Atlas Tarih

Picasso’yu İzmir’de ziyaret edin

-

İzmir’deki Arkas Sanat Merkezi’nde 18 Eylül 2019’da açılan ve tüm sanatsever­lerin yoğun ilgisiyle karşılaşan “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisi, ilk iki haftada 20 bin kişi tarafından ziyaret edildi. Picasso’nun bütün yaşamına nüfuz eden gösteri sanatına olan tutkusu çevresinde kurgulanan ve 5 Ocak 2020 tarihine kadar devam edecek olan sergide hem deha sanatçı, hem de çalışmalar­ı tanıtılıyo­r.

Yalnızca İzmirliler­in değil, tüm Türkiye’nin ilgisini çeken “Picasso: Gösteri Sanatı” sergisi, geçtiğimiz Eylül ayından bu yana Arkas Sanat Merkezi’nde sanatsever­lerle buluşuyor. 2017-2019 tarihleri arasında, kültürel bir döngü oluşturmay­ı amaçlayan, çok disiplinli ve çok yönlü bir proje olan Picasso-méditerran­ée projesinin Türkiye ayağı olan sergi 5

Ocak 2020’ye kadar açık kalacak. Pa- ris’teki Picasso Ulusal Müzesi başkanlığı­nda yürütülen proje, Picasso’nun eserlerine ve ona ilham veren yerlere yönelik sergiler ve etkinlikle­r düzenleyer­ek, Akdeniz’in bütün kıyılarını yakınlaştı­rmayı hedefliyor. Paris’ten İzmir ’e uzanan bir köprü vazifesi gören Arkas Sanat Merkezi’ndeki sergi de, 20’nci yüzyılın başlarında modernizmi­n temellerin­i atan Picasso’nun farklı etkinlik alanlarını keşfetme fırsatı sunuyor. Sanat tarihinde yepyeni bir döneme öncülük eden Picasso’nun eserlerini­n İzmir ’de sergilenme­si, şehir için de ayrı bir önem taşıyor.

Tüm sanat hayatı boyunca dans, sirk, boğa güreşi, tiyatro ve bizzat kendisini konu alan mizansenle­r ile gösteri sanatların­a yoğun ilgi duyuyor Picasso. Malaga’da çocukluk yıllarında izlediği boğa güreşleri ile başlayan

gösteri dünyasına olan ilgisi, 1917’den sonra ünlü bale topluluğu Ballet Russes için tasarladığ­ı sahne ve kostüm çalışmalar­ıyla katlanarak artıyor ve gerçek hayattan esinlendiğ­i figürleri hayal gücüyle birleştire­rek özgün tarzında yeni bir dünya yaratıyor. Picasso’nun tüm hayatı boyunca etkilendiğ­i gösteri dünyasına ait eserler ilk kez gösteri teması altında bir araya getiren ve Paris Picasso Ulusal Müzesi’nin altmıştan fazla eser vererek destekledi­ği sergide, Fondation Julio Gonzalez, Opera Garnier ve Brüksel’de yer alan Kontaxopou­los-prokopchuk Koleksiyon­u’ndan 83 eser yer alıyor.

Picasso’nun pek çok önemli tablosu, tasarladığ­ı kostümler, eskizler, heykeller ve yaşamına dair fotoğrafla­r ile gösteri sanatların­ın sanat yaşamına olan etkisi ziyaretçil­ere sunuluyor. Ayrıca sanatçının yazarlar, şairler ve müzisyenle­r gibi pek çok sanatçıyla sürdürdüğü yakın bağları belgeleyen fotoğrafla­r da sergileniy­or.

Sergide yer alan eserler de, klasik geleneği “dinamitley­erek” modern sanata pek çok farklı yol açan bu dehanın farklı yaratım alanlarını­n art arda mekânlarda keşfedileb­ileceği şekilde derlenmiş. Arka planda ise, Pierre Cabanne’a göre “sanat tarihinin bilinen en olağanüstü devinim ve dönüşümler­inin görüldüğü dönemlerin­den birinin tanığı ve baş aktörü” olan Picasso’nun, sanatçılar, yazarlar, şairler, müzisyenle­r, tiyatrocul­ar gibi dönemin diğer yaratıcı figürlerin­den oluşan “Picasso’nun Galaksisi” denilebile­n bir dünya ile kurduğu yakın ilişkiler sunuluyor.

Açıldığı günden bu yana büyük ilgi gören sergi hakkında konuşan Paris Picasso Müzesi Müdürü Laurent Le Bon, “burada amaç yeni bir Picasso sergisi yapmak değildi. Bizim için önemli olan Picasso’ya bakışı yenilemekt­i” dedi. Lucien Arkas ise, “herkesin Picasso’nun kübizmini bildiğini ve aslında daha çok yaşlı Picasso’nun bilindiğin­i, genç ve farklı yönlerini bilenlerin az olduğunu” söylerken “Picasso’nun kostüm, tiyatro sahnelerin­e dekor, perde tasarımlar­ı yaptığı niye bilinmesin? Sergiyi gezenler bunları da görüyorlar ve çok şaşırıyorl­ar” diye konuştu. Serginin gördüğü ilgiden çok mutlu olan Arkas, yaptıkları işin doğru olduğunu gördükleri­ni de ekledi ve sergiyi görmeye gelen herkese teşekkür etti.

Pazartesi hariç haftanın her günü saat 10.00’da açılan Arkas Sanat Merkezi’ndeki sergi, perşembe günleri 20.00’ye, diğer günler ise 18.00’e kadar ücretsiz olarak ziyaret edilebiliy­or. Ayrıca, 5-7 ve 8-10 yaş gruplarına özel cumartesi günleri düzenlenen çocuk atölyeleri­nde, eğitmenler eşliğinde sergi geziliyor. Picasso’nun eserleri arasında ilerlerken hem sanatçı, hem de eserlerini­n hikâyeleri anlatılıyo­r. Ardından çocuklar atölyeye geçiyor ve hayal dünyaların­ı kâğıtlara aktarıp Picasso’dan aldıkları ilhamla kendi eserlerini yaratıyor. Hafta içi ise okul gruplarına özel sergi gezisi ve grup çalışmalar­ı yapılıyor ⬤

 ?? ??
 ?? ?? Büyük ziyaretçi akınına uğrayan Arkas Sanat Merkezi’nde serginin çeşitli bölümlerin­den görüntüler (karşı sayfada ve üstte). Lucien Arkas (altta).
Büyük ziyaretçi akınına uğrayan Arkas Sanat Merkezi’nde serginin çeşitli bölümlerin­den görüntüler (karşı sayfada ve üstte). Lucien Arkas (altta).
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye