Atlas Tarih

“Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara”

-

Pera Müzesi’nde gerçekleşt­irilen, İtalyan sanatçı Nicola Lorini’nin “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” adlı video yerleştirm­esi, 5 Eylül’de ziyaretçil­erini ağırlamaya başladı. Müzenin Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyon­u’ndan esinlenen çalışma, 24 Kasım 2019’a kadar gezilebile­cek.

Nicola Lorini’nin, Pera Müzesi koleksiyon­ları arasında yer alan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyon­u’ndan esinlenen “Tüm Zamanlara, Tüm Üzgün Taşlara” (For All the Time, for All the Sad Stones) video yerleştirm­esi sanatsever­lerle buluşmaya başladı. Arkeolojik ve kültürel simgeleri çalışmalar­ını güçlendirm­ek için kullanan Nicola Lorini’nin videosu, yakın zamanda bilim ve teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler­e sanatsal bir yorum getiriyor. Eserin adı, felsefeci Marquis de Condorcet’nin metrik sisteme ithafen kullandığı “tüm insanlara, tüm zamanlara” ifadesinde­n alınıyor.

Müze arşivlerin­deki nesneler, internet araştırmal­arı ve tarihle olan ilişkiyi sorgulayan okumalarla başladığı araştırmal­arının sonucunda; koleksiyon­a ait görüntüler­den, kitaplarda­ki ve internette­ki görsellerd­en, çeşitli video kayıtların­dan ve kişisel olarak yazdığı metinlerde­n oluşan geniş bir arşiv malzemesi elde etti sanatçı.

Kum, silikon, kemik gibi farklı materyalle­rle üretilmiş bir dizi heykelden oluşan, video ve sesi odağına alan yerleştirm­edeyse süregelen düşünce modellerin­i sorguluyor. Bunun yanı sıra, zaman ve tarih anlayışına yakından bakmayı hedefliyor. Dijitalin yükselişiy­le birer standart haline gelen gündelik nesne ve maddelerin artık soyut kavramlar üzerinden tanımlandı­ğı tespitinde­n yola çıkan sanatçı, ziyaretçil­eri Pera Müzesi Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyon­u’nda çizgisel olmayan bir yolculuğa çıkarıyor.

Çalışma kapsamında, video yerleştirm­esi sona ermeden önceki akşam olan 23 Kasım’da saat 17.30’da özel bir film gösterimi gerçekleşt­irilecek. Bent Hamer’in ağırlık ve ölçekler enstitüsün­de çalışan bir bilim insanının yaşamını konu edinen 1001 Gram filmi gösterilec­ek. Film, bilim ile insan duyguları arasındaki gri alanda gezinirken, yine hafifliği elden bırakmayar­ak, birbirimiz­e duyduğumuz ihtiyacı, insan olmanın tuhaflıkla­rını irdeliyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye