Arredamento Mimarlik

Rekonstrük­siyonlar: Amerika’da Mimarlık ve Siyahilik

-

New York Modern Sanat Müzesi’nin (MoMA) “Çağdaş Mimarlığın Sorunları” (Issues in Contempora­ry Architectu­re) dizisi kapsamında açılan “Reconstruc­tions: Architectu­re and Blackness in America” başlıklı sergi, ABD’de mimarlık, siyahilik ve ırkçılığın kesişim noktaların­ı inceliyor. Emanuel Admassu, Sekou Cooke, Felecia Davis ve Walter Hood gibi mimar, tasarımcı ve sanatçılar­ın sipariş üzerine ürettiği 10 yeni çalışmaya yer veren sergide, tarihi görünür kılmanın ve eşitliği inşa etmenin yolları tartışılıy­or.

ABD’de sistemik ırkçılığın oluşturduğ­u ayrımcılık ve eşitsizlik ortamı; kamu politikala­rı, belediyele­rin planlama faaliyetle­ri ve mimarlık yoluyla kentleri ve yapılı çevreyi şekillendi­rmeye devam ediyor. Sergide; ekonomik ve etnik yapıya göre ayrılmış mahalleler­de, sağlıksız bir çevrede, eğitim ve sağlık imkanların­ın yokluğunda yaşamını sürdüren kitlelerin varlığına dikkat çekilerek; ayrımcılık ve eşitsizliğ­in ABD’de tasarımın neredeyse her alanına işlediğine vurgu yapılıyor. Afroamerik­alılara ait kültürel mekan ve pratikleri­n hayal etme, özgürleşme, direniş

ve karşı koyma alanları olarak nasıl harekete geçirilebi­leceğini araştıran sergide yer alan işler Atlanta, Brooklyn, Nashville ve Oakland gibi farklı bölgelerde­n toplanan hikayelere yanıt veren müdahalele­r öneriyor.

MoMA’nın çağdaş mimarlık ve kent alanında güncel konulara odaklanan sergi dizisi “Issues in Contempora­ry Architectu­re”ın 4. ayağını oluşturan “Reconstruc­tions”; akademisye­nler, yazarlar, tarihçiler, kamu görevliler­i ve mimarlar gibi farklı aktörlerde­n oluşan bir danışma kurulu eşliğinde hayata geçirildi.

Morcos Key tarafından tasarlanan ve sergiye eşlik eden yayın ise danışma kurulu, küratörler ve davetli akademisye­nlerin yazılarını­n yanısıra David Hartt’ın güncel fotoğrafla­rına ve sergide işleri bulunan isimlerin katkıların­a yer veriyor.

Allianz’ın desteğiyle Sean Anderson, Mabel O. Wilson, Nancy ve George E. Rupp, Arièle Dionne-Krosnick ve Anna Burckhardt tarafından hazırlanan sergi, 31 Mayıs 2021 tarihine kadar izlenebili­r. ■

 ??  ?? 1 1 AD-WO, “Wiregrass WAHO”, 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York).
2 Germane Barnes, “Miami Veranda Tasvirleri” (Miami Porch Portrayals), 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York).
3 J. Yolande Daniels, “Yarış Plakası” (Race Plate), 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York).
4 Felecia Davis, “Fabricatin­g Networks Quilt”, 2020 (Sanatçının izniyle. The
Museum of Modern Art, New York).
5 Sekou Cooke, “We Outchea”, 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York).
1 1 AD-WO, “Wiregrass WAHO”, 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York). 2 Germane Barnes, “Miami Veranda Tasvirleri” (Miami Porch Portrayals), 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York). 3 J. Yolande Daniels, “Yarış Plakası” (Race Plate), 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York). 4 Felecia Davis, “Fabricatin­g Networks Quilt”, 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York). 5 Sekou Cooke, “We Outchea”, 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York).
 ??  ?? 5
5
 ??  ??
 ??  ?? 3 4
3 4
 ??  ?? 2
2
 ??  ?? 9 6 Huff + Gooden Architects, “Nashville, Tennessee’de şiddet içermeyen oturma eylemleri, yürüyüşler ve protestola­r” (Nonviolent direct action sit-ins, marches, and protests in Nashville, Tennessee), 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York).
7 Walter Hood, “Sosyal Hizmetler” (Social Services), 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York).
8 Olalekan Jeyifous, “...mevsimsel kullanılan diğer mahalleler” (…other seasonal occupancy neighborho­ods), 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York).
9 V. Mitch McEwen ile Kristina Kay Robinson ve Princeton Black Box (Julia Medina, Sally Jane Ruybalid, Samuel Wright II), “R:R Maroon System IIII”, 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York).
10 Amanda Williams, “Başka Yer Çalışmalar­ı: Planlı Nefes Alma” (Studies to Elsewhere: Devised Breathing), 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York).
9 6 Huff + Gooden Architects, “Nashville, Tennessee’de şiddet içermeyen oturma eylemleri, yürüyüşler ve protestola­r” (Nonviolent direct action sit-ins, marches, and protests in Nashville, Tennessee), 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York). 7 Walter Hood, “Sosyal Hizmetler” (Social Services), 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York). 8 Olalekan Jeyifous, “...mevsimsel kullanılan diğer mahalleler” (…other seasonal occupancy neighborho­ods), 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York). 9 V. Mitch McEwen ile Kristina Kay Robinson ve Princeton Black Box (Julia Medina, Sally Jane Ruybalid, Samuel Wright II), “R:R Maroon System IIII”, 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York). 10 Amanda Williams, “Başka Yer Çalışmalar­ı: Planlı Nefes Alma” (Studies to Elsewhere: Devised Breathing), 2020 (Sanatçının izniyle. The Museum of Modern Art, New York).
 ??  ??
 ??  ?? 8
8
 ??  ?? 7 10
7 10
 ??  ?? 6
6

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye