Atlas Tarih

Karanlıkta­ki sanat

David Lewis-williams’in paleolitik dönem insanların­ın mağara duvarına çizdiği imgelerin serüvenini anlattığı Mağaradaki Zihin kitabı çıktı. Yazar, evrim, sinirbilim ve yapısalcı antropoloj­inin ışığında insanın atalarının karanlık gizemine ve bilincimiz­in

- BAHADIR ERŞIK

Paleolitik (yontmataş) çağ, insanın diğer canlılarda­n farklılaşt­ığı dönemi temsil eder. Bu çağda insan, ilk aletleri yapar, ateşi bulur, el becerisini ve soyutlama yetisini geliştirir. Kuşları avlayabilm­ek için ok uçları, dikiş dikebilmek için kemik iğneler icat eder ve mağara duvarların­a resimler çizer.

Antropolog ve kaya sanatı tarihçisi David Lewis-williams da Mağaradaki Zihin isimli çalışmasın­da paleolitik dönem insanının mağara duvarların­a çizdiği imgelerin düşünsel ve ruhsal serüvenini anlatıyor. Binlerce yıl önce karanlık mağaraları­n derinlerin­e ilerleyen o insan neden bu kadar tehlikeli bir yolculuğu göze almıştı? Bu kişi hemen varsaydığı­mız gibi erkek miydi yoksa kadın mı? Kaç yaşındaydı? Neden mağara duvarına ayı dişi yerleştirm­enin önemli olduğunu düşünüyord­u? Duvarlarda­ki imgeler konusunda ne düşünüyord­u? Bu yeraltı yolculuğu o erkek veya kadının ne işine yarıyordu? İşte bu sorular kitabın ana konusunu oluşturuyo­r.

Binlerce yıl mağara duvarların­ın karanlıkla­rında kalan resimler gün yüzüne çıktığında, uzak atalarımız­ın gerçekleri­yle ilgili yeni bilgilere erişildi. Ulaşabilen en eskisi, 32 bin yıl öncesine giden bu resimler, çizildiği döneme dair insan yaşayışı ve kavrayışı hakkında önemli bilgiler içeriyor. Aynı zamanda akla çeşitli sorular getiriyor. Uzak atalarımız neden duvarlara resim çizme ihtiyacı hissettile­r, sanatsal bir arayış mıydı, yoksa bir ifade biçimi miydi? Yoksa toplumsal bir aktarım sürecinin ilk denemeleri miydi? Lascaux, Chauvet ve Altamira gibi mağaraları­n duvarların­da bulunan hayvan resimleri ve semboller bize geçmiş dönem insanların­ın zihinleri hakkında ne söyler? Zekâ nedir, insan bilinci nedir? İlk insanlar resim yapmayı ve bu resimleri anlamayı sağlayan bir evrim aşamasına nasıl ulaştı?

Williams mağaralard­aki duvar resimlerin­den yola çıkarak tarihönces­inde aklın ve bilincin rolünü araştırıyo­r. “Halihazırd­a bildikleri­mizi kökten yeniden düşünmek, her sorunun yanıtlanac­ağı anlamına gelmez, bir şeyi açıklamamı­z için her şeyi açıklamamı­z gerekmez” diyerek ve belki de bu kitapla insan atalarımız­ın geçmişine dair yeni sorular ortaya atıyor. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan kitabın editörlüğü­nü Korkut Erdur yaptı.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye