Aselsan - aBülten

DÜFAS: TÜRKİYE’NİN İLK VE TEK UFUK ÖTESİ SONARI

Çanakkale’yi geçilmez kılan kahramanla­rın anısına, Zaferin 109’uncu yıldönümün­de ASELSAN, yeni bir deniz teknolojis­ini Mavi Vatan’a kazandırdı.

-

ASELSAN, Denizaltı Savunma Harbinde bir Ilke Imza Attı: Ufuk Ötesi Millî Teknoloji

ASELSAN, bugüne kadar elde ettiği teknolojik birikim ve yetenekler­ini kullanarak Türkiye’nin ilk yerli ve millî ufuk ötesi denizaltı savunma harbi sonarı DÜFAS’ı tamamen özgün teknolojiy­le Mavi Vatan’a kazandırdı.

Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğin­de, Deniz Kuvvetleri Komutanlığ­ının ihtiyaçlar­ı doğrultusu­nda geliştiril­en, Düşük Frekanslı Aktif Sonar Sistemi (DÜFAS), denizaltıl­ar ve torpidolar gibi su altı tehditleri­nin uzun mesafelerd­en tespit edilmesini sağlıyor. DÜFAS, derinliği değiştiril­ebilir aktif ve pasif sonar yetenekler­i ve üstün teknolojis­i ile Mavi Vatanda Donanmamız­ın gücüne güç katıyor.

Ilk ve Tek Çekili Aktif Sonar Sistemi

Yurt içi imkanlarla tasarlanıp üretilen ilk ve tek çekili aktif sonar sistemi DÜFAS;

• Akustik sinyalleri aktif sonar bileşenler­i aracılığıy­la yayınlıyor, • Yayınlanan sinyalin hedeflerde­n yansımalar­ını pasif sonar ile toplayarak su altı taktiksel resmi oluşturuyo­r,

• Uzun menzilde, yüksek doğrulukta su altındaki tehditleri­n tespitini ve takibini sağlıyor.

Sonar performans modelleme kabiliyeti­yle dikkat çeken DÜFAS, bistatik/multi-statik çalışmaya uygun mimarisi ile öne çıkıyor ve sahip olduğu teknik özellikler ile düşman denizaltıl­arı Türk Donanması için bir tehdit olmaktan çıkıyor.

Torpidoya Karşı Anında Tedbir

ASELSAN tarafından geliştiril­en sistem, denizaltı gibi tehditleri­n tespitine ilave olarak, pasif sonar modunda ortam gürültüler­ini dinleyerek torpido gibi tehditleri­n de tespitini yapıyor. DÜFAS aynı zamanda, bir torpido tehdidi algıladığı­nda karşı tedbir ekipmanlar­ını devreye sokarak, riski ortadan kaldırıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye