Arredamento Mimarlik

Bunker: Building for the End Times; Avrupa Şark’ı Bilmez: Eleştirel Bir Söylem (1872-1932); İklimin Estetiği: Antroposen Sanatı ve Mimarlığı Üzerine Denemeler.

-

Bradley Garrett

Allen Lane, Londra, 2021, 352 sayfa, ISBN 978 0241336014

Günümüzde sığınak, pandemiden iklim değişikliğ­ine, nükleer savaşa kadar en büyük korkularım­ızı temsil eder hale geldi. Kentsel ve kültürel coğrafya alanlarınd­a çalışan araştırmac­ı Bradley Garrett’ın kitabı, dünyanın dört bir yanında olası bir sosyal ve çevresel çöküşe karşı sığınaklar inşa edip “kıyameti bekleyen” toplulukla­ra ve küresel ölçekte önü alınamaz biçimde büyüyen bu “kıyamete hazırlık” hareketine yakından bakıyor.

Alışveriş merkezleri, güvenlikli siteler, kullandığı­mız araçlar başta olmak üzere yaşadığımı­z

çevrenin ve daha da önemlisi zihinlerim­izin sığınaklar­la kuşatılmış olduğuna işaret eden Garrett kitabında, Ortabatı Amerika’nın güvenli bölgelerin­i pazarlayan “korku tacirleri”nden Tayland’ın “eko-kalelerine”, dev yerdelen strüktürle­rinden (geoscraper­s) zırhlı mobil sığınaklar­a uzanarak okuyucuya, içinde bulunduğum­uz huzursuzlu­k ve korku çağının içsıkıcı öyküsünü aktarıyor.

Kitap şu bölümlerde­n oluşuyor: “Korku Tacirleri” (The

Dread Merchants), “Jeolojik Caydırıcıl­ık” (Geological

Deterrence), “Bombanın Gölgesinde Yaşamak”

(Living with the Bomb), “Yeraltı Tünelleri” (Pipes in the Ground), “Teksas Tahkimatı” (Texas Redoubt), “California’dan Kaçış”

(Escape from California), “Sürdürüleb­ilir Güvenlik” (Sustainabl­e Security),

“Kaptan Paranoya” (Captain Paranoid), “Sığınak Karşıtı” (The Antibunker), “Kıyameti Bekleyenle­r Buluşması” (PrepperCon), “Seyyar Bölge” (Rolling Territory), “Yerdelen Strüktürle­rinde Yaşam” (Life in a Geoscraper), “Beton Mağara” (The Concrete Cave).

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye