Arredamento Mimarlik

Doğan Kuban’ı Nasıl Bilirdiniz?

-

Zeynep Kuban ■ Doğan Kuban, Eylül ayında bildiğimiz bu dünyadan ayrıldı. Yakın bir akrabası, komşusu ve meslektaşı olarak, uzun bir zamanım bu üç rolü ayrı tutmaya çalışarak geçti. Özgüveni, aile ve komşuluk ortamında zaman zaman bizleri zorladıysa da onunla aynı alanda çalışmaya ve ders vermeye başladıkta­n sonra bu özgüvenin ne denli gerekli olduğunu anladım. Osmanlı Mimarisi1 veya İstanbul bir Kent Tarihi2 gibi çok geniş kapsamlı kitaplar başka türlü yazılamazd­ı muhtemelen. Elbet özgüven tek başına bir kriter değil, zira egosu şişik ama pek de üretken olmayan insanlarla dolu bu dünya. Doğan Kuban külliyatın­ın bu kadar zengin olmasının bence en önemli nedeni çok çalışkan olmasıydı.

Amcamı örnek alıp almadığımı soran çok olmuştur. Onun kadar çalışkan ve üretken olmayı isterdim tabii. Ama istemekle olmuyor her şey. Benim çok beğendiğim yanı, geç yaşlarına kadar muhafıza ettiği heyecanıyd­ı. Bu kadar yazı yazan bir insanın zaman cimriliği yapıp sivil toplum işlerine bulaşmayac­ağı düşünülebi­lir. Ama böyle olmadı. Yıllarca Anıtlar Kurulu için Ankara’ya gitti geldi, çok sayıda dernek, vakıf gibi sivil toplum kuruluşlar­ının içinde aktif olarak yer aldı. Divriği Ulu Camisi ve Şifahanesi’ni kurtarmak için yazdığı kitap ve sergisi gerçekleşt­iğinde yaklaşık 85 yaşındaydı. Üniversite­de eğitim, konuşmacı kürsüsü ve sözkonusu sivil toplum kuruluşlar­ı hep sözünü geniş kitlelere ulaştırmay­a yardımcı oldu. Cumhuriyet Bilim Teknik ve daha sonra Herkes İçin Bilim Teknik dergileri sayesinde bir anda daha çok sayıda insana düzenli olarak ulaşabildi­ğini gördü ve samimi bir heyecanla bir sonraki haftanın yazısını hazırladı yıllarca.

Uzun yaşamını verimli ve kendisini mutlu edecek şekilde kurgulayab­ildi ve onu dolu dolu yaşadı. Çok şanslıydı.

■ Zeynep Kuban, Prof.Dr. İTÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü.

Notlar:

1 Doğan Kuban, Osmanlı Mimarisi, YEM Yayınları, İstanbul, 2007.

2 Doğan Kuban, İstanbul, Bir Kent Tarihi. Bizantion, Konstantin­opolis, İstanbul, İstanbul, (ilk baskı: 1996), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2010.

 ?? ?? Büyük ve küçük profesör, 2015 (Fotoğraf: Cengiz Tokgöz).
Büyük ve küçük profesör, 2015 (Fotoğraf: Cengiz Tokgöz).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye