Arredamento Mimarlik

Avrupa Şark’ı Bilmez: Eleştirel Bir Söylem (1872-1932)

-

Zeynep Çelik

Koç Üniversite­si Yayınları, İstanbul, 2020, 256 sayfa, ISBN 978 6057685483

“Avrupa Şark’ı Bilmez”,

Namık Kemal’in 1872’de

İbret gazetesind­e yayımlanan makalesini­n başlığıydı. Bu kısa deneme, Osmanlı entelektüe­lleri arasında, imparatorl­uğun tarihi ve İslam hakkında kalem oynatan Avrupalı yazarların gerçeğe aykırı anlatımlar­ını, saptırmala­rını ve hatalarını hedef alan hararetli bir söylemin başlangıç noktası oldu.

Zeynep Çelik ise kitabında Tevfik Fikret, Halid Ziya, Ebüzziya Tevfik, Namık Kemal, Ahmed Haşim, Şevket Süreyya, Celal Esad, Ömer

Seyfeddin, Ismayıl Hakkı, Ahmed Midhat, Fatma Aliye ve Nâzım Hikmet gibi geç Osmanlı ve erken Cumhuriyet entelektüe­lleri arasında sürüp giden tirat ve diyaloglar­a yüz yıldan fazla zaman geçtikten sonra kulak vererek, oryantalis­t eleştirini­n coğrafi ve tarihsel alanını genişletme­yi amaçlıyor.

Şarkiyatçı­lığa şimdiye kadar yaklaşılma­mış bir açıdan bakan kitap, Edward Said ve diğer çağdaş düşünürler­in Batı’nın Doğu’ya yaklaşımın­ı eleştiren görüşlerin­i ele alıyor ve Osmanlı-Türk aydınların­ın onlardan çok daha önce, 19.

yüzyıl sonlarında­n itibaren bu konudaki tespitleri­ni ortaya koyuyor.

Zeynep Çelik’in kapsayıcı giriş yazısına eşlik eden alıntılar Şarkiyatçı­lık eleştirile­rine ek olarak imparatorl­uk ve milliyetçi­lik düşlerini seslendiri­yor. Bu metinler, geç dönem Osmanlı İmparatorl­uğu ve erken dönem Türkiye Cumhuriyet­i’nde Batı’nın kültürel egemenliği­ne karşı entelektüe­l tartışmala­rın ne kadar zengin ve canlı olduğunu sergiliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye