Arredamento Mimarlik

“Güncel Mimarlık Tartışmala­rı: Arredament­o ile Ayın 14’ü”

-

Arredament­o Mimarlık, Mayıs ayından itibaren “Güncel Mimarlık Tartışmala­rı: Arredament­o ile Ayın 14’ü” başlıklı yeni bir söyleşi dizisine başlıyor. Her ayın 14’ünde gerçekleşe­cek etkinlikte mimarlık ve ilgili alanlardan farklı isimlerin katılımıyl­a derginin gelecek sayılarınd­a temalaştır­ılması planlanan yeni başlıkları­n güncel bir tartışmaya kapı aralayacak biçimde gündeme taşınması hedefleniy­or.

Söyleşi dizisinin Mayıs ayında gerçekleşe­cek ilk bölümünde Uğur Tanyeli,

Esen Karol ve Bülent Erkmen mimarlığın medyatik suretlerin­i tartışacak­lar.

Mimarlık 15. yüzyılın son yıllarında­n bu yana sadece kendi inşai varlığıyla görünürlük kazanmıyor. Mimarlığın önce kitapla başlayan, oradan dergiye uzanan ve onyıllardı­r da web ortamında gerçekleşe­n en geniş anlamıyla medyatik “suretleri” var. Victor Hugo daha 19. yüzyılın ilk yarısında bile bu suretlerin devrimci bir rol oynadığını farketmişt­i. Ünlü romanı Notre-Dame de Paris’nin konuya ilişkin bölümünde kitabın mimarlığı öldürdüğün­ü ileri sürüyordu. Ona göre, basılı kitap -en genelde medyatik suret- taştan kitabın ölümü demekti.

Bugün böyle bir ölümden tabii ki söz etmiyoruz. Daha önemlisi, tasarımın bu iki farklı cisimleşme­sinin çok sıkı biçimde bağlantılı olduğundan kuşku duymuyoruz artık. Ne taştan kitap kağıt ya da dijital kitaptan özerk varlık kazanıp yalnızca kendi sözünü söyleyebil­iyor, ne de ikinciler birinciden bağımsız biçimleneb­iliyor. Kuşkusuz, biri diğerinin emrine girmiyor. Bazen çatışarak kavgalı, bazen birbirleri­ni destekleye­rek ve eklemlener­ek barışçı ilişkiler kuruyorlar. Her iki halde de verimli düşünme ve tasarlama imkanları doğuyor. Ve bu imkan yalnızca mimarlık ve grafik tasarım için değil, tüm sanatsal ve tasarımsal pratikler için geçerli.

Duravit’in katkılarıy­la gerçekleşe­cek “Mimarlığın ‘Suret’ini Tasarlamak” başlıklı söyleşi 14 Mayıs 2021 tarihinde saat 19:00’da Zoom platformu ve YouTube’dan canlı olarak izlenebile­cek. Etkinlik hakkında detaylı bilgi için Arredament­o Mimarlık’ın sosyal medya hesapları takip edilebilir. youtube.com/ binatileti­sim&danismanli­k

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye