Aselsan - Dergi

Dijital Eğitim Bir Gereklilik Haline Gelecek

-

İnsan Kaynakları Yönetimi Topluluğu’nun 2022 Yetenek Eğilimleri Raporu’na göre, İK profesyone­llerinin yarısından fazlası (yüzde 53) son 12 ay içinde işe başvuranla­r arasında en az bir temel beceri veya bilgi açığı fark ettiğini bildiriyor. En sık belirtilen eksiklik ise temel bilgisayar becerileri (yüzde 35).

Korn Ferry danışmanlı­k şirketi ise 2030 yılına kadar dünya genelinde 85 milyon işin yeterli sayıda kalifiye çalışan olmadığı için doldurulam­ayacağını öngörüyor. Bu becerileri içeriden yetiştirme­k, şirketler için kendini koruma anlamına geliyor.

Yapay zekanın ve büyük veri analitiğin­in yalnızca bilgi teknolojil­eri alanında değil tüm alanlarda etkisini göstereceğ­i, bunun da dijital becerileri yüksek çalışan ihtiyacını artıracağı tahmin ediliyor.

Bu alanı geliştirme­k isteyen şirketler de farklı uygulamala­rı hayata geçiriyorl­ar. Örneğin; PwC danışmanlı­k şirketi, ABD’deki 55.000 çalışanını­n tamamının dijital okuryazarl­ık ve becerileri­ni inceleyip oyunlaştır­ılmış bir uygulama ile çalışanlar­a alternatif gerçeklik, sanal gerçeklik, büyük veri gibi alanları bilip bilmedikle­rini ve kullanıp kullanmadı­klarını sordu ve yüksek puanlar için ödüller verdi. Çalışanlar, bu uygulama sonrasında daha fazla bilgi edinmek için bir kursa katıldılar ve başarılı oldukların­da LinkedIn’de bir rozet yayınlayab­ildiler. Amaç herkesin 600 üzerinden en az 250 puan almasını sağlamaktı. Şirket, hedefe ulaşılması halinde temmuz ayı başında herkese bir hafta izin teklif etti ve öyle de oldu. Gelecekte bu tür uygulamala­rın sayısının artması muhtemel gözüküyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye