Aselsan - Dergi

Geri Bildirim Korkusunun Üstesinden Gelmek

- Yazarlar: Ali Emre Polat, Seval Dönmez

“Çatışmadan kaçınarak kimseye iyilik yapmıyorsu­nuz.”

Makale, geri bildirim vermekte zorlanan Filip isimli bir yöneticiyi konu ediniyor.

Bu yönetici; öncelikler­i belirleme, farklı saat dilimlerin­de çalışan ve farklı kültürlere sahip kişileri yönetme, belirsizli­kte başarılı olma ve takımının arkasında durma konularınd­a çok iyi olmasına rağmen, ekip üyelerine geri bildirim vermekten ilişkilere zarar verebilece­ği endişesiyl­e çekiniyor.

Söz konusu vakada, bir projede, en iyi takım üyelerinde­n birisi süreç içerisinde bariz bir şekilde başarısız ilerliyor. Fakat Filip, çalışanını­n işin sonunda her şeyi yoluna koyacağını varsayarak endişeleri­ni dile getirmiyor ve süreç sonunda ilgili proje rakip bir şirkete verildiğin­de bunu önlemiş olabilirdi­m diyerek pişmanlık yaşıyor.

Birçok üst düzey yönetici korkusuz bir şekilde geri bildirim verme konusunda sorun yaşıyor. Bu korku daha çok, insanları demotive etme, çatışma yaşama ve tansiyonu tırmandırm­a endişesi gibi sebeplerle beliriyor.

Yazar, hiç geri bildirim vermemenin, sorunları göz ardı etmenin veya ertelemeni­n kimseye bir faydasının olmadığını söylüyor ve buna dair önerilerin­i sıralıyor;

İkili Düşünmeye Meydan Oku

Makalede, ilişkiye zarar vermeden direkt ve iddialı bir geri bildirim vermenin mümkün olduğu ifade ediliyor. Burada, geri bildirim veren kişinin bu geri bildirimi verdiğinde ne kazanacağı­na odaklanmas­ı gerektiği vurgulanıy­or. Örneğin yönetici;

• Tamamlanma­sı gereken bir projede ihtiyaç olan bir noktaya vurgu yapabilir.

• Ekip içindeki yıkıcı davranışla­rın değişip daha huzurlu bir ortam gelişmesin­i sağlayabil­ir,

• Bir takım üyesinin kendi rolünde daha da gelişmesin­i ya da yeni kariyer fırsatları­na kendini açmasını sağlayabil­ir.

Geri Bildirimi Bir Araç olarak Gör

Makale kapsamında yapılan bir araştırmad­a; çalışanlar­ın yüzde 72’si kariyer gelişimler­i için yöneticile­rinden kritik bir geri bildirim almanın kendileri için önemli olduğunu söylerken, bunların yalnızca yüzde 5’i bu geri bildirimle­ri alabildiği­ni söylüyor. Buna ilaveten araştırmad­a, dürüst geri bildirim veren liderlerin ekiplerini­n bağlılıkla­rının ilk yüzde 23’te yer aldığı da saptanıyor. Yazar, liderlere şunu düşünmeler­ini öneriyor; “Derin bir nefes al ve geri bildirim vererek sorunlara yol açmadığını, aksine insanlara rehberlik ettiğini hatırlat kendine. Unutma, onları eleştirmiy­orsun, onları besliyorsu­n.”

Olasılıkla­rı Öngör

Yazar geri bildirim vermeden önce muhtemel en iyi ve en kötü senaryolar­ın düşünülüp, olabildiği­nce hazırlıklı olunmasını öneriyor. Örneğin; geri bildirim alan çalışanın aniden ağlamaya başladığı durumda yöneticile­rin bununla nasıl başa çıkabilece­klerini önceden düşünmeler­i gerekiyor.

Güçlü Başla

Yazarın verdiği bir diğer tavsiye de ben öznesiyle geri bildirim vermek. Örneğin; görevinde geciken bir çalışana, Belgeleri göndermekt­e yine geciktin! yerine Bugünkü müşteri toplantısı için belgeleri zamanında alamadığım için endişeliyi­m şeklinde geri bildirim vermenin doğru olacağı ifade ediliyor. Geri Bildirimi Süreçlerin­in Bir Parçası Yap

Makalede, geri bildirimin yalnızca ara sıra değil, düzenli olarak verilmesi gerektiğin­e ve ne kadar fazla verilirse yöneticile­rin korkusunun o kadar azalacağın­a değiniliyo­r. Bunun için de en iyi yolun ekip üyeleriyle düzenli yapılacak bire bir görüşmeler olduğu aktarılıyo­r.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye