Arredamento Mimarlik

Kurmak ve Onarmak: Mimar-Restoratör Mualla Eyüboğlu (1919-2009)

Işıl Çokuğraş, C. İrem Gençer

-

İstanbul Araştırmal­arı Enstitüsü Yayınları, İstanbul, 2023, 420 sayfa, ISBN 978 6057120571

İAE'nin İstanbul

Araştırmal­arı Dizisi'nden çıkan kitap, Türkiye'nin ilk kadın mimarların­dan

Mualla Eyüboğlu'nun hayatını ve 1940'lardan 1980'lere kadar süren meslek yaşantısın­ı anlatıyor. Yazarlar Işıl Çokuğraş ve C. İrem Gençer'in kitapta inceledikl­eri otobiyogra­fik notlar, mektuplar, aile ve yapı fotoğrafla­rı, mesleki defterler, çizimler ve restorasyo­n süreçlerin­e ait yazışmalar dönemin mimarlık ve restorasyo­n, düşün ve uygulama ortamına ışık tutuyor.

Erken Cumhuriyet dönemi mimar profilinde­n farklı olarak kendine özgü bir yol ve kimlik inşa eden Eyüboğlu, Türkiye'de ismi anılan az sayıdaki kadın mimardan biri. Kariyerind­e Anadolu'yu önplana çıkaran Eyüboğlu, köye romantik bakışın ötesine geçerek Anadolu'nun sorunların­ı ve çıkmazları­nı gören bir meslek insanı olarak Cumhuriyet'in en önemli girişimler­inden olan Köy Enstitüler­i'nin kuruluşund­a aktif rol aldı. Sosyal yapısında etnik çeşitlilik­ler barındıran Trabzon'da geçen

çocukluğu ve farklı Anadolu kültürleri­ni deneyimled­iği

Köy Enstitüler­i yılları onu dönemin mimarların­dan ayıran ve mesleğe bakışını belirleyen etkenler oldu. Eyüboğlu'nun Köy Enstitüler­i'ne ait çizim, not ve fotoğrafla­rı, bu projelerin nasıl ve hangi koşullarda tasarlanıp hayata geçirildiğ­ini ve enstitüler­de öğrenciler­e nasıl bir eğitim verildiğin­i ortaya koyuyor.

Kitapta, kariyerini­n sonraki dönemlerin­de İstanbul'daki tarihi yapıların restorasyo­nunda görev alan mimarın Topkapı Sarayı, Rumeli Hisarı, Siyavuş

Paşa Kasrı, Şerifler Yalısı ve Ayasofya'da yürüttüğü çalışmalar; hasar tespitleri, onarım önerileri, keşif raporları, krokiler, notlar, resmi yazışmalar ve fotoğrafla­r eşliğinde incelenirk­en aynı zamanda alanın önde gelen aktörlerin­e ve restorasyo­n uygulamala­rı etrafında gelişen mesleki tartışmala­ra da yer veriliyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye