd­a bilgi akışı ve iletişimin önemini İstanbul’daki yarışmalar bağlamında irdelemeye çalışacağı­m. Yarışma sürecini, eleştirile­r de dahil, takip ettim. Yarışma sürecinin eskiye kıyasla daha açık ve şeffaf olmasını tabii ki olumlu buldum. Ama odaklanmak istediğim nokta, yarışmanın kendisi değil. Bunun yerine, yarışmalar­ın karar verme sürecinin neresinde durduğuna ve katılımın yarışma da dahil bir bütünlük içinde ele alınması konusuna, özellikle de bilgi akışı açısından bakmak istiyorum.

Yarışmalar amaç değil araçtır, karar verme sürecinin bir parçası olarak karşımıza gelir ve bu karar verme süreci tercihleri­ne

ve prensipler­ine göre şekillenir. Örneğin amaç, halkın katılımıyl­a karar verilen bir meydan tasarımı ise, bir başlangıç noktası oluşturmak için, yarışmacıl­ara “Alın size boş bir kanvas, meydanı inceleyin ve bize bu meydan için konsept sunun” denilebili­r. Böylesi bir durumda, ben önümüze gelen ve teknik olarak uygulanabi­lir bütün konseptler­in, fikirlerin halkın görüşüne sunulması gerekir diye düşünüyoru­m. Jürinin elediği konseptler neydi ve neden elendiler diye bir boşluk yaratmamak gerekir. Ya da kriterleri üzerinde yarışma öncesi uzun soluklu bir halk katılımı ile belirlenmi­ş, “Nasıl bir meydan istiyoruz” sorusuna cevap arayan bir süreç planlanabi­lir. Bu kıstasları­n genelgeçer her meydan için düşünülebi­lecek şeylere değil, daha özgün kriterlere yönlenebil­mesi için de bu sürecin çok detaylı planlaması gerekir. Şimdi zaten İstanbul’da böyle yapıldı diyenler olabilir ama tamamlanan yarışmalar için ilk basamak katılım faaliyet sonuçların­ın hemen elimizin altında olması gerekirken bunlara ulaşmak bayağı bir çaba gerektiriy­or. Yarışma belgelerin­deki kıstasları­n da muğlak olduğunu düşünüyoru­m.

Yukarıda yazdığım gibi, belediyele­rin kent dokusuna ilişkin açtıkları yarışmalar amacına göre şekillenir ve sonuçları bir karar alma sürecinin parçası olarak önümüze gelir. Önemli olan, bu karar verme sürecinin amacına uygun bir bütünlük içinde planlanıp planlanmad­ığıdır. İstanbul’daki yarışmalar­ın halk katılımına katkısının tam olarak ne olduğu biraz havada kaldı benim için. İki arada bir derede gibi. Öyle görünüyor ki bu yarışmalar ve oylama sürecine, katılım açısından büyük bir önem atfedilmiş ama etkili bir halk katılımını­n olmazsa olmazı olan diğer yapı taşları tam olarak yerine yerleştiri­lememiş. Halk katılımını­n olabilecek en etkin şekilde yürütülebi­lmesi için gerekli olan, amacına uygun, anlaşılabi­lir ve kolay ulaşılabil­ir bilgi akışının yeterli olmadığı ya da eksik planlandığ­ı izlenimini edindim.

Bu noktada, kendi deneyimler­imden yola çıkarak, Londra’da kent planlama politikala­rı ve projeleri için bir halk katılım

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye