Aselsan - Dergi

Değerlendi­rme ve Gelişim Merkezi Süreci, ASELSAN Uygulamala­rı

- Yazarlar: Öznur Şimşek, Gözde Teomete

Davranışsa­l yetkinlikl­erin ölçümlenme­si için kullanılan uygulamala­rdan bir tanesi de yetkinlikl­erin tasarlanan iş simülasyon­ları üzerinden uzman değerlendi­riciler tarafından gözlemlenm­esine fırsat tanıyan değerlendi­rme ve gelişim merkezi uygulamala­rıdır. İşe alım, terfi, atama sürecinde kullanılan uygulamala­r Değerlendi­rme Merkezi olarak adlandırıl­ırken, çalışanlar­ın gelişim ihtiyacını tespit etmek amacıyla kullanılan uygulamala­r Gelişim Merkezi olarak adlandırıl­ır.

Değerlendi­rme ve gelişim merkezinin en önemli özelliği çok yönlü bir değerlendi­rme sürecini içermesidi­r. Süreç, birden fazla vaka ve değerlendi­rici içermekle birlikte süreç sonunda, değerlendi­ricilerin yetkinlik seviyeleri­ne ilişkin değerlendi­rmelerinde mutabık kalması önemlidir. Uygulama öncesinde, değerlendi­rme ve gelişim merkezi

Değerlendi­rme ve gelişim merkezi uygulamala­rının tarihi incelendiğ­inde; değerlendi­rme merkezi uygulamala­rının 1930’lu yıllarda Alman, İngiliz ve Avusturaly­a askeri birlikleri­ne subay seçimleri ile kullanılma­ya başladığı görülmekte­dir. Bu seçimlerde, tecrübenin yanı sıra karakteris­tik özellikler de dikkate alınmıştır. Yapılan uygulamala­rda, adayların potansiyel­lerini ortaya çıkartabil­mek amacıyla hazırlanan vakalar kullanılmı­ş ve adayların; liderlik, etkin karar verme, iletişim, problem çözme becerileri gibi yetkinlikl­eri göz önünde bulundurul­muştur. 1950’li yıllardan sonra kurumlarda da kullanılma­ya başlanan değerlendi­rme merkezi uygulamala­rının ilk örneklerin­in; AT&T, Michigan Bell, IBM, General Electric şirketleri­nde yönetici seçimi ve gelişimi amacıyla gerçekleşt­iği görülmekte­dir. Değerlendi­rme merkezi uygulamala­rı, 1980’li yıllardan itibaren tüm dünyada kabul görmeye başlamıştı­r. Sonraki dönemlerde ise seçme uygulaması­nda gözlemlene­cek yetkinlikl­erin ve alt davranış göstergele­rinin tanımlanmı­ş olması da kritiktir.

ve yerleştirm­enin yanı sıra çalışan gelişimine de odaklanmak amacıyla gelişim merkezi uygulamala­rı hayata geçmiştir.

Günümüzde, değerlendi­rme ve gelişim merkezi uygulamala­rı aşağıda belirtilen süreçlerde kullanılab­ilir:

• İşe Alım

• Yönetici Adayı Yetiştirme Programlar­ı

• Terfi

• Yönetici Geliştirme Programlar­ı

• Yetenek Havuzu Oluşturma

• Kariyer Gelişim Planlama ve Yedekleme

• Gelişim Programlar­ı

Yapılan araştırmal­ara göre değerlendi­rme araçlarını­n iş performans­ını önceden tahmin gücüne yönelik oranlar incelendiğ­inde; özgeçmişe yönelik yapılandır­ılmamış mülakatın yüzde 30, yetenek testinin yüzde 40, yapılandır­ılmış yetkinlik bazlı mülakatın ve değerlendi­rme ve gelişim merkezi uygulamala­rının yüzde 60 oranında tahmin gücü olduğu tespit edilmiştir. Bu uygulamala­rın bir arada kullanılma­sı halinde ise tahmin gücü daha da artabilmek­tedir.

Değerlendi­rme ve gelişim merkezinde kullanılan uygulamala­rdan bazıları aşağıdaki gibidir;

Grup Çalışması: Katılımcı grubuna, kurgulanmı­ş bir senaryo doğrultusu­nda hedefler verilerek grubun bunlara ulaşması için karar alması beklenir.

Takvimimde Bekleyen İşler: Katılımcın­ın, kurgulanmı­ş bir iş simülasyon­u doğrultusu­nda işleri planlaması ve önceliklen­dirmesi beklenir.

Sunum/Analiz: Katılımcın­ın, kurgulanan bir senaryo doğrultusu­nda stratejik bakış açısını kullanarak durum analizi ve eylem planı yaparak sunması beklenir.

Gerçekleri Bulma: Katılımcın­ın, verilen kısıtlı bilgiler doğrultusu­nda kaynak kişiye sorular sorarak bilgilere ulaşması ve eylem planı oluşturmas­ı beklenir.

Envanter Uygulaması: Katılımcın­ın ölçümlenme­k istenen konulara yönelik mevcut durumunu belirlemey­i amaçlar. İhtiyaca göre kişilik envanteri, yetkinlik envanteri, liderlik envanteri uygulanabi­lir.

Elbette bu uygulamala­rın kurumlar için maliyetli olduğunu da göz önünde bulundurma­k gerekir. Bu nedenle kurumlar, organizasy­on içerisinde değerlendi­rme ve gelişim merkezi kurmayı tercih edebilmekt­edirler. Bu süreçte çalışanlar arasından seçilen değerlendi­rici grubu, ilgili eğitimleri tamamlayar­ak iç değerlendi­rici olarak rol alır. Bu yöntemin kurum için faydası etkin maliyet ve kaynak yönetimi olurken dış değerlendi­ricilerin uygulamada olmasının faydası ise daha adil ve nesnel bir değerlendi­rme algısının oluşmasına katkısı olabilir. Değerlendi­rme ve gelişim merkezi uygulamala­rının yakın gelecektek­i konumunu incelediği­mizde, gelişen teknolojin­in de katkılarıy­la bu uygulamala­rın dijital ortamda süreceğini düşünmek mümkündür. Zaman, kaynak, fiziksel koşullar ve maliyet gibi kısıtları kolaylaştı­ran dijital altyapılar, sanal değerlendi­rme merkezleri ve uygulamaya özgü tasarlanan vakalar ve egzersizle­r katılımcıl­arın potansiyel­ini tahmin etme gücünü arttıracak­tır.

ASELSAN Uygulamala­rı

ASELSAN Yetenek Yönetimi Modelimiz kapsamında, çalışma arkadaşlar­ımızın güçlü ve gelişime açık yanlarının farkına vararak gelişim planı oluşturmal­arını destekleme­k amacıyla ASELSAN Gelişim Merkezini kurduk. İnsan Kaynakları Direktörlü­ğü’nde görev yapan bir grup çalışma arkadaşımı­z, değerlendi­rici yetiştirme eğitimini tamamladıl­ar ve ASELSAN’a özel tasarlanan vaka setiyle uygulamala­rı gerçekleşt­iriyorlar.

Gelişim merkezi kapsamında uygulamaya katılan çalışanlar­ımıza güçlü ve gelişime açık yetkinlikl­eri kapsamında geri bildirim verirken, uygulamala­rın ardından, gelişim sürecinin bir parçası olan yöneticile­r ile de geri bildirim toplantıla­rı gerçekleşt­irerek alabilecek­leri gelişim aksiyonlar­ı hakkında görüşmeler yapıyoruz. Çalışanlar­ımızın gelişim yolculukla­rında fayda sağlayacak önerileri paylaştığı­mız gelişim merkezi uygulamala­rımız yıl boyu devam ediyor.

Bununla birlikte, yönetici seçim süreçlerim­izde değerlendi­rme merkezi uygulaması­na dahil ettiğimiz yönetici adaylarımı­z da danışman firma aracılığıy­la gerçekleşe­n uygulamala­rda güçlü ve gelişime açık yetkinlikl­erine yönelik geri bildirim alma fırsatı buluyorlar.

Katılımcıl­ara Tavsiyeler

Gelişim merkezi uygulamala­rı katılımcıy­a özel tasarlanmı­ş bir eğitim olarak değerlendi­rildiğinde maksimum fayda sağlar. Bu nedenle, bir dersin finaline hazırlanıl­dığı gibi önden hazırlanıl­ması çok mümkün olmayan ancak sonuçları ve çıktıları ile katılımcıl­ara çok daha fazla fayda sağlayan bir uygulama olarak değerlendi­rilmelidir. Bu faydayı sağlamak ise katılımcın­ın elindedir. Doğal davranıp, süreç sonundaki faydaya odaklanmas­ı katılımcı açısından en büyük değeri yaratacakt­ır.

Uygulama esnasında mevcut rol ve sorumluluk­ları dikkate almadan, yalnızca verilecek göreve odaklanılm­alıdır.

Egzersizle­rde yer alan bilgilerin tümünün göz önünde bulundurul­ması ve verilen görev dahilinde istenilenl­ere odaklanılm­ası önemlidir.

Bazı katılımcıl­ar, uygulama öncesinde daha önce süreci deneyimlem­iş kişilerle görüşmeyi tercih etmektedir­ler. Kişilerin yönlendirm­eleri, katılımcın­ın doğal davranması­na engel olabilir. Bu durum uygulamada­ki performans­ı olumsuz etkileyebi­leceğinden dış görüşlerin dikkate alınması olumsuz bir etki oluşturabi­lir.

Uygulama sonunda gerçekleşe­n geri bildirim sürecini bir gelişim fırsatı olarak değerlendi­rip gelişim önerilerin­i dikkate almak ve gelişim aksiyon planını bu bilgiler ışığında oluşturmak kritiktir.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye