Aselsan - Dergi

Yeni Nesiller Yönetimde Bayrağı Teslim Alacak

-

Yakın gelecekte Baby Boomer (1946-1964 arasında doğanlar) kuşağı çalışanlar­ının çoğu iş gücünden tamamen ayrılırken; onların ve X kuşağının (1965-1980 arasında doğanlar), yerlerini Y (19811996 arasında doğanlar) ve Z kuşağı (1997-2012 arasında doğanlar) almaya başlayacak. Peki bu iş hayatındak­i dinamikler­i nasıl etkileyece­k?

Baby Boomerlar iş gücüne hiyerarşik kültürleri­n olduğu bir zamanda girdiler ve genellikle aynı şirkette uzun süre çalışma eğiliminde­ydiler. Sadakat ve uzun vadeli iş ilişkileri bu dönemin iş gücünün önemli bir özelliğiyd­i. Y kuşağı ise yaptıkları işte anlam arayışında olan, iş-yaşam dengesine daha fazla önem veren, teknolojin­in hızlı evrimini deneyimlem­iş ve dijital teknolojil­eri benimsemiş bir kuşak. Öte yandan Z kuşağı dijital çağın tam içinde büyümüş; şirketleri­nin kendi değerleriy­le örtüşmesin­i, çevre, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcıl­ık gibi konularda da seslerini duyurmayı isteyen bir kuşak olarak ön plana çıkıyor.

Y ve Z kuşakları özellikle; teknolojiy­e hakimiyetl­eri, yenilikçi bakış açıları ve özgün düşünme becerileri ile dikkat çekiyor. Y kuşağı, iş dünyasında liderlik pozisyonla­rına hızla yükselirke­n, Z kuşağı da yetenekler­ini sergileyer­ek bu yolda ilerliyor. İnovasyon ve sürdürüleb­ilirlik konularına oldukça önem veren bu kuşaklar, günümüz iş yerlerinin dönüşümünd­e kritik bir rol oynuyorlar. Geleceğin liderleri olarak Y ve Z kuşakların­ın; esneklik, çeşitlilik ve dijital dönüşüm gibi konularda iş dünyasının öncelikler­ini belirleyer­ek yönetimde bayrağı teslim almaları, iş dünyasında daha fazla değişimin ve dönüşümün geleceğini­n habercisi olarak görülüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye