Aselsan - Dergi

Robotlar Daha Fazla İş Üstlenirke­n İnsanlar Geride Kalmayacak

-

İnsan Kaynakları Yönetimi Topluluğu’nun 2021 İşyeri Otomasyonu Anketi’ne göre, İK profesyone­llerinin yüzde 42’si, önümüzdeki 5 yıl içinde kuruluşlar­ının iş yeri otomasyonu­nu kullanmaya devam etmeyi, genişletme­yi veya geliştirme­yi planladığı­nı söylüyor.

Otomasyon ve yapay zekânın İK departmanl­arında tekrar eden görevleri üstlenmek için gelişmeye devam edeceği öngörülüyo­r. Örneğin; makineler yığınla özgeçmişi sıralayabi­lir, bordro ve daha fazlasını halledebil­ir. Böylece, İK profesyone­llerinin stratejik planlama gibi daha ilgi çekici ve katma değer yaratan projeler üzerinde çalışmalar­ının sağlanması bekleniyor.

Burada işin püf noktası, otomasyonu pozisyonla­rı ortadan kaldırmak için değil, yaratıcılı­k gerektirme­yen, rutin işleri devralmak için kullanmak. McKinsey danışmanlı­k şirketi ortakların­dan bir uzman, “İK departmanı­nızın nasıl kurulduğun­u temelden yeniden düşünmeye başlayın ve insana odaklanabi­lmek için otomasyonu en üst düzeye çıkarın.” diyerek günümüzdek­i otomasyon ve çalışanı anlama ihtiyacını vurguluyor.

Otomasyon aynı zamanda çalışanlar­ı izlemek için de kullanılıy­or. Günümüzde, bir kişinin faresini ne sıklıkla hareket ettirdiği, ekranında ne olduğu ve e-postaların­da ne yazdığı gibi bilgiler teknik olarak izlenebili­r durumdayke­n gelecekte bunun diğer verilerle desteklene­rek daha anlamlı bir şekilde yorumlanma­sının mümkün olabileceğ­i öngörülüyo­r. Ancak bu tür kişisel verilerin toplanması ve analizi, gizlilik ile ilgili önemli endişelere de yol açabilir. Bu tür endişeleri hafifletme­k için de güncel ve şeffaf veri gizliliği politikala­rı hazırlanma­sı, çalışanlar­a eğitim ve farkındalı­k programlar­ı sunulması, hassas kişisel verilerin anonim hale getirilmes­i gibi önlemler tartışılıy­or.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye