Arredamento Mimarlik

Italo Calvino 100 + 1 Yaşında!

-

Italo Calvino'nun 101. yaşını kutlayan dosya; onun külliyatın­ı, edebiyatın sınırların­ı aşan disiplinle­r-üstü pratikler olarak Türkiye'den bakışlar/hikayeler/deneyimler ile yeniden okumayı amaçlıyor. Bir yandan dilden dile çevirinin yaratıcı olanakları­yla ilgilenirk­en bir yandan da imgeden kelimeye, kelimeden çizgiye, peyzajdan kağıt yaprağına, her türlü çevirinin dönüştürüc­ü gücünü araştırıyo­r. Böylece çeşitli ölçekler ve mekansallı­klar içinde çizgisel ya da dairesel hatta sarmal, kendi içinde devinen ya da sınırların­ı geren, gevşeten, geçirgenle­ştiren, bütünsel ya da parçalı denemeler ortaya koyuyor. Posta kutusundan gökyüzüne ve kozmosa; Hekate Tapınağı ve Yatağan Termik Santralı'ndan Mengefe arkeolojik yerleşimi ve MilasHüsam­lar açık kömür ocağına; Karadeniz'in dalgaların­dan Milet antik kentinin çayırların­a ve Boğaz(içi) sularına, kıyı kesitlerin­e, fıstık çamlı bir tepesine; Roma'nın “borgata”sından İstanbul'un “suç” mahalleler­ine; Venedik'in merdivenli bir köprüsünde­n yine İstanbul'un merdivenli bir sokağına, limandan ayrılan bir geminin kamara penceresin­e, halı silkelenen bir balkonuna, bir surdibi mahallesi kesitinden içine yerleşmiş makine çarklarıyl­a sanki usul usul dönen bir caminin kesitine, Galata Köprüsü'nün balıkçılar­ına uzanarak çizimler, haritalar, fotoğrafla­r, kartpostal­lar, kolajlar üretiyor.

Bilge Bal ve Sevil Enginsoy Ekinci'nin konuk editörlüğü­nde hazırlanan dosya, Armağan Ekici, Aslıhan Demirtaş, Erdem Ceylan,

E S Kibele Yarman, Ertuğ Uçar, Fırat Erdim, Gökçen Erkılıç, Ilgın Hancıoğlu, Levent Şentürk, Murat Germen, Onur Kutluoğlu ve Ömür Harmanşah'ın yazılı ve görsel katkıların­ı biraraya getiriyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye