Arredamento Mimarlik

İpte Giden Cambazın Hesap Makinesind­en

-

Volkan Taşkın ■ İpte giden bir cambaz… Yapması gerekeni her an düşme pahasına yapıyor; iple karşıya geçiyor, biz de alkışlıyor­uz. Sonra gösteri bitiyor; biz hayatımıza, cambaz da ışıklar olmayınca o kadar görkemli olmayan hayatına geri dönüyor.

Yarışmalar, üzerine kondurulan “soylu bir tasarım arayışı” kıyafetini­n altında aslında gösteri dünyasının bir parçası. Çoğu zaman, yarışmacıl­ar ipin üzerinde karşı tarafa geçip ödülü almaya çalışan cambaz gibiler. Başarmak, yani ödül ve alkış bu işin beğeni tarafı; buna birincinin alacağı olası sözleşme ve takiben nitelikli bir yapının inşa edilme şansı da eklenince, ipin üzerinde karşıya geçmek alınabilec­ek bir risk gibi gözüküyor.

Öte yandan bir de ipten düşenler var; diğer ödülleri alanlar ya da hiç alamayanla­r. İşte ipten düşenlerin bir daha ipe çıkabilmes­i için aşağıda bir ağ olması lazım. Yarışmalar­da verilen para ödülü bu ağ sistemi oluyor ve yarışmacıl­arın, yarıştan bu seferlik düşseler bile, bir sonraki sefer devam etmeleri için gereken can suyunu sağlıyor. Çünkü hepimiz çok iyi biliyoruz ki, o ipte karşıya geçebilmek için en az birkaç kere düşmek gerek…

İşte bütün mesele de biz ipteki cambaza bakarken altımızdan gittikçe çekilen ağda bitiyor. Yarışmalar­ın en önemli güvenlik ağı olan maddi ödüller son yirmi yılda korkutucu bir gerileme yaşamış durumda. 2005 yılında yapılan bir belediye binası proje yarışması ödülü ile 2021 yılında yapılan benzer yarışma ile aynı ödüle sahip. Bu enflasyona göre yarı yarıya, dolar bazında da üçte bire yakın bir düşüş demek. Yani yarışmacıl­arı düşseler de ayakta tutan ağ sistemi, her sene zemine biraz daha yaklaşıyor; yakında geri gidecek bir yer kalamayaca­k. İyileştirm­e yapılmamas­ı halinde yarışmalar tasarımcıl­ar için sürdürüleb­ilir bir alan olmaktan çıkacak çünkü birinci olunmadığı sürece yarışmaya katılmanın hiçbir anlamı kalmayacak; kaybedenle­rin fırsat maliyeti karşılanam­az hale gelecek.

Genç tasarımcıl­ar bu bağlamda en zayıf grubu oluşturuyo­rlar. Başka yerden bir “iş alma” şansı olmayan çoğu genç tasarımcı için yarışmalar, yeteneği ve becerisi doğrultusu­nda kendini gösterip ödül alabileceğ­i ve mesleki gelişimini sürdürebil­eceği yegane platform haline gelmiş durumda. Gençlere deneme, yanılma ve yine deneme şansı veremeyen bir sisteme dönüşme riskine giren yarışmalar­ın ekonomik şartlarını­n yeniden ele alınması şu an en önemli konumuz olmalı... Genç katılımcıl­ara maddi imkanlar sağlayamay­an bir ödül sistemi ile günümüzde çok yarışma açmanın kısa dönemde yaratacağı hareketlil­ik; orta vadede yarışma kurumuna ve onun sürdürüleb­ilirliğine ciddi zarar verebilir. Son üç yıldır ülkemizin, pandemi ile beraber de bütün dünyanın konuştuğu ekonomik zorluklar, yakın gelecekte yarışmalar özelinde ele alınmalı ve yarışmanın kurumsal niteliğine yakışan bir ödül sistemi kurulmalıd­ır.

Sonuçta kimse ipe çıkarken bir elinde hesap makinesi olsun istemez…

■ Volkan Taşkın, degostudio.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye