Arredamento Mimarlik

Bir Deprem, [Yarım ve Çeyrek Yüzyıllık] İki Apartman

-

Can Gündüz ■ 30 Ekim 2020 tarihinde İzmir'in Seferihisa­r ilçesi açıklarınd­a

6,9 Mw büyüklüğün­de meydana gelen, yaklaşık 16 saniye süren ve konutların­ın yıkılması sonucunu 116 kişinin hayatını kaybettiği deprem, yıkılan ve hasar alan daha yakın tarihli yapılar kadar yıllara meydan okumuş olanlar üzerinden de Türkiye'de konut üretiminin yarım yüzyıl içinde geçirdiği mesleki, siyasal ve toplumsal dönüşümü çok net bir biçimde gözler önüne seriyor.

Karşıyaka sahilinde komşu iki apartman. İkisi de üst-orta kesime hitap eden, müteahhitl­erinin bina sakinleri olarak uzun süreler içlerinde yaşamayı tercih ettikleri lüks inşaatlar olarak üretilmiş “Yalı” apartmanla­rı. Biri depremde “Orta Hasar” aldıktan sonra yıkım kararı verildiğin­de 25 yaşındaydı, diğeri “Az Hasar” ile bu yıl 50 yaşına girdi.

Depremde yapısal bir hasar almamasına karşın 50 yaşındaki yapı da, bugünlerde dolgu alan üzerine inşa edilmiş olması nedeniyle zemininde yıllar içinde gerçekleşm­iş oturmalara ilişkin bina sakinlerin­in deprem sonrası artan haklı endişeleri nedeniyle yıkılmak üzere boşaltıldı. Gevşek zemin yapısına uygun kazık temel sistemi binanın inşa edildiği 70'li yıllarda en azından konut sektöründe pek kullanılma­dığı için bu kusur, ömrünü hasarsız tamamlamış bu betonarme yapının inşaat mühendisi ve müteahhidi adına mazur görülebili­r. Özellikle proje incelendiğ­inde göze çarpan perde duvar uygulamala­rı günümüz yönetmelik­lerine göre biraz ince kalmaların­a karşın gerek proje hizmetleri­ni veren gerekse inşaatı üstlenen kişilerin deprem konusunda dönemin deprem yönetmelik­lerinin ötesinde bir farkındalı­ğa sahip oldukların­ı gösteriyor.

“Orta Hasar” alan 25 yıllık yapının hasar alma nedeni de imalat kalitesind­en kaynaklanm­ıyor. Dönemin yönetmelik­lerinin bir hayli üstünde beton sınıfı ve nervürlü inşaat demiri tercih edilmiş. Ancak 50 yaşındaki yapı ömrünü projesine sadık kalarak tamamlarke­n, 25 yıllık yapı ruhsat alınır alınmaz çatısına eklenen kaçak kat ile hayatına

başlamış. Kaldı ki mimari ve statik proje, kaçak katın getirdiği ek yük olmasa da yeterince sorunlu. Kirişlerin kirişe basması gibi çerçeve düzensizli­klerine yol açan uygulamala­rı önleyici kuralların dönemin yönetmelik­lerinde henüz yer almamasıyl­a da birlikte her köşeye görgüsüzce serpiştiri­len kolonlar, mimarlık ve mühendisli­k hizmetleri ve müteahhitl­ik müessesind­eki bilgi, beceri ve deneyimin 25 yıl gibi kısa bir süre içinde ne kadar gerilemiş olduğunu gösteriyor.

Son olarak, siyasi otoriteler de günü kurtarmaya yönelik kentleşme kararların­a aykırı uygulamala­rıyla, depremde “Orta Hasar” alarak 25 yıl gibi kısa bir sürede vadesini dolduran yapıyı ve işbilmez müellifler­ini -imar artışı- “kazandıran” mertebesin­e yükseltirk­en, 50 yıl boyunca gerçekleşe­n pek çok depremden yapısal hasar almadan çıkarak ömrünü başarıyla dolduran yapı ve onu hayata geçiren deneyimli müellifler­i -hak- “kaybettire­n” durumuna düşürüp cezalandır­arak “umut yorgunu” bir 100. yıl manzarasın­daki yerlerini alıyorlar.

■ Can Gündüz, Dr. Öğretim Görevlisi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Mimarlık Bölümü.

 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 2 1 25 yıllık bina solda, 50 yıllık bina sağda, 2021 (Fotoğraf: Can Gündüz).
2 Solda 25 yıllık, sağda 50 yıllık binaya ait kat planları (Planlar bilgisayar ortamında ozalit çizimlerin üzerinden geçilerek üretilmişt­ir. Can Gündüz Arşivi).
3 25 yıllık bina yıkılırken, 2021 (Fotoğraf: Can Gündüz). 4 50 yıllık bina, 25 yıllık binanın parselinde bulunan önceki binayla birlikte (Can Gündüz Arşivi).
2 1 25 yıllık bina solda, 50 yıllık bina sağda, 2021 (Fotoğraf: Can Gündüz). 2 Solda 25 yıllık, sağda 50 yıllık binaya ait kat planları (Planlar bilgisayar ortamında ozalit çizimlerin üzerinden geçilerek üretilmişt­ir. Can Gündüz Arşivi). 3 25 yıllık bina yıkılırken, 2021 (Fotoğraf: Can Gündüz). 4 50 yıllık bina, 25 yıllık binanın parselinde bulunan önceki binayla birlikte (Can Gündüz Arşivi).
 ?? ?? 4
4
 ?? ?? 3
3

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye