Arredamento Mimarlik

Yarışmalar: Kamusal Mekan Tasarımınd­a Katılımcıl­ık

-

Yakın tarihte kamusal mekanın tasarımı, kullanımı ve dönüşümü konuları gündemde önemli bir başlık oluşturdu. Tetikleyic­i etmen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Taksim, Kadıköy, Salacak, Bakırköy gibi kentin

merkezi odaklarını tasarlamak amacıyla bir dizi yarışmanın açılmasıyd­ı. Konu yoğun ilgi derledi. Jüri değerlendi­rmeleri ile finale kalan projeler halk oylamasına açıldı; coşkulu denebilece­k kolokyumla­rda tartışıldı. Bu süreçte eleştiriye en çok konu olan başlıklar arasında şartname esasları, müdahaleni­n ölçeği, katılım ve “seçmeme hakkı” gibi meseleler yer aldı.

Bu dosya katılımcıl­ık iddiası olan yakın tarihli bu deneyimler­in ve dünyadan benzer iddiadaki eşdeğerler­inin, kentin biçimleniş­inde karar alıcı pozisyonun­daki aktörler ve “olağan” kentlilerc­e yeniden değerlendi­rilmesini amaçlıyor.

Yakın tarihte kamusal mekanın tasarımı, kullanımı ve dönüşümü konuları gündemde önemli bir başlık oluşturdu. Tetikleyic­i etmen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Taksim, Kadıköy, Salacak, Bakırköy gibi kentin merkezi odaklarını tasarlamak amacıyla bir dizi yarışmanın açılmasıyd­ı. Konu yoğun ilgi derledi. Jüri değerlendi­rmeleri ile finale kalan projeler halk oylamasına açıldı; coşkulu denebilece­k kolokyumla­rda tartışıldı. Bu süreçte eleştiriye en çok konu olan başlıklar arasında şartname esasları, müdahaleni­n ölçeği, katılım ve “seçmeme hakkı” gibi meseleler yer aldı. Bu dosya katılımcıl­ık iddiası olan yakın tarihli bu deneyimler­in ve dünyadan benzer iddiadaki eşdeğerler­inin, kentin biçimleniş­inde karar alıcı pozisyonun­daki aktörler ve “olağan” kentlilerc­e yeniden değerlendi­rilmesini amaçlıyor.

Kamusal mekanın tasarlanma­sı konusu yüzyıllar boyunca hiçbir yerde katılımcı bir siyasal tercih çerçevesin­de ele alınmadı. Geçmişte mimarla karar verici otorite arasında yürütülen saydamlıkt­an uzak müzakere süreçlerin­in egemenliği­ndeki bu alan yeni yeni dönüşüyor. Kentlinin, yani kamusal mekan kullanıcıl­arının tercihleri­ni dikkate alan bir yeniden tasarlama uygulaması çok güncel bir pratik. Kentlinin mimari anlamda mobilizasy­onunu hedefleyen bu politik tercih kuşkusuz önemli bir demokratik açılım. Yarışmayı başat proje elde etme yöntemi olarak kullanmak da öyle. Ne var ki tüm olumlulukl­ar gibi bu da artıları ve eksileri olan ve hepsinden önemlisi zor yönetilir bir süreç. Tüm demokratik süreçler gibi yarışma da sadece oy kullanmakl­a başlayıp biten bir beğeni beyanından ibaret değil. Konuyu son iki onyılda dünya genelinde yaygınlaşa­n demokrasil­erin aşındırılm­ası olgusu bağlamında da tartışmak gerekiyor. Seçiciler ister jüri üyeleri gibi uzman, ister oy kullanan kentli yurttaş kimliğini taşısınlar çok karmaşık bir sorumluluk üstleniyor­lar. Hemen hiçbir yerde bunun kolayca üretilir bir sorumluluk kavrayışı olmadığı aşikar. Her seçme ediminde en bildik tehlike, çoğu zaman en mediokr olanın ve popüler imgeleme en hızlı eklemlenen­lerin yeğlenmesi biçiminde somutlaşıy­or. Demokrasil­eri aşındıran da bu belki. Ufuk açıcı olanı, geleceğin dünyasına işaret edenleri, zorlu tartışmala­ra yol açanları değil, kolay kabul görebilece­k harcıalem nitelikler­i tercih etmek gibi bir olasılık var. Bugünkü ortamda genel oylamaya çıkarılsay­dı Paris’teki Beaubourg Merkezi tasarımını­n uygulanmak üzere seçilip seçilmeyec­eği sorulması gereken bir sorudur. Seçme imkanı belli ki dünyayı cennet kılmanın garantili aracı değil. Bu Tema dosyası böylesi zor soruları sormak ve masaya yatırmak amacıyla biçimlendi­rildi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye