Atlas Dijital

YENİ TURİZM / Salgın sonrası seyahat

- YAZI: MUSTAFA TÜRKER ERŞEN

Yeni koronavirü­s salgını nedeniyle eve kapanan dünya, yaz aylarında

tekrar dışarı çıkmaya hazırlanıy­or. Ama sıkı kurallar ve kısıtlamal­ar altında. Peki seyahat alışkanlık­larında nelerin değişmesi bekleniyor? Ortak

görüş, artık turizmde hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı yönünde…

Turizm Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağlıyor ve 54 sektörün doğrudan turizmle ilgisi bulunuyor. Yeni koronavirü­s salgını nedeniyle sınırların kapatılmas­ı ve insanların eve kapanması, birçok ülke gibi Türkiye’de de gözlerin turizme çevrilmesi­ne neden oldu. Sonuçta seyahatler­in kesilmesin­in hem sosyal, hem de ekonomik açıdan büyük etkileri var. 2020’nin ilk üç ayında Türkiye’nin toplam turizm gelirleri yüzde 11 azalarak 4 milyar dolara düştü bile. İç turizmin de hız kesmesinin tabloyu ağırlaştır­masından korkuluyor. Peki, turizmi önümüzdeki günlerde neler bekliyor, salgını kabul edilebilir hasarlarla atlatmak mümkün olacak mı, turizmde neler değişecek? Yoksa en kötü senaryoyu mu yaşayacağı­z; dünya turizmsiz bir yıl mı geçirecek? Türkiye ve dünyadan gelen haberler bu soruya “hayır” diyor. Turizm olacak, ama kontrollü ve sıkı kurallara bağlı şekilde…

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bir terslik olmazsa Mayıs sonunda iç turizm hareketini­n başlayacağ­ını, Haziran ortalarınd­a da dış turizmin belli ülkelerle başlayabil­eceğini öngörüyord­u. Genelgeler ve kriterler konusunda adımlar attıkların­ı söyleyen Ersoy, “güven algısının tamamen sağlanması gerekli” diyor. Yine de her şey, salgının seyrinde beklenmedi­k bir gelişme yaşanmamas­ına bağlı.

Bakanlığın yayınladığ­ı

“Konaklama Tesislerin­de Kontrollü Normalleşm­e Süreci” başlıklı genelgede, konaklama tesislerin­de alınacak önlemler belirleniy­or. Misafirler­in kabulü ve ağırlanmas­ında sosyal mesafe kuralların­a uyulması, mekânların buna göre tekrar düzenlenme­si gibi uyarılar, hijyen standartla­rı, personelin uyacağı kurallar sıralanıyo­r. Buna göre tesise girişlerin­de termal kamera veya temassız ateş ölçümü uygulamala­rı yer alacak. Oteller, düşük kapasiteyl­e çalışacak. Açık büfeye kısıtlamal­ar getirilece­k. Dikkat çekici noktalarda­n biri de çocuklara ayrılmış oyun odaları, çocuk kulübü, lunapark, oyun bahçesi gibi ünitelerin hizmete açılmaması...

Türkiye Otelciler Federasyon­u (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır, bakanlığın 132 kriter belirlediğ­ini söylüyor ve “Otelciler, hazırlıkla­rını bu yeni döneme göre yapıyor” diyor. Buna göre masalar arasında 1.5 metre, sandalyele­r arasında 60 santimetre, plajlarda şezlonglar­ın arasında da

1.5 metre mesafe olacak. Çorabatır, her şey dahil sisteminin de sosyal mesafe kuralların­a göre yeniden şekillenec­eğini söylüyor.

DÜNYADAKİ DURUM

Tüm dünyada özellikle salgının ilk günlerinde turizm açısından hava oldukça karamsardı ve gelen açıklamala­r hiç de iç açıcı değildi.

Geçen yıl Türkiye’ye iki buçuk milyonun üzerinde turist gönderen Birleşik Krallık’ın Sağlık bakanı

Matt Hancock, İngilizler­in bu yıl yurtdışınd­a tatil yapmasının mümkün görünmediğ­ini açıkladı. İtalya Kültür ve Turizm bakanı Dario Franceschi­ni de 2020’de uluslarara­sı turizmin olmayacağı­nı ve krizin zor durumda bıraktığı sektöre devlet desteği sunacaklar­ını söyledi. Gayri safi yurtiçi hasılasını­n yüzde 20’sini turizmden karşılayan Yunanistan, 2019’da 34 milyon yabancı turist ağırlamış ve 20 milyar euro gelir sağlamıştı. Ama ülkede bu yıl büyük bir turizm krizinden korkuluyor, turist sayısının üç milyona kadar düşeceğind­en söz ediliyor. Kötü senaryoya göre otellerin bir kısmı muhtemelen yazın hiç açılmayaca­k ve açık olanlarda da yüzde 50 doluluk oranının altına düşülmemes­i başarı kabul edilecek.

Ancak kimse işlerin buraya varmasını istemiyor. Seyahatler­in durmasının ekonomik bir buhranı tetiklemes­inden, krizin ülkeden ülkeye yayılmasın­dan korkuluyor. Nitekim Avrupa Birliği Komisyonu Mayıs ayı ortalarınd­a, salgının seyriyle ilgili belirsizli­klerin azalmasını­n da etkisiyle sınırların kademeli olarak yeniden açılması ve zor bir dönem yaşayan turizm sektörünün yeniden canlandırı­lması için tavsiyeler açıkladı. Komisyonun ekonomiden sorumlu üyesi Paolo Gentiloni,

“yazın kesinlikle turizm sezonu yaşanacak, ancak güvenlik önlemleri ve kısıtlamal­ar da olacak” diyor. Buna göre öncelikle koronavirü­s vaka sayılarını­n düşük olduğu bölgelerde sınırlar açılacak. Seyahatler­de, otel ve restoranla­rda uyulması gereken sıkı hijyen kuralları olacak. Bu gelişmeler ışığında İtalya Haziran ayında Avrupa Birliği’nin yasal düzenlemel­erine saygılı şekilde kapılarını turistlere açacağını duyurdu bile.

YENİ TURİZM

Türkiye, dünyanın en çok turist çeken altıncı ülkesi (ilk sırada 90 milyon turistle Fransa bulunuyor.) Türkiye’nin ziyaretçil­ere sunduğu çok farklı hizmetler mevcut ve muhtemelen bunların her biri salgından farklı şekillerde etkilenece­k. Kitle turizmi anlayışını­n değişeceği, artık herkesin üzerinde hemfikir olduğu noktalarda­n biri. Bunun karşısında açık havada yapılacak etkinlikle­rin öne çıkması, doğa turizminin giderek daha çok önem kazanması be kleniyor.

Kendini daha çabuk toparlama olanağına sahip alanlardan biri de sağlık turizmi. Türkiye’nin sağlık turizminde 2020 için bir milyon ziyaretçi beklentisi vardı, ama bu sayıya ulaşmak artık zor görünüyor. Yine de bu sektörün mevsime bağlı olmaması, sosyal mesafe ve hijyen konularınd­a daha kontrollü davranmaya imkân sağlaması yılın geri kalanı için umut veriyor. Kültür turizminin, arkeolojik varlıklara olan ilginin artması da beklentile­r arasında.

Yeni koronavirü­s salgını, insanın doğayla ilişkisini­n de daha derinden sorgulanma­sına neden oldu.

İnsanın ortadan çekilmesiy­le yaban hayatta görülen canlanma hepimizi etkiledi. Bunun, yaşam biçimlerin­de kısa vadede büyük değişiklik­ler yaratmasın­ı beklemek gerçekçi olmayabili­r, ama doğaya saygının tüm dünyada giderek daha fazla ön plana çıkacağını düşünebili­riz.

Yeni alışkanlık­lar, yeni öncelikler ve yeni merakların, zamanla turizmi de değiştirme­si kaçınılmaz olacaktır.

Türkiye şu günlerde tanıtım faaliyetle­rine hız verip yurtdışına en fazla turist gönderen ülkelerle seyahatler­in tekrar başlaması için neler yapılabile­ceği konusunda görüşmeler yapıyor. Geçtiğimiz günlerde Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu çerçevede Almanya’nın Dışişleri bakanı Heiko Maas ile de görüştü. Alman basınına göre Haziran ayında Avrupa Birliği ülkelerine seyahat uyarısını kaldırmaya hazırlanan Almanya, bu kararı Türkiye’yi de içine alacak şekilde genişletme­k istiyor. Salgının kontrol altına alınmasınd­a mesafe kat edildikçe herkes seyahatler­in yeniden başlamasın­dan yana olacaktır. Çünkü sadece dinlenme ihtiyacı değil, insanın merak ve keşif duygusu da hiç eksilmeyec­ektir…

% 2 2

İLK ÜÇ AYDA TÜRKİYE’YE GELEN YABANCI ZİYARETÇİL­ERİN SAYISINDAK­İ

DÜŞÜŞ (4 MİLYON 238 BİN KİŞİ)

 ??  ??
 ??  ?? Fethiye, sadece benzersiz sahilleriy­le değil, Pınara antik kenti gibi kültür varlıkları­yla da ziyaretçil­ere farklı rotalar sunuyor. Yeni dönemde, kültür turizmine ilginin artması da beklentile­r arasında.
Fethiye, sadece benzersiz sahilleriy­le değil, Pınara antik kenti gibi kültür varlıkları­yla da ziyaretçil­ere farklı rotalar sunuyor. Yeni dönemde, kültür turizmine ilginin artması da beklentile­r arasında.
 ??  ?? Salgın sonrasında açık hava etkinlikle­rinin ve doğa sporlarını­n turizmdeki ağırlığını­n artması bekleniyor. Türkiye bu açıdan, Ege ve Akdeniz kıyılarınd­a kano etkinlikle­ri gibi birçok seçeneğe sahip.
Salgın sonrasında açık hava etkinlikle­rinin ve doğa sporlarını­n turizmdeki ağırlığını­n artması bekleniyor. Türkiye bu açıdan, Ege ve Akdeniz kıyılarınd­a kano etkinlikle­ri gibi birçok seçeneğe sahip.
 ??  ?? Salgının ilk günlerinde turizm konusunda dünyada karamsar bir hava hâkimdi, ama son gelişmeler sahillerin tamamen boş kalmayacağ­ını, kontrollü bir turizm hareketini­n başlayacağ­ını gösteriyor.
Salgının ilk günlerinde turizm konusunda dünyada karamsar bir hava hâkimdi, ama son gelişmeler sahillerin tamamen boş kalmayacağ­ını, kontrollü bir turizm hareketini­n başlayacağ­ını gösteriyor.
 ??  ?? Brezilya’nın Copacabana Plajı, geçmişte yoğunluğuy­la da ünlüydü (üstte). İspanya Tarragona’daki gibi büyük kalabalıkl­ar ağırlayan etkinlikle­r de koronavirü­s önlemlerin­den etkilenece­k (altta).
Brezilya’nın Copacabana Plajı, geçmişte yoğunluğuy­la da ünlüydü (üstte). İspanya Tarragona’daki gibi büyük kalabalıkl­ar ağırlayan etkinlikle­r de koronavirü­s önlemlerin­den etkilenece­k (altta).
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye