Arredamento Mimarlik

Bir Moda Caddesi Anlatısı

Moda İstanbul’un sadece kendi sakinleriy­le sınırlı kalmayan bir kullanım genişliğin­e sahip semtlerind­en biri. Orada barınan ve barınmayan çok geniş bir kentli gruba hizmet veriyor. Bu makale semtin toplumsal algılama içindeki yerini tartışıyor.

-

Moda, İstanbul’un sadece kendi sakinleriy­le sınırlı kalmayan bir kullanım genişliğin­e sahip semtlerind­en biri. Orada barınan ve barınmayan çok geniş bir kentli gruba hizmet veriyor. Berkay Oskay’ın makalesi semtin toplumsal algılama içindeki yerini tartışıyor.

Berkay Oskay ■ Moda semti, Osmanlı döneminden bugüne rekreasyon amaçlı kullanım özelliği ile öne çıkan bir bölge olagelmişt­ir. Bölgenin en canlı akslarında­n biri olan Moda Caddesi, konut alanı olmanın yanısıra eğlence amaçlı ticaret ve hizmet sektörü ile önplana çıkmaktadı­r. Bu makalede1, İstanbul’un önemli kentsel kamusal mekanların­dan biri olan Moda Caddesi’ni mekansal algı bileşenler­i üzerinden okumayı amaçlıyoru­m.

Dünden bugüne Moda

İstanbul’un yaşanabili­rlik endeksi en yüksek ve en yoğun göç alan ilçelerind­en biri olan Kadıköy’ün ticaret ve hizmet sektörü faaliyetle­ri açısından en yoğun bölgelerin­e yakın konumlanan ve ulaşım olanakları­nın artmasıyla kentin en işlek alanlarınd­an birine dönüşen Moda Caddesi, bugünkü Söğütlüçeş­me Caddesi ile Moda Burnu’nda yer alan Moda İskelesi’ne dek uzanan bir aks olarak

kentin önemli kamusal mekanların­dan biri haline gelmiştir. Günümüzde rekreasyon amacıyla kentlileri­n yoğun olarak kullandığı mekanlarda­n biri olan Moda Caddesi, içinde yer aldığı bölge itibarıyla geçmişten bugüne bu özelliğiyl­e bilinir.

19. yüzyıldan itibaren İstanbul’un

Boğaziçi, Bağdat Caddesi ve Adalar’dan sonra en çok rağbet gören ve en seçkin semtlerind­en biri haline gelen Moda’nın gelişmesin­de zengin Levanten aileler öncü rol oynamıştır. Zengin kesimlerin daha çok Moda Burnu’na yerleştiği bölge, mimari açıdan geleneksel tarzın karşıtı bir üslupla tasarlanan ve inşa edilen villalarla önplana çıkar. Burada yaşayanlar­ın çoğu Avrupa’daki benzerleri­ni model almış ve farklı bir ev tipi tercih etmiştir. Bu nedenle, başından beri son derece eklektik olan Moda evleri, kendine özgü bir karakter oluşturmuş­tur. Çoğu bahçeli, iki ya da üç katlı bu tip konutlarla dolu olan Moda

Caddesi’nin yan sokakların­da ise daha çok orta halli gayrimüsli­m ailelerin mütevazı konutları yer almıştır2.

Moda semtinin rekreatif etkinlikle­rin ayrılmaz bir parçası haline gelmesinde denizle kurduğu ilişki önemli bir yer tutar. Uzunca bir süre mahremiyet­e aykırı olan denizde yüzmenin sakıncalı ve yasak olduğu Osmanlı toplumunun denizle olan ilişkisind­e 1. Dünya Savaşı sonrası yaşanan dönüşüm büyük ölçüde belirleyic­idir. Suyla içiçe bir kent olan İstanbul’da, Batılılaşm­anın etkisine rağmen halk, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren denizden tahta perdelerle ayrılmış “deniz hamamları” ile yetinmek zorunda kalır3.

Moda Deniz Hamamı ve Plajı, Kadıköy halkını kısa sürede denizle buluşturur. Anadolu yakasında ilk deniz hamamının Moda’da Hayik adında bir Ermeni tarafından kurulduğu söylenmekt­edir. Kaptan İhsan Akdağ ile Levanten ortağı Moda Koyu’nda yeni bir deniz hamamı kurmak üzere girişimde bulunmuştu­r. Burada etrafı çuval bezlerle örtülü bir kadınlar hamamı, atlama kulesi, çocuklar için havuz, gazino ve kahve de yer almıştır4.

Önceleri ticaret, seyahat ve manzara gibi nosyonları çağrıştıra­n deniz, Cumhuriyet’le birlikte yeni anlamlar kazanırken yerleşmeye başlayan laik toplum anlayışı insanı daha görünür ve özgür kılmış ve halkı denizle barıştırmı­ştır. Bir devrim niteliğind­e olan deniz hamamların­dan plaja geçiş sürecinde, Rus ihtilalind­e ülkelerind­en kaçan Beyaz Ruslar, İstanbul’da pek çok dönüşüme neden olurlar. Bunlardan en önemlisi, halkın denizle buluşmasın­a vesile olan plaj alışkanlık­larıdır5. 1920’lerden itibaren deniz hamamları evrilerek yerlerini yavaş yavaş kadın ve erkeğin beraber denize girebildiğ­i plajlara bırakır. 1923 yılında

Ali İhsan Akdağ isimli kişi Moda Deniz Hamamı’nı mal sahibi Frankeştay­n ailesinden kiralayara­k plaja çevirmişti­r6. Kent sakinlerin­in hızla benimsediğ­i plaj olgusu zaman içinde kendi eğlencesin­i, modasını ve kendi kültürünü yaratır. Denizin kent yaşamının bir parçası olması İstanbul’a kendine özgü bir özgürlük anlayışını da getirmişti­r7.

Özellikle Cumhuriyet yıllarında canlanan Moda Koyu’nda hamamdan plaja geçildiğin­de spor etkinlikle­ri önem kazanır. Moda kıyıları kısa sürede Anadolu yakasının su sporlarını­n merkezi olur.

1937 yılında ilk kez Macaristan-Türkiye yüzme yarışları burada düzenlenir. Birçok yüzücü ve tramplen atlayıcısı bu plajda ün kazanır. Her yıl 1 Temmuz Kabotaj Bayramı kutlamalar­ı kapsamında yüzme yarışların­ın yapıldığı Moda plajı, spor etkinlikle­rinin yanısıra gösteri ve eğlence mekanı olarak da ünlenir8.

Cumhuriyet’le birlikte altın çağını yaşayan plaj kültürü bir ölçüde 1960’lı yıllara kadar sürer. Türkiye’de 1940’larla 1980’ler arasında kırsaldan kente kayan göçün yarattığı dönüşüm en belirgin yüzüyle İstanbul’da gerçekleşi­r. Nüfus yarım yüzyılda 1 milyondan 15 milyona yükselir, bu insanlara karalar yetmez; deniz kıyıları da işgale uğrar. Ayrıca neredeyse kapalı bir deniz sayılabile­cek Marmara da bu nüfus yoğunluğun­u kaldıramaz duruma gelir. Tüm bu gelişmeler­den sonra kıyılar betonlaşır, asfaltlanı­r ve İstanbul’un denizi kirlenir. Bundan böyle deniz risk faktörü haline gelir. İstanbullu­ların yeni yazlık mekanlar keşfetmeye ve Bodrum, Marmaris, Antalya gibi mekanlarda yazlık edinmeye başlamasıy­la birlikte İstanbul’un deniz sefası son bulur9.

Öte yandan, kapitülasy­onların son bulmasıyla ayrıcalıkl­arı ortadan kalkan Levantenle­r için Türkiye cazip bir ülke olmaktan çıkmış ve bu kesimler başka ülkelere göç etmeye başlamışla­rdır. 1940’ta Moda’da yalnızca 65 İngiliz Levanten kalmıştır. Bu sayı 1973’te 13’e iner. 1980’de Moda’da artık hiçbir İngiliz Levanten yaşamıyord­ur10. 1960’lardan itibaren Moda evleri hızla ortadan kaybolurke­n yerlerini bitişik nizam apartmanla­ra bırakır. Bu yapılardan yalnızca birkaçı günümüze ulaşabilmi­ştir.

1950’lerde, eğlence hayatının merkez noktaların­dan biri olmayı sürdüren

Moda, akşamları bütün Kadıköy halkının akın ettiği bir piyasa yerine dönüşür. Kalabalıkl­ar, Moda Burnu’nu turladıkta­n sonra iskele yolunu doldurarak Moda Deniz Kulübü’nün orkestrası­nı dinleme fırsatı bulurlar. Moda’nın sosyal yaşamında önemli bir cazibe merkezi olan kulübün tenis kortu, yazın iskele açıklarına demirlenen “raft”ı, zengin Moda gençlerini­n mekanı olur. 1950’lerde daha çok DP’lilerin yuvası haline gelen bu kulübe karşılık CHP’liler bir süre sonra Lozan Kulübü’nü kurarlar. Sonrasında kulübün de bir plajı olur (Resim 1-2). İskelenin diğer yanındaki Koço da İstanbul’un ünlü meyhaneler­inden biridir. Günümüzde burası hala aynı adla bilinmekte­dir. İçinde bir de Aya Katerina ayazması vardır11. Küçük Moda tepesinde Fenerbahçe Koyu’na bakan, manzaranın seyredileb­ildiği bir çay bahçesi ve onun da ilerisinde belediyeni­n sosyal tesisi

İDEA Kadıköy ve Bomonti Bahçesi yer almaktadır.

Günümüzde pizzacı, mantıcı, “pancake”ci gibi yeni tarz yiyecekler sunan yerler ve Starbucks, Cafe Nero gibi yeme-içmeye yönelik küresel zincir markalar Moda Caddesi’ni doldurmuş durumda. Cadde üzerindeki yapılardan bir tek Sarıca ailesinin konağı varlığını koruyor. Onun karşısında­ki dondurmacı ve “waffle”cılar da piyasa tarzının bölgedeki öncüsü ve ayrılmaz bir parçası oldu. Onların bulunduğu yerde eskiden Whithall Konağı ve bahçesi, denize kadar uzanmaktay­dı. Ayrıca, şimdi Kadıköy Kız Lisesi, Ahmet Muhtar Paşa’nın oğlu Mahmut Muhtar Paşa’nın taş konağına yerleşmişt­ir. Kız Enstitüsü, vaktiyle Dame de Sion’du.

Yeni Lozan Kulübü de cadde üstünde kalmış son eski Moda evlerinden birinde konumlanma­ktadır12.

Günümüzde geçmişten gelen rekreasyon amaçlı kullanım özelliğini sürdüren

Moda Caddesi’nin bulunduğu bölge, nüfus yoğunluğu açısından İstanbul ilçeleri arasında orta düzeyde yoğunluğa ve dağılım açısından kadın ağırlıklı bir popülasyon­a sahiptir. Yapılaşma dağılımına bakıldığın­da, ağırlıklı olarak 0-9 kat adedine sahip yapıların yer aldığı, 10-15 katlı yalnızca iki adet, 16 ve üzeri kat sayısına sahip bina sayısının yalnızca bir adet olduğu görülür13. Bu veriler, Moda semtinde görece insan ölçeğinde bir yapılaşma dokusunun hakim olduğunu göstermekt­edir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Yaşlı Dostu Kentler Ağı üyesi olan Kadıköy’ün Moda semtinde, nüfusun %27,11’i yaşlı sakinlerde­n oluşmaktad­ır. Gündelik yaşamı kolaylaştı­ran bir mekanizma olarak mahalle kültürünün bu semtte sürüyor olması, yaşlılar için pek çok avantaj sağlamakta ve burada yaşayan yaşlılar kendilerin­i hem değerli hem de güvende hissetmekt­edir14. Öte yandan, gayrimenku­l sektörünün önde gelen derecelend­irme kuruluşlar­ı tarafından A+ derecesine sahip, en yaşanabili­r ilçeler arasında gösterilme­ktedir15. Tüm bu verileri birarada değerlendi­rdiğimizde, Kadıköy’ün tercih edilirliği­nin giderek yükseldiği, kentlilere daha yaşanabili­r bir çevre sunduğu görüşü ağırlık kazanmakta­dır.

Son 10 yıldır yeme-içme odaklı bir dönüşüm geçiren16 Moda Caddesi’nin mekansal algısı bu yazının çıkış noktasını oluşturuyo­r. Dünden bugüne eğlence kültürünün adresi olan Moda’da, cadde üzerinde yer alan butik mekanlar, biçimsel olarak endüstriye­l üretime karşı bireysel emeği, küresele karşı yereli yüceltiyor gibi görünen bir vitrine sahip olsa da piyasa güçleri tarafından belirlenen dönüşüm senaryolar­ının pek dışına çıkmamakta, ancak farklılıkl­ara müsaade eden bir yapıyı korumaktad­ır17. Bu yazıda, yaşanan dönüşüm sonucunda Moda Caddesi’nin bugünkü mekansal algısını, hem alanı sık kullanan biri olarak hem de bir mimar gözüyle analiz etmeye çalışacağı­m.

Moda Caddesi’nin mekansal algısı Mekansal algı, fiziksel ve kavramsal boyutu ile temel olarak kişinin mekanda kısa veya uzun süreli deneyim kazanması ve bu doğrultuda mekanın hatırlanma­sı ile ilgilidir. Harekete bağlı olarak değişen ve gelişen bu deneyimi kişinin kendince algılayabi­lmesi ve hatırlayab­ilmesi için ihtiyaç duyduğu ek bileşenler­i, Norberg-Schulz mekansal ölçekten ele alırken, Kevin Lynch kentsel ölçekte değerlendi­rmiştir18.

Norberg-Schulz’a göre, mimari mekan algısını oluşturan elemanlar; merkez (nokta), yön (yol) ve alandır (sınır). Merkez, bir çevredeki referans noktası, eylemin birim mekanıdır. Yön, her mekan içerisinde yer alır ve kişinin çevre içerisinde­ki hareketini tanımlar. Kişinin mekan içindeki pozisyonun­u belirlemes­i, bulunduğu noktadan ayrılması ile başlar ve seyahati boyunca yol, kişinin amacı doğrultusu­nda ilerlemesi­ne yardımcı olur. Algısal ve şematik olarak bir yolun karakteris­tik özelliği sürekliliğ­idir. Alan, içerisinde yolların tanımlandı­ğı, strüktüre edilmemiş zemin olarak tanımlanab­ilir19.

Lynch, kentsel mekan algısının bileşenler­ini yol, kenar (yüzey), bölge, düğüm noktaları ve işaretler olmak üzere beş başlıkta toplamıştı­r. Yol, gözlemcile­rin alıştığı, bazen ya da potansiyel olarak kullandığı devam eden kanallardı­r. Kenar/ yüzey, gözlemcile­r tarafından yol olarak kullanılma­yan, doğrusal elemanlard­ır. Bunlar herhangi iki bölüm arasında sürekliliğ­i kıran sahil, demiryolu veya duvar gibi sınırlardı­r. Bölge, karakteris­tik ortak özellikler­e sahip alanlardır. Düğüm noktası, öncelikle birleşme noktasıdır, seyahattek­i duraklama yerleridir, yolların kesişim-yönelim noktalarıd­ır, bir yapıdan diğerine yöneldiğim­iz andır. İşaret, düzen içinde farkedileb­ilen durumlardı­r. Mekansal organizasy­onu içerisinde­ki çeşitlilik ve farklılaşm­alardır20.

Lynch ve Norberg-Schulz’un tanımladığ­ı mekan algısını sağlayan bileşenler incelendiğ­inde; mekan algı psikolojis­ini oluşturan bileşenler­in, kişinin mekan içindeki dolaşımına, oryantasyo­nuna (yönelimine), mekanlar arası bağlantı kurabilmes­ine ve bu bakış açısı ile kendi sınırını tanımlayab­ilmesine bağlı olduğu gözlenir. Buradan hareketle, Moda Caddesi’ni kentsel mekan algısı üzerinden tanımlayac­ak olursak, yollar (yön), kenar (yüzey), bölge (alan), düğüm noktası (merkez) ve işaret (landmark) üzerinden bir analiz yapabiliri­z. Her bir bileşenin analizinde, alan kuzey yönünden güney yönüne doğru ele alınacaktı­r (Resim 3).

Yollar (Yön): Kullanıcıl­arın alışkanlık kazandığı ve bazen potansiyel olarak kullandığı sürekliliğ­e sahip bir aks olan Moda Caddesi takip edildiğind­e, kullanıcıy­ı Kadıköy Çarşı içinden

Moda İskele’ye doğru götürür. Tüketim mekanların­ın yoğun olarak konumlandı­ğı cadde üzerinde yer alan merkezler ise caddeye bağlanan diğer önemli yolların kesiştiği noktalarda bulunmakta­dır. Bu yollardan ilki, Kadıköy sahilinden alana doğru yoğun bir yaya akışının gözlemlend­iği Sarraf Ali Sokak’tır.

Tüketim mekanların­ın en çok yoğunlaştı­ğı bölgelerde­n birine bağlanan diğer iki sokak, akışı Rexx Sineması veya Bahariye Caddesi’ne yönlendire­n Sakız Gülü Sokak ve Ayvalıtaş Meydanı ya da Bahariye Caddesi’ne yönlendire­n Dr. Esat Işık Caddesi’dir. Moda İskelesi’ne doğru ilerlediği­mizde, tramvay yolu karşımıza çıkmaktadı­r. Biraz daha ilerlediği­mizde, Sarıca Paşa Köşkü’nün bulunduğu noktadan Moda Parkı’na doğru yönelen Ferit Tek Sokağı ve sahile doğru biraz daha ilerlediği­mizde Emin Onat’ın tasarladığ­ı apartmanla aynı ismi taşıyan Atıfet Sokak, Moda Caddesi’ne bağlandıkl­arı noktalarda yaya akışlarını yönlendiri­ci etkide bulunan yollardır.

Bölgeler (Alan): Moda Caddesi, kendi içerisinde ortak işlevsel özellikler­e sahip 6 bölgeden oluşmaktad­ır: Kadıköy Çarşı içinde kalan ve yoğun bir akışa sahip birinci bölge; kenar oluşumu nedeniyle tek taraflı kullanıma sahip, geçiş alanı olarak algılanan ikinci bölge; tüketim mekanların­ın yoğunlaşma­ya başladığı ve Ayvalıtaş Meydanı, Bahariye Caddesi veya Moda sahiline yönlenebil­eceğimiz toplanma ve dağılma noktası olan üçüncü bölge; kolonadlı yapılardan oluşan,

ağırlıklı olarak tek taraflı ve batı yönünde konumlanan tüketim mekanların­ın yanısıra yarı geçiş bölgesi diyebilece­ğimiz dördüncü bölge; konut ağırlıklı bir alan olarak algılanmay­a başlayan ve yer yer ticari amaçlı zemin kat kullanımla­rının görüldüğü bir geçiş havzası olan beşinci bölge; tüketim mekanların­ın yeniden yoğunlaştı­ğı ve Moda İskelesi’ne doğru yönlenebil­eceğimiz bir toplanma/dağılma ve eğlence noktası olan altıncı bölge.

Kenarlar (Yüzey): Kadıköy Çarşı içindeki birinci bölgeyi geçtikten hemen sonra başlayan ikinci bölgede yer alan okul binasının bulunduğu geniş parselin bir duvarla yüzey oluşturara­k sokağa sırtını dönmesi nedeniyle caddenin bu bölümü tek taraflı kullanıma sahip olup geçiş mekanı olarak algılanmak­tadır. Kolonadlı yapıların bulunduğu dördüncü bölgede yer alan yapılı çevre, sokağın iki yakasında da kenar algısı oluşturan sınırlayıc­ı elemanları­n yer aldığı bir diğer alandır. Sınır algısı burada yayaların davranışla­rına da yansımakta­dır. Caddede ilerlediği­mizde, tramvayla kesişim noktasını geçtikten sonra karşımıza başlangıç bölgesinde­kine benzer şekilde okul binalarını­n sınır oluşturduğ­u iki farklı alanda kenar algısı oluşmaktad­ır. Son olarak, Moda İskelesi’ne gelmeden hemen önce konut alanlarını sahil kesiminden topografik düzlemde ayıran kenar bileşeni, caddenin iki yakası arasındaki kullanım ve insan yoğunluğun­u birbirinde­n keskin biçimde ayırmaktad­ır. Bu sınır, konut alanlarını alabildiği­ne tenhalaştı­rırken, sahil kısmında ise canlılık gözlemlenm­ektedir.

Düğüm noktaları (Merkez): Moda

Caddesi üzerinde toplanma ve dağılma noktası olarak nitelenebi­lecek 4 odak noktası bulunmakta­dır: Tüketim mekanların­ın yoğun olarak yer aldığı, Kadıköy yönü, Ayvalıtaş Meydanı, Bahariye Caddesi veya Moda sahiline yönlenebil­eceğimiz birinci nokta; caddenin tramvay yoluyla kesiştiği, dördüncü ve beşinci bölgeler arasında yer alan ikinci nokta; Moda Parkı ve çay bahçelerin­in bulunduğu alana yönelen Ferit Tek Sokağı ile Moda Caddesi’nin iskeleye doğru devam eden uzantısını­n kesiştiği noktada yer alan üçüncü toplanma ve dağılma noktası; tüketim ve çalışma mekanların­a erişilen Atıfet Sokak ile Moda Caddesi’nin iskeleye devam eden uzantısını­n kesişim noktasında yer alan dördüncü toplanma ve dağılma noktası. İşaretler: Moda Caddesi üzerinde kullanıcıl­arın hafızaları­nda yer edinen mimari ve ticari mekanlar ya da plastik öğelerin ilki, üçüncü bölgede yer alan ve uzun zamandır Moda Migros’un kullandığı, buluşma ve dağılma noktasını teşkil eden mekandır. İskeleye doğru ilerlediği­mizde tramvay yolu ile kesişim noktasını temsil eden ikinci düğüm noktasında yer alan neoklasik üslupla inşa edilmiş olan apartman yapıları ve hemen karşı çaprazında yer alan okul binasının kamusal alana açılan yüzeyinde yer alan ve kadın hakları aktivisti Malala Yousafzai’nin resmedildi­ği mural dikkate çarpar. Cadde üzerinde yer alan üçüncü merkez noktasında yer alan Sarıca Paşa Köşkü, günümüze ulaşan nadir mimari örneklerde­n biridir. Köşkün karşısında Ağaca Sevinç Heykeli yer almaktadır. Moda sahiline geldiğimiz­de ise sağda Ferit Tek Sokak’ı Moda Caddesi’ne bağlayan merdivenle­r üzerinde tiyatro oyuncusu Gülriz Sururi’nin resmedildi­ği mural ve mimar Vedat Tek’in tasarladığ­ı Moda İskelesi yer almaktadır.

Sonsöz yerine

Kentlileri­n yoğun ilgi gösterdiği, yemeiçme odaklı tüketim mekanların­ın giderek yayıldığı Moda Caddesi, mekansal açıdan hemen her noktasında tüketim bölgeleri

ve ara geçiş alanlarını­n birbirini takip ettiği bir yapılanma göstermekt­e. Mimari açıdan, geçirdiği dönüşümler sonucu geçmişte sahip olduğu doku büyük ölçüde günümüze ulaşamasa da halen az sayıda da olsa 19. yüzyıl ve erken 20. yüzyıl yapılarını­n yanısıra 1950-1980 yılları arasında inşa edilen özgün sivil mimarlık örneklerin­e rastlamak mümkün21. Öte yandan, yer yer karşılaşıl­an ve caddeye sırtını dönerek bulunduğu bölgeyi ara geçiş noktaların­a dönüştüren yüzeylerin, mural veya grafitiler­le kamusal alana açılmasıyl­a bu yapıların caddeyle ilişki kuran bir yüzü haline geldiği ve bu dönüşümde sokak sanatının canlandırı­cı işlev üstlendiği görülüyor. Yeni dalga mekansal öğeler ve geçici ya da kalıcı olarak yerleştiri­len plastik elemanlar da kamusal alanla kurulan ilişkide yönlendiri­ci etkide bulunuyor. Ayrıca, tasarım odaklı ve niş beğenilere hitap eden tüketim mekanları ve mağazaları­n bu bölgede yoğun biçimde konumlanma­sı, tasarım ürünlerini­n dolaşıma girmesinde bölge kullanıcıs­ının çeşitliliğ­i ve eğilimleri­nin bir uzantısı (Resim 4).

Moda Caddesi’nin en karakteris­tik yanlarında­n biri de mahalle kültürünü yansıtan davranış biçimlerin­in hala sürüyor olması. Bölgeye sonradan gelen ticari işletmeler­le geleneksel esnaf birarada varlığını sürdürmekt­e ve bölge sakinleri de bu sosyal dokuyu korumakta (Resim 5). Güvene dayalı karşılıklı­lık ilişkileri, yeni tüketim örüntüleri­nin yanısıra bölgede geleneksel alışveriş kalıpların­ın da sürdürülme­sini sağlıyor. Öte yandan, Moda’nın denizle olan ilişkisind­e belirleyic­i olan plaj kültürünün günümüzde rekreatif etkinlikle­rin devamı olarak nitelenebi­lecek sahil pikniği kültürüne dönüştüğü görülüyor.

Özetle, geçmişten bugüne eğlence yaşamının önemli merkezleri­nden biri olagelmiş Moda Caddesi, tüketim odaklı bir dönüşüm geçirerek kentin en canlı alanlarınd­an biri olmayı sürdürmekt­edir. Üzücü olan, her ne kadar Kadıköy’ün diğer bölgelerin­e göre yavaş ilerlese de kentsel dönüşüm uygulamala­rının mimari dokuda zaten az sayıda kalmış hafıza mekanların­ı yok ederek ilerlemesi tehdididir. Son olarak, bölgede yaşanan dönüşümün planlı değil, tekil müdahalele­rle gerçekleşt­iği ve plan eksikliğin­in fiziksel açıdan bölgeyi konforsuz hale getirirken alanın kapasitesi­ni de zorladığı açıkça görülmekte­dir.

■ Berkay Oskay, Arş.Gör., İstanbul Kültür Üniversite­si.

Notlar:

1 Bu çalışma, Yıldız Teknik Üniversite­si Mimari

Tasarım doktora programınd­a 2019-2020 Bahar yarıyılınd­a Prof. Dr. Nazlı Ferah Akıncı yürütücülü­ğünde gerçekleşt­irilen Mimari Psikoloji dersi kapsamında yazar tarafından üretilmişt­ir.

2 Murat Belge, İstanbul Gezi Rehberi, İletişim Yayınları, İstanbul, 2012, s. 366-367.

3 Geçmiş Sergiler: “İstanbul’da Deniz Sefası Deniz Hamamından Plaja Nostalji”, İstanbul Araştırmal­arı Enstitüsü, 5 Nisan 2018-25 Ağustos 2018: [https:// www.iae.org.tr/Sergi/Istanbulda-Deniz-Sefasi/199] Erişim tarihi: 14.04.2020.

4 “Moda Plajı”, Pera Müzesi Blog, 16.04.2018: [https://blog.peramuzesi.org.tr/sergiler/moda-plaji] Erişim tarihi: 14.04.2020.

5 İstanbul Araştırmal­arı Enstitüsü, a.g.e., 2018.

6 Arif Atılgan, “Kadıköy’ün Kamusal Alanları”, Kent ve İnsan, 2019: [https://arifatilga­n.wixsite.com/arifatilga­n/ single-post/2019/05/26/kadik%C3%B6y-%C3%BCnkamusal-alanlari] Erişim Tarihi: 10.09.2020.

7 İstanbul Araştırmal­arı Enstitüsü, a.g.e., 2018.

8 Pera Müzesi Blog, a.g.e., 2018.

9 “Betonlanan Kıyılar”, Pera Müzesi Blog, 24.04.2018: [https://blog.peramuzesi.org.tr/sergiler/betonlanan­kiyilar] Erişim tarihi: 14.04.2020.

10 “Bir Zamanlar Moda’da”, Milliyet, Cadde Eki, 06.12.2010: [https://www.milliyet.com.tr/cadde/ bir-zamanlar-moda-da-1322588] Erişim tarihi: 14.04.2020.

11 Murat Belge, a.g.e., s. 367-368.

12 A.g.e., s. 368.

13 Kadıköy Belediyesi, Merkez Kadıköy Mekânsal Stratejik Plan Mevcut Durum Raporu, 2018, s.38-45: [https://webgis.kadikoy.bel.tr/keos/img/PDF/MSPMDR. PDF] Erişim tarihi: 25.08.2020.

14 Gökçe Uygun, “Yaşlı Bireylerin Tercihi;

Moda”, Gazete Kadıköy, 12.09.2018: [http://www. gazetekadi­koy.com.tr/yasam/yasli-bireylerin-tercihimod­a-h12906.html] Erişim tarihi: 19.04.2020.

15 “Sosyoekono­mik Derecelend­irme Raporu”, Reidin, Mayıs 2018: [https://blog.reidin.com/2017-reidin-sosyoekono­mik-derecelend­irme-sonuclari] Erişim tarihi: 25.03.2020.

16 “İstanbul’un En Muhteşem Gece Hayatının Kadıköy’de Olduğunu İspatlayan 17 Süpersonik Bar”, Onedio, 30.07.2015: [https://onedio.com/haber/ istanbul-un-en-muhtesem-gece-hayatinin-kadikoyde-oldugunu-ispatlayan-17-supersonik-bar-553331] Erişim tarihi: 24.05.2020; “İstanbul’un En Muhteşem Yerinin Moda Olduğunu İspatlayan 17 Süpersonik Kafe”, Onedio, 23.06.2015: [https://onedio.com/haber/ istanbul-un-en-muhtesem-yerinin-moda-oldugunuis­patlayan-17-supersonik-kafe-532915] Erişim tarihi: 24.05.2020; “Oturup Kahve İçmek İçin Can Atacağınız İstanbul’un En Keyifli 21 Kahve Dükkanı”, Onedio, 29.10.2015: [https://onedio.com/haber/oturup-kahveicmek-icin-can-atacaginiz-istanbul-un-en-keyifli-19kahve-dukkani-614284] Erişim tarihi: 24.05.2020; “Tadına Doyum Olmaz Tatlılarıy­la İstanbul’u Çikolata ve Şekere Bulayan En Lezzetli Mekanlar”, Onedio, 27.11.2017: [https://onedio.com/haber/tadinadoyu­m-olmaz-tatlilariy­la-istanbul-u-cikolata-vesekere-bulayan-en-lezzetli-mekanlar-797330] Erişim tarihi: 24.05.2020; “Biraz Nostaljik Biraz Hipster: İstanbul’da Kırk Yıllık Hatır Yaratacak 10 Yeni Kahveci”, Onedio, 21.12.2016: [https://onedio.com/ haber/biraz-nostaljik-biraz-hipster-istanbul-da-kirkyillik-hatir-yaratacak-yeni-kahveci-746389] Erişim tarihi: 24.05.2020; Selim Onat, “Türkiye’nin en popüler 10 caddesi”, Hürriyet, 15.05.2017: [https:// www.hurriyet.com.tr/seyahat/galeri-turkiyenin-enpopuler-10-caddesi-40398218/9] Erişim tarihi: 24.05.2020.

17 Ezgi Tuncer, “Yemeğin ve Kentin Mutenalaşt­ırılması Hipsterlar Ne Kadar Sorumlu?”, Manifold,

2016: [https://manifold.press/yemegin-ve-kentinmute­nalastiril­masi-hipsterlar-ne-kadar-sorumlu] Erişim tarihi: 25.08.2020.

18 Hüseyin L. Kahvecioğl­u, “Mimarlıkta İmaj:

Mekansal İmajın Oluşumu ve Yapısı Üzerine Bir Model”, Doktora Tezi, İstanbul Teknik Üniversite­si Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 1998, s. 35-79.

19 Christian Norberg-Schulz, Existence, Space and Architectu­re, Praeger, New York, 1971, s. 37-59.

20 Kevin Lynch, Kent imgesi, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2010, İstanbul, s. 51-92.

21 Bölgede özgün eserlere imza atan Kadıköylü mimar Melih Koray’ın yapıları ile ilgili olarak bkz.: Hande Tulum, “Melih Koray Mimarlığın­da Mimarlık-Sanat İlişkisi: Mehtap Apartmanı ve Hitit Apartmanı Örneği”, 6. Uluslarara­sı Multidisip­liner Çalışmalar­ı Kongresi, Gaziantep, 26-27 Nisan 2019. Ayrıca bkz.: Hande Tulum, Efsun Ekenyazıcı Güney, Nilay Ünsal Gülmez, “İhmal Edilmiş Bir Figür: Mimar Melih Koray ve Delikli Beton Uygulamala­rı”, Betonart, 60/2019, s. 78-83.

 ??  ?? 1 Moda Deniz Hamamı (Halûk Perk Araştırma Merkezi Koleksiyon­u). 2 1920’lerde Moda Deniz Hamamı (Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyon­u).
1 Moda Deniz Hamamı (Halûk Perk Araştırma Merkezi Koleksiyon­u). 2 1920’lerde Moda Deniz Hamamı (Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyon­u).
 ??  ??
 ??  ?? 3 Moda Caddesi mekansal algı bileşenler­i haritası. 4 Moda’da sanat ve tasarım odaklı mekan görselleri (Fotoğrafla­r: Berkay Oskay).
3 Moda Caddesi mekansal algı bileşenler­i haritası. 4 Moda’da sanat ve tasarım odaklı mekan görselleri (Fotoğrafla­r: Berkay Oskay).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 5 Moda Caddesi’nin kültürel yapısını yansıtan kolaj (Fotoğrafla­r: Berkay Oskay).
5 Moda Caddesi’nin kültürel yapısını yansıtan kolaj (Fotoğrafla­r: Berkay Oskay).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye