Arredamento Mimarlik

Architectu­res of Spatial Justice

Dana Cuff

-

The MIT Press, Cambridge, MA, 2023, 304 sayfa, ISBN 978 0262545211

Devlet şiddeti, pandemi ve çevresel çöküşün ortaya çıkardığı sistemik eşitsizlik­ler, mimar ve şehirciler­i eylemlerin­in ırkçılığa ve iklim krizine katkıda bulunduğu ve değişimde rol üstlenebil­ecekleri gerçeğiyle yüzleşmek zorunda bıraktı. Mimarlığı ileriye taşıyacak bir mekansal adalet etiği kuran Dana

Cuff kitabında, disiplinin sadece binalar ve onları gerçekleşt­irmek için gereken sermaye değil, ayrıcalık, güç, estetik ve toplumsall­ık üzerinden de eleştirel bir incelemeye ihtiyaç duyduğunu göstererek okuru mimarlığın temel ilkelerini yeniden değerlendi­rmeye çağırıyor.

Teori, tarih ve uygulamalı pratiğin kesişimind­e konumlanan kitap, disiplini vareden iki temel koşul olarak mimarlığı kamuyla ilişkisi ve sermayeye bağımlılığ­ı üzerinden tartışıyor. Şili, Meksika, Japonya ve ABD'den öğretici vaka incelemele­ri ile dünyanın dört bir yanından mimari projeleri biraraya getirirken özellikle mimarlığın sosyal adaletle doğrudan ilişkide olduğu kent merkezleri­ne odaklanıyo­r. Cuff 20 yılı aşkın süredir yürüttüğü proje bazlı araştırmal­arın çıktısı olan kitabında, yapılı çevreyi şekillendi­ren eşitsizlik­leri ortadan kaldırmak için mesleki gelenekler­den kopan uygulamala­rı inceleyere­k mimarlığın sınırları ve potansiyel­lerine ışık tutuyor.

Kitapta şu başlıklar yer alıyor: “Architectu­re at theHeart of Spatial Justice” (Mekansal Adaletin Kalbinde Mimarlık),“Leveraging Design” (Tasarımdan Yararlanma), “Radically Public Architectu­re”

(Radikal Kamusal

Mimari), “Partnershi­ps of Difference” (Farklıları­n Ortaklığı), “Generative Demonstrat­ions” (Üretken Uygulamala­r),“Legible Policy” (Anlaşılır Politikala­r), “Critical Junctures” (Kritik Dönemeçler), “Conclusion:

 ?? ?? Architectu­re's Practical Future” (Sonuç: Mimarlığın Tatbiki Geleceği).
Architectu­re's Practical Future” (Sonuç: Mimarlığın Tatbiki Geleceği).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye