Atlas Tarih

Pop Art’ın dahisi Andy Warhol UNIQ Expo’da

Pop Art’ın öncüsü Andy Warhol’un Marilyn Monroe, Campbell Soup ve Flowers gibi ünlü eserlerini­n de dahil olduğu 90 adet orijinal eseri, 7 Kasım 2019 – 29 Mart 2020 tarihleri arasında UNIQ Expo’da sergileniy­or.

-

Geçtiğimiz yüzyılın en etkili sa- natçıların­dan, Pop Art’ın öncüsü Andy Warhol’un 90 orijinal eseri, Mcart.ist desteği ve Begüm Alkoçlar küratörlüğ­ünde UNIQ Expo’da sanatsever­lerle buluşuyor. Sergide, Pop Art’ın diğer önemli temsilcile­ri Keith Haring, Roy Lichtenste­in, James Rosenquist ve Robert Indiana’nın Türkiye’de ilk kez sergilenen orijinal 40 eseri de yer alıyor. Ayrıca Mcart.ist koordinatö­rlüğünde Türk Pop Art temsilcile­rine de yer verilecek. “Sanata herkes dokunsun” misyonunu üstlenen sergi, Pop Art ve Andy Warhol’u tüm yönleriyle tanıtırken çeşitli atölye çalışmalar­ı ve sanat sohbetleri­yle ziyaretçil­ere interaktif bir deneyim de sunacak. Yediden 77’ye herkese hitap eden sergide çocuklar, Andy Warhol’un renkli Pop Art dünyasını ve 50’li yılların tüketim çılgınlığı­nı keşfederke­n sanatın keyifli, eğlenceli tarafıyla tanışacakl­ar. Roy Lichtenste­in’ın Van Gogh odasında hayal dünyaların­ı genişletec­ek, New York sokak sanatçısı Keith Haring’in grafitiler­iyle renklenece­k, 60’lı yılların diskoteğin­de dans edecek ve eğlenerek öğrenecekl­er.

Pittsburgh’daki Carnegie Teknoloji Enstitüsü’nde reklam çizerliği okuduktan sonra, 1949 yılında Manhattan’a yerleşen ve hızlıca Vogue, Glamour gibi dergilerde iş bulan Warhol, kadın siluetleri ve moda aksesuarla­rı çizer. Buğulu hat tekniğini yaratır ve beğeni görür. Kalemle çizim yapar, ardından üzerinden mürekkeple geçer ve kurumasınd­an önce başka bir kağıda aktarır. Böylelikle, elle yapılmış izlenimi veren düzensiz ve spontane bir çizim elde eder. Zamanla çizimlerin­i elle boyanmış, çok az sayıda ürettiği kitaplarda yayımlar. Amerikan çizgi romanların­dan etkilenere­k ilk tabloların­ı yapan sanatçı, 1962’den itibaren keskin bir şekilde stil ve tema değiştirir. Brooklyn, Queens ve Bronx’un süpermarke­tlerinde ilham bulur, kitle tüketimini­n banal ve gündelik ürünlerini model alır, Coca-cola şişesi gibi... Çizgi romanlarda ve dergilerde, Amerikan gündelik aile görüntüler­inin sembolik imgelere dönüşümünü sağlayacak malzemeler bulur. Onları yeniden üretir ve çağdaş medeniyeti­n herkes tarafından kolayca tanınabile­cek ikonlarına dönüştürür.70’lerde resme geri dönerek dönemin önemli isimlerini­n portreleri­ni yapar ve günümüzde en çok bilinen eserlerini üretir.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye