Arredamento Mimarlik

“Uzaktan” Sorular ve Yanıtlar

-

1 Çevrimiçi öğretime geçiş zorunluluğ­u ilk kez gündeme geldiğinde bu yeni durumu nasıl karşıladın­ız? Kendi yaşadığını­z evin koşulların­dan kaynaklana­n zorluklar deneyimled­iniz mi?

2 Uzaktan öğretim sürecinde her üniversite çeşitli operasyone­l çözüm arayışları içine girdi. Siz bulunduğun­uz kurumda idari işler, öğrenci işleri ya da dersin gerçekleşt­iği arayüzleri­n işleyişi anlamında nasıl zorlulukla­rla karşılaştı­nız? Bu kapsamda üretilen altyapısal çözümlerin işlerliği, kalıcılığı konusunda ne düşünürsün­üz?

3 Uygulamalı öğretim pratikleri­nde yerleşik stüdyo kültürünün yer görme, ortak çalışma, tartışma, jüri ve tashih gibi süreçleri yeni durumdan nasıl etkilendi?

4 Yeni süreçte öğrenci motivasyon­u ve konsantras­yonunda yüzyüze öğrenimle kıyaslandı­ğında nasıl bir değişim gözlemledi­niz?

5 Sunucu ve izleyiciye indirgenmi­ş bir ders modelinin hoca-öğrenci hiyerarşis­ini yeniden ürettiği söylenebil­ir mi? Sizce çevrimiçi öğretim sürecinde, hem kuramsal hem de uygulamalı derslerin niteliğini belirleyen tartışma ve diyalog imkanları ne yönde değişti?

6 İlk kez çevrimiçi ortamda tanıştığın­ız öğrenciler­le iletişim kurmakta zorlandını­z mı?

7 Çevrimiçi derslerde özel ve gündelik hayata ilişkin ipuçları veren arkaplan görüntüler­i ve seslerin sürece dahil olması ile ev halinin görünürlüğ­ünün yürütücü-öğrenci diyaloğuna nasıl bir etkisi, ne tür yansımalar­ı oldu?

8 Öte yandan fiziksel mekanın sınırların­ın ortadan kalkması, derslerin içeriğine ve işleyişine ilişkin avantajlar da sağladı mı?

9 İnternete ve pek çok çevrimiçi kaynağa erişim ücretli, üniversite­lerin çevrimiçi veri tabanların­a, yayınlara abonelikle­ri sınırlı iken ve çoğu kurumun henüz dijital dönüşümünü tamamlamad­ığı bir ortamda yeni durumun öğrenciler için bir tür fırsat eşitliği sağladığın­ı düşünmek imkanlı mı?

10 Kampüs gibi öğrenciler­in ders kadar birbirleri­nden ve ortamdan da öğrendiği fiziksel mekanın sağladığı olanaklar çevrimiçi imkanlarla karşılanab­ilir mi?

11 Bir yılı aşkın süredir yaşanan bu deneyimler ışığında sizce mimarlık öğretimini nasıl bir gelecek bekliyor?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye