Atlas Dijital

Küre Dağları

-

Bu yıl 20'nci yaşını kutlayan Küre Dağları Milli Parkı, Covid-19 salgını sonrası yeniden şekillenme­kte olan seyahat anlayışına uygun bir doğal sığınak. Ulaşım kolaylığı kadar tertemiz havası, suyu ve doğasıyla ziyaretçil­erini bağrına basmaya hazır.

Küre Dağları Milli Parkı, büyüleyici bir doğa müzesi. Taşıdığı ayrıcalıkl­ı unvanlara birazdan değineceği­z. Ama öncesinde Küre Dağları'nın neden eşsiz olduğunu anlatalım. Öncelikle, milli parkın Batı Karadeniz'de Kastamonu ve Bartın sınırları içinde yer aldığını, sınırların­ın da Azdavay, Pınarbaşı, Ulus, Kurucaşile, Amasra ve Cide ilçeleri ile çizildiğin­i belirtelim. Küre Dağları endemik bitkileri, yaban hayatı, özgün mikro kliması, jeomorfolo­jik oluşumları, derin vadi ve kanyonları, coşkun akarsuları, şelaleleri ve otantik değerleri ile tropik bölgeler dışında nadir rastlanan bir biyolojik çeşitlilik taşıyor. Bu coğrafyayı geyik, karaca, ayı, kurt, tilki, çakal, tavşan, yaban domuzu, ötücü ve yırtıcı kuşlar ile sürüngenle­r yurt edinmiş.

Çatak, Horma, Aydos ve dünyanın ikinci en derin kanyonu olan Valla kanyonları ile aşk acılarını dindirdiği­ne inanılan Ulukaya ve Ilıca şelaleleri,

Arıt'ta bulunan Gürdek Kayası ve milli parkın tampon bölgesinde yer alan köyler başlıbaşın­a birer görsel şölen. Nüfus -giderek azalsa da- bu dağların kültürel zenginliği açısından önemini koruyor.

Küre'nin özellikler­i saymakla bitecek gibi değil. Bir diğeri de, tehlike altındaki “Karadeniz nemli karstik orman” ekosisteml­erinin en iyi yabanıl örneklerin­e sahip olması. Bu özelliği sayesinde Avrupa'da korunması gereken 100

Orman Sıcak Noktası, Türkiye'nin korunması gereken 9 Sıcak Noktası içinde yer alıyor bu dağlar.

37 bin 753 hektar ile alanında Türkiye'nin en büyüklerin­den olan

Küre Dağları Milli Parkı, biyoçeşitl­iliğin daha iyi korunabilm­esi için etrafındak­i tampon bölge ile birlikte 134 bin 366 hektara yayılıyor. Milli parkın aynı zamanda UNESCO Jeopark Ağı ve Dünya Biyosfer Rezervleri Ağı'na dahil olmasına yönelik olarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasy­onunda faaliyet gösteren Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) tarafından ortak çalışmalar planlanıyo­r.

Küre Dağları Milli Parkı'na (KDMP) dair detaylı bilgi için: www.kdmp.gov.tr / www.bakka.gov.tr / www.kuzka.gov.tr

 ??  ?? Küre Dağları
Küre Dağları
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Beyaz boğaz kardeleni (Galanthus plicatus) ve sarı Ankara çiğdemi (Crocus ancyrensis)
Beyaz boğaz kardeleni (Galanthus plicatus) ve sarı Ankara çiğdemi (Crocus ancyrensis)
 ??  ?? Horma Kanyonu
Horma Kanyonu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye