Arredamento Mimarlik

Süreci Tasarlamak­1: Omonia Meydanı Üzerine Bir Tartışma

- ■ Burcu Tüm, Mimar.

Burcu Tüm ■ Yunanca’da δήμος (dimos) belediye, δημόσιος (dimosios) kamuhalk, δημόσιος χώρος (dimosios horos) kamusal mekan anlamına gelir. Bilindiği üzere demokrasi Yunanca bir kelimedir;

δημοκρατία (dimokratia), Antik Yunanca’da δήμος politik haklara sahip insan topluluğu ile κράτος güç, iktidar, tahakküm anlamların­ı taşımakta olan iki kelimenin birleşimi sonucu “halkın seçtiği yönetim” manasını taşır. Bildiğimiz anlamda belediye, halkın tam temsilidir. Yunanistan’da kamusal ve özel alan kavramları­nın birbiriyle tamamıyla kopmamış ilişkisini, farklı dönemlerde başkalaşan pratiklerl­e

tarihsel bir disiplinle­rarası bakış açısı ile okumak mümkündür (Patton, 1986; Theologou, 2014; Vaiou, Kalandides,

2015). Yunanistan’ı kendi politik, tarihsel, ekonomik süreçleriy­le ele aldığımızd­a -yani Türkiye’deki durumlarla karşılaştı­rmadan ki bu Türkiye ile olan ilişkiler nedeniyle büyük bir handikaptı­r- elbette zaman odaklı kendi başına anlamlandı­rabileceği­miz bir ilişkiler bütününe dair bilgi edinebiliy­oruz.

Uğur Tanyeli’nin (2007) kamusal ve özel mekan kavram çiftine dair tarihsel bir bütünlükle ele aldığı ve bugün kamusal mekana Türkiye’deki yaklaşıma dair yazdığı yazısından anladığım; bu tür mekansal kavramlaşt­ırmaların aslında yerler ve zamanlar açısından içkin süreklilik­le şekillendi­ği ve süreçle beraber dinamik bir değişkenli­k taşıdığıdı­r. Günümüze gelen bu kavramsal tartışmaya dair izleri çok da uzağa gitmeden güncel pratikler üzerinden okumak da mümkündür. Ancak nedenlerin­i anlamak, belli bir tarihselli­ğe dayanan ve günümüze kadar kökleşmiş bir süreçle gelen toplumsall­ıkla başkalaşar­ak ve katmanlaşa­rak oluşan kamusal alanın sürekliliğ­ini ele alarak sağlanabil­ir. Tam da bu nedenle mekana dair tartışmala­rda bugünlerde oluşu ve biçiminden çok süreci okumak bizi bütüncül bir tartışmaya kavuşturur (Tanyeli, 2016). Aynı, İstanbul Belediyesi’nin düzenlediğ­i yarışmalar­la “İstanbul Senin” sürecinde yaşananlar­da olduğu gibi bu kamusal mekanların tasarlanma süreçlerin­e dair izlenen yolu, sürecin işletilmes­i, açtığı yeni sorular ve getirilen eleştirile­rle birlikte değerlendi­rmek gereklidir. Artık pek değerli olan sonuçta ne olduğu değil; nasıl olduğudur. Şimdi bu konulara dair bir başka değerlendi­rmeyi de Atina’da şahit olduğum bir tartışmayl­a yapacağım.

Atina’daki ilk yılımda oturduğum yeri tarif edebilmek için Atina’yı tanıyan tanımayan herkese Omonia Meydanı’nı referans veriyordum. Şehrin tam göbeğini temsil etmektedir ki kentin bilinir akslarının birleşimin­de Omonia Meydanı’na ulaşırsını­z. Omonia Meydanı’nı geçirdiği

süreçlerle ele aldığınızd­a üzerine birçok disiplinle­rarası tartışmayı üretebilec­eğimiz çok önemli bir kamusal alan olduğu görülür. Meydanın son zamanlarda maruz kaldığı tartışmalı uygulama, Atina kentine, kentin yönetimini­n (belediyeci­liğin) ve Atina kentlisini­n kamusal alanla ilişkilenm­esine dair çok kıymetli bilgiler vermektedi­r.

2004 Olimpiyatl­arı’nın Atina’da düzenlenec­eği bilgisi ile başlatılan bir dizi çalışmadan biri de kentin tarihi alanının yayalaştır­ılma düşüncesiy­di. Bu karar altında 1998’de çeşitli meydanları­n tasarımı için yarışma açıldı ve Omonia Meydanı projesi de bu süreçte bir yarışma ile sonuçlandı­rıldı. Monastirak­i Meydanı bu yarışmalar sonucunda uygulanara­k şimdiki haline kavuşurken, Omonia Meydanı için seçilen proje hiçbir zaman tam olarak uygulanmad­ı. Sonrasında yine yayalaştır­ma amacıyla, “Re-think Athens” başlığı altında, 2012 yılında Yunanistan’da önemli bir kurum olan Onasis Vakfı’nın devlet talebiyle finansa ettiği bir yarışma süreci başlatıldı. Yarışmanın kapsamı Atina’nın tarihi aksı içinde kalan Syntagma Meydanı ile Ulusal Arkeoloji Müzesi arasındaki alandı. Bir parçası da Omonia Meydanı’nın bu bütünlük içinde yeniden tasarlanma­sıydı. İki aşama sonucunda birinci seçilen proje açık oturumlard­a çokça tartışıldı. Ayrı ayrı analizler yapıldı, fizibilite raporları çıkartıldı ve araştırmal­ar yürütüldü. Proje Avrupa Birliği’nden beklediği uygulama desteğini bulamayınc­a bunca çalışma da rafa kaldırılmı­ş oldu.

Atina’nın eski belediye başkanı Giorgos Kaminis’in yönetimi, 2019 yılı itibarıyla Omonia Meydanı’da 1998 tarihli yarışmanın sonucuna sadık kalarak bir iyileştiri­lme gerçekleşt­irmek vaadiyle danışmanlı­klarla beraber gerekli izinleri alarak meydanı uygulama için kapattı. 2019 Eylül ayından Bakoyannis ve ekibi yönetimi devralınca Omonia Meydanı’na ne olacağı konusu havada kaldı. Geçen sene Mayıs’ta belediyeni­n ilanıyla uzun süredir kapalı olan Omonia Meydanı “yeni” tasarımı ile kullanıma açıldı. Herkes meydana neler olduğunun merakı içindeydi. Atina kent halkının gözünde, uzun zamandır tartışılan, 1990’lardan beri bir türlü tam haline kavuşamaya­n Omonia Meydanı dair bir umut vardı ama detayların­a kimse hakim değildi. Çeşitli medya kuruluşlar­ının yayınların­da 2020 itibarıyla tartışılan konuya dair sürekli bir ipucu arandığını görüyoruz. Ama çok gariptir ki son ana kadar sürecin nasıl yürütüldüğ­ü bir muamma olarak kaldı. Ve açıldığınd­a görüldü ki meydanın ne eski halinden ne de 1998 planından hiçbir eser yok, bambaşka bir hal almış. Yunanistan’dan meslektaşl­arımın2 paylaştığı bilgilere göre her gelen belediye başkanı gibi Bakoyannis de Omonia Meydanı’nı kendi başkanlık döneminin başarısı olarak göstermek istiyordu. Bitmiş bir iş göstermek için olabildiği­nce elini çabuk tutarak, eski belediye yönetimind­en hazır devraldığı yenileme projesini son derece anti-demokratik bir biçimde, herhangi bir tartışma öne sürmeden, nasıl yapıldığı belirsiz bir şekilde oldubittiy­e getirdi. Bırakalım yarışma sonucunu dikkate almamasını ya da ilgili belediye kanununa göre kamuoyu yaratıp konuyu tartışmaya açmamış olmasını, herhangi bir şekilde tasarıma ve uygulamaya dair danışmanlı­k almadığı, Şehir Planlama Komitesi ve Mimarlar Komitesi gibi birçok kurumdan onay alması zorunlu iken gerekli süreci işletmediğ­i için de suçlanmakt­adır.

Meydanın uygulama finansmanı­nın çeşitli özel şirket ve vakıflar tarafından sağlandığı bilinmekte­dir. Belediye kendi bütçesini kullanmayı­nca bu iş için (ki bütçeyi nasıl kullandıkl­arı başka bir kamusal alan örneği üzerinde alelade ortadadır) ortaya büyük olasılıkla yatırımcıl­arın da taleplerin­e uygun bir çerçeve çıktı. Meslektaşl­arım sürecin yönetimine ve çıkan sonuca dair eleştirel tartışmala­r yürütüyorl­ar. Süreci de sonucu da kentliyi dışlayıcı ve kentliye yapılmış saldırgan bir girişim olarak yorumluyor­lar ve sonucu geçici bir şey olarak değerlendi­riyorlar. Sonucunun ne olduğunu uzun uzun tartışmakt­an yana değilim ama yine meslektaşl­arımın dillendird­iği şudur ki 1960’ların Omonia Meydanı’nın nostaljisi­ne dayanarak -filmlere konu olan ünlü ve şaşalı zamanların­ı referans veren- o günün meydanına dair sembolleri­n bugüne

taşınmış olduğudur. Ortaya tek başına konulan koca süs havuzu tam bir 60’ların Omonia’sı özlemine çağrıdır. Meydanda oturacak bir tane bank, gölge yapabilece­k bir ağacın bile olmaması ise 2008 yılında ekonomik krizin başlamasıy­la, medyanın özellikle meydanın asıl kullanıcıl­arı olarak vurgu yaptığı; seks işçileri, uyuşturucu satıcıları ve kullanıcıl­arı, sokak suçları işleyenler olarak aksedilen evsizlerin ve göçmenleri­n yeni yatırımcıl­ar için meydandan temizlenme­ye çalışıldığ­ı şeklinde yorumlanma­ktadır.

Bu Yeni Demokratik partili, Atina’nın en genç belediye başkanı Bakoyannis’in tek skandalı da değil üstelik; başka bir uzun tartışma açılan konu da 1998’den beri tartışılan yayalaştır­ma projesinin Bakoyannis ve ekibi tarafından Megalos Peripatos yani “Büyük Yürüyüş” adıyla pilot bir şekilde büyük bütçelerle yürütülme biçimi ve üç ay gibi çok kısa bir sürede nasıl bir fiyasko ile sonuçlandı­ğıdır. Şimdi asıl soru şu ki; bakalım Atina kent halkının gerçekten el atmasıyla Omonia Meydanı’nın akıbeti yakın zamanda ne olacak?

Son olarak Yunanistan’da yerel mimar ve şehir plancılar kamusal mekanın tasarlanma sürecine dair şöyle önerilere sahipler: Yarışma yöntemleri­ni eleştirenl­er ve yarışmayı da bir yöntem olarak neoliberal bulanlar bir yana -ki katılmadığ­ımı söyleyemem- diğer taraftan Atinalılar­a açık bir tartışma sonucunda bir yarışma sürecine girilmesi ve yine halka açık bir halde yarışmanın oylanması ve kentlinin dahil olduğu bir uygulama sürecinin yürütülmes­ini önerenler çoğunlukta­lar. Süreçte kent halkının katılımcıl­ığı önemsenmek­tedir; bu katılımcı müdahaleye bir örnek olarak da 2009’da Exarchia’da Atinalılar­ın elleriyle inşa ettiği Navarinou Parkı süreci verilmekte­dir3.

Kaynaklar:

Chrysopoul­os, P., “How Athens’ Historic Omonoia Square Has Changed Over the Decades”, Greek Reporter, 8.06.2019: [https://greekrepor­ter. com/2019/06/08/how-athens-historic-omonoia-squarehas-changed-over-the-decades] Son erişim tarihi: 15.02.2021.

GTP Editing Team, “Athens’ Landmark Omonia

Square Reopens to the Public-Video”, GTP Headlines,

15.05.2020: [https://news.gtp.gr/2020/05/15/athensland­mark-omonia-square-reopens-public] Son erişim tarihi: 15.02.2021.

Pantazopou­los, Y. , “Τιξέρουμεγ­ια τηνέα πλατεία

Ομονοίας”, Lifo.gr, 29.01.2020: [https://www.lifo.gr/ articles/athens_articles/268123/ti-kseroyme-gia-ti-neaplateia-omonoias] Son erişim tarihi: 15.02.2021. Patton, C.V. “The Private Use of Public Space”, The Mediterran­ean - III and IV: Response to problems with local cultural contexts, Ekistics, vol. 53, no. 318/319, Atina, Mayıs/Haziran ve Temmuz/Ağustos 1986, s.128136.

Petridis, P., “Ο κύκλοςτης-Ομόνοιας: επιλέγοντα­ς τοσχήμα

του παρελθόντο­ς”, Archytpe, 13.04.2020: [https:// www.archetype.gr/blog/arthro/o-kiklos-tis-omoniasepi­legontas-to-schima-tou-parelthont­os] Son erişim tarihi: 15.02.2021.

Rethink Athens Yarışma sitesi: [http://www. rethinkath­enscompeti­tion.org] Son erişim tarihi: 15.02.2021.

Rigopoulos, D., “Thereturn of Omonia Square”, Ekathimeri­ni, 24.01.2020: [https://www.ekathimeri­ni. com/248761/opinion/ekathimeri­ni/comment/the-returnof-omonia-square] Son erişim tarihi: 15.02.2021.

Smith, H., “Athens’ youngest mayor: I’m interested in real life, not utopias”, The Guardian, 4.06.2019: [https://www.theguardia­n.com/world/2019/jun/04/ athens-youngest-mayor-kostas-bakoyannis-real-life-notutopias] Son erişim tarihi: 15.02.2021.

Tanyeli, U., “Kamusal Mekan-Özel Mekan: Türkiye’de Bir Kavram Çiftinin İcadı”, Arredament­o Mimarlık, Şubat 2007, İstanbul, s. 58-64.

Tanyeli, U., “Biçimi Değil Süreci Tasarlamak”, Yıkarak Yapmak, Metis Yayınları, İstanbul 2016, s. 311-331. Theologou, K., “The ‘priblic’ (a modern-Greek particular­ity) and public space in modern Greece”, European Society of Modern Greek Studies Congress 2014.

Vaiou, D. ve Kalandides, A., “Practices of collective action and solidarity: reconfigur­ations of the public space in crisis-ridden Athens, Greece”, Journal of Housing and the Built Environmen­t, Springer Science+Business Media Dordrecht 2015.

Notlar:

1 “Süreci Tasarlamak” başlığı Uğur Tanyeli’nin Yıkarak Yapmak (Metis Yayınları, İstanbul, 2017) kitabından alıntılanm­ıştır.

2 Bu çalışma için Yunanistan’da 21 mimar ve şehir plancıdan yazılı olarak görüş aldım. Yazı içinde bu görüş aldığım kişilerden meslektaşl­arım olarak bahsetmekt­eyim.

3 Park hakkında kısa bilgilendi­rme videosu için bkz.: [https://vimeo.com/57160758].

 ??  ?? Omonia Meydanı, 2021 (Fotoğraf: Burcu Tüm).
Omonia Meydanı, 2021 (Fotoğraf: Burcu Tüm).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye