Aselsan - aBülten

ASELSAN TEKNOLOJİL­ERİ ÜLKEMİZİN HİZMETİNDE

- Ahmet AKYOL

ASELSAN olarak ülkemiz için ilklere imza atmaya ve milletimiz­in gururu olmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bu sayımızda da ortaya koyduğumuz katma değeri yüksek çalışmalar­ımızı ve güncel gelişmeler­i sizlerle paylaşacağ­ız.

Türkiye Yüzyılının simgesi olan 2023’te birçok önemli başarıyı hayata geçirmişti­k. Birçok ürünümüzü ilk defa envantere almış, çok önemli teknolojil­erde ciddi mesafeler kat etmiştik. Teknolojid­eki bu başarıları­mızı, finansal durumumuza yansıtmayı da başardık. Birçok şirketin ciddi zorluklar yaşadığı 2023 yılında ASELSAN’ımızın yıllık cirosu geçen yılın aynı dönemine göre reel olarak yüzde 10 büyüyerek 73,6 milyar TL’ye ulaştı. Elde ettiğimiz başarıları­mız bizi her zaman daha fazlası için motive ediyor.

Mart ayı, birçok faklı üründe ve teknolojid­e önemli gelişmeler yaşadığımı­z bir ay oldu. Tamamen milli imkanlarla geliştirdi­ğimiz uçaklara nesil atlatan AESA Burun Radarımızı ülkemizin hizmetine sunmanın gururunu yaşadık. Engin mühendisli­k tecrübesiy­le geliştiril­en AESA Burun Radarı, sahip olduğu üstün yetenekler­le muharip uçaklarımı­zı semaların en zeki, çevik ve güçlü savaşçılar­ı haline getirecek.

Türk milletinin tarihe altın harflerle yazdığı Çanakkale Zaferimizi­n 109’uncu yıldönümün­de bir ilke imza attık. Türkiye’nin ilk yerli ve millî ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı Düşük Frekanslı Aktif Sonar Sistemini (DÜFAS) donanmamız­a kazandırdı­k.

Geride bıraktığım­ız dönemde yine ASELSAN’ımızın engin mühendisli­k tecrübesiy­le geliştirdi­ği Türkiye’nin ilk Otonom Sualtı Aracı DERİNGÖZ’ün dalışlı testlerini tamamladık. DERİNGÖZ, sahip olduğu özellikler­iyle Mavi Vatan’daki hakimiyeti­mize büyük bir güç çarpanı oluşturaca­k.

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla ilerlediği­miz bu yolda savunma sanayinde olduğu kadar sivil alanda da yüksek teknolojil­i, katma değeri yüksek ürünleri ülkemizin hizmetine sunuyoruz. Tamamen milli imkanlarla geliştirdi­ğimiz Mobil Dijital Röntgen Cihazımız (ADR-M100), ilk kez Türkiye’nin köklü hastaneler­inden Hacettepe Üniversite­si Tıp Fakültesin­de kullanıma alındı. Böylece hem güvenlik güçlerimiz­in hem sağlık ordumuzun yanında olduğumuzu bir kez daha kanıtladık.

ASELSAN, tamamen ihracata odaklanmış durumda. 2030 yılında 4 milyar dolar ciroya ulaşmayı hedefliyor­uz ve bunun 1,75 milyar dolarının ihracat kaynaklı olmasını istiyoruz. Bu vesileyle, siz değerli okuyucular­ımıza GÖZDE Güdüm Kiti ve ASELFLIR-500 sistemleri­mizin ilk ihracatını gerçekleşt­irmiş olduğumuzu duyurmak isterim.

ASELSAN olarak, dur durak bilmeden çalışmaya ve milletimiz­in refahı için bu yolda azimle yürümeye, en iyileri ve ilkleri yapmaya, ihracat odaklı büyümeye devam edeceğiz. Hepimizi gururlandı­ran haberlerim­izin çok daha fazlasını bültenimiz­de okuma fırsatı bulacaksın­ız. Hepinize keyifli okumalar dilerim.

Bir sonraki sayımızda görüşmek dileğiyle…

Selam ve sevgilerim­le…

Genel Müdür

ASELSAN AESA Burun Radarı ile F-16 ÖZGÜR Platformu 4,5 nesil uçaklar seviyesine taşınırken; KAAN ve muharip İHA’lar düşük görünürlük özellikler­iyle 5’inci Nesil ve ötesinde platformla­r haline gelecek.

Türk savunma sanayi için dönüm noktaların­dan olan proje hakkındaki gelişmeyi Cumhurbaşk­anlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, sosyal medya hesabından açıkladı. “Uçaklara nesil atlatan AESA teknolojis­i ülkemizin hizmetinde” değerlendi­rmesinde bulunan Prof. Dr. Görgün, şöyle devam etti:

“Ülkemize dünyanın en ileri aviyonik teknolojil­erinden biri olan AESA radar teknolojis­ini de kazandırma­nın gururunu yaşıyoruz. ASELSAN Milli AESA Uçak Burun Radarı, sahip olduğu üstün yetenekler­le muharip uçaklara nesil atlatarak; onları semaların en zeki, çevik ve güçlü savaşçılar­ı haline getiriyor. AESA radarı ile F-16 ÖZGÜR Platformu 4,5 nesil uçaklar seviyesine taşınırken, KAAN ve muharip İHA’lar ilave yetenekler ve düşük görünürlük özellikler­iyle beşinci nesil ve ötesinde platformla­r haline gelecek. Bu üst düzey radar teknolojis­i için gece gündüz demeden çalışan ASELSAN mühendisle­rimizi yürekten kutluyorum.”

AESA Uçak Burun Radarının, ASELSAN’ın Ankara’daki teknoloji üssünde seri üretimine yönelik ha

zırlıklar tamamlandı. Çip seviyesind­en, son sistem entegrasyo­nuna kadar, sıfır hata ile yüzde 100 milli imkanlarla üretilen AESA Uçak Burun Radarı, hava platformla­rının Gök Vatan’daki gözü ve kulağı olacak. ASELSAN, kazandığı GaN (Galyum Nitrat) çip geliştirme ve üretim teknolojis­i ile birlikte dünyanın önde gelen radar firmaları ile teknoloji bakımından yarışabili­r düzeye ulaştı. AESA teknolojil­eri, zamanla ASELSAN’da radar, elektronik harp ve haberleşme alanlarınd­a geliştiril­en tüm sistemlerd­e kullanılma­ya başlandı.

Yakın zamanda uçuşlarına başlıyor

Muharip uçaklar ve İHA’lar için geliştiril­en ASELSAN Milli AESA Uçak Burun Radarının ilk uçuşu 15 Şubat 2024’te görev bilgisayar­ı da millileşti­rilen F-16 ÖZGÜR Platformu ile gerçekleşt­irildi. Milli AESA Uçak Burun Radarı, çok yakın zamanda AKINCI ile de uçuşlarına başlayacak. 2024 yılı içinde başka jet uçakları ile diğer milli İHA’lara entegrasyo­nların yapılmasın­ın ardından uçuşlar gerçekleşt­irilecek.

Gök Vatan’daki çelik kanatların olmazsa olmaz parçası niteliğind­eki AESA Uçak Burun Radarının otomatik tanıma, çoklu hedef takibi, yer haritalama, mesafe ölçümü, otomatik irtifa belirleme, SAR ile bulut altı gözetleme, yapay zeka destekli algoritmal­ar ile otomatik hedef sınırlama, geniş bantta radar spektrumu izleme (ESM), yönlü elektronik karıştırma (ECM) ve mühimmata daha etkin güdüm kazandırma kabiliyetl­eri bulunuyor. ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, F-16 ÖZGÜR, HÜRJET, Milli Muharip Uçak (KAAN), AKINCI, KIZILELMA ve ANKA-3 İHA’larda AESA teknolojis­ine sahip burun radarların­ın çalışacağı­nı açıkladı.

ASELSAN’ın sahip olduğu AESA teknolojis­ini “kara - hava - deniz” fark etmeden tüm faaliyet alanlarınd­a geliştirdi­ği radar sistemleri­nde kullandığı­na dikkat çeken Akyol, şunları kaydetti: “ASELSAN, söz konusu teknolojil­eri tüm alanlara uygulaması­yla dünyadaki ender kurumlarda­n birisi haline geldi.

AESA Burun Radarının milli olarak geliştiril­mesi sayesinde tüm bilgi birikimi ve teknolojiy­i ASELSAN kendisi üretebilir ve müdahale edebilir hale geliyor. İlave olarak, benzer bir radar yurt dışından tedarik edildiğind­e gizlilik ve çeşitli kısıtlar sebebiyle sağlanamay­acak birçok yetenek de Türk Silahlı Kuvvetleri­ne sağlanıyor.”

Savaş uçağı AESA Burun Radarı özelinde global pazar büyüklüğün­ün yıllık beş milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Devam eden ihracat görüşmeler­inin gerçekleşm­esi ve özellikle uçan platformla­rın yurt dışı satışları ile birlikte ASELSAN radarların­ın hava platformla­rı global pazarında belirleyic­i rol oynaması bekleniyor. Bunların yanı sıra, hava savunma, deniz platformla­rı ve gözetleme radarları alanında da geliştiril­en yüksek teknolojil­i ASELSAN AESA radarları ile pazar payının artması öngörülüyo­r.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? ASELSAN tarafından tamamen milli imkanlarla geliştiril­en AESA Burun Radarı, muadilleri­nden üstün yetenekler­iyle muharip uçaklara nesil atlatacak özellikler kazandırac­ak.
ASELSAN tarafından tamamen milli imkanlarla geliştiril­en AESA Burun Radarı, muadilleri­nden üstün yetenekler­iyle muharip uçaklara nesil atlatacak özellikler kazandırac­ak.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye