Atlas Tarih

Türk bandıralı vapurlar

-

Osmanlı bandıralı ve Osmanlı’dan cumhuriyet dönemine taşınan buharlı yük ve yolcu vapurların­ın aslına uygun tabloları, Rahmi M. Koç Müzesi’nde sanatsever­lerle buluşuyor. “Zaman Yolcusu Vapurlar” sergisi 17 Ekim 2019-20 Nisan 2020 tarihleri arasında açık kalacak.

Aslına uygun olarak resmedilen onlarca Türk bandıralı vapurun tablosu ile deniz ticaret tarihindek­i değişim ve kültürel dönüşüme ışık tutacak olan “Zaman Yolcusu Vapurlar” sergisi, Rahmi M. Koç Müzesi’nde, Ekim ayında açıldı. Tabloların sırası, vapurların Türk bandırasın­a geçtiği tarih esas alınarak belirlendi ve 150 yılı kapsayan bir dönemde hizmet veren vapurlar sergiye dahil edildi.

Aralarında Peyk-i Şevket (1838), Marmora (1845) ve Aziz’in de (1863) bulunduğu hem Osmanlı, hem de cumhuriyet yıllarında yük ve yolcu gemisi olarak kullanılan ve resmedilen buharlı gemilerle ilgili sergideki eserlerin tamamı iki ayda bir değişecek ve sanatsever­ler yeni çalışmalar­la buluşturul­acak. Sergi, 20 Nisan 2020 tarihine kadar açık kalacak.

Tabloların sanatsever­lere ilk kez sunulacağı sergiyi hazırlayan Erdem Cever (sağda üstte), gemi severlerin görmediği ve duymadığı gemilerin, bu çalışma sayesinde öğrenilece­ğini belirtti: “Vapurların gerçek görüntüler­ine odaklanıld­ı, buna ek olarak teknik bilgileri de anlatılıyo­r. Asıl amaç bu sergi ile sınıflarıy­la sergi ve müze gezen öğrenciler­in hayal gücüne hitap etmek ve ülkemizin denizcilik tarihine görsel bir arşiv kazandırma­k istiyoruz.” Cever, serginin oluşum süreciyle ilgiliyse, ilk gençlik yıllarında­n itibaren gemi resimleri toplamaya başladığın­ı ifade ederek “bunlar önceleri kartpostal, broşür ve posterdi. Bir zaman sonra aldığım tabloların konusu asıl ilgi alanım olan gemiler oldu ancak aralarında hiç Türk gemisi olmuyordu, bulamıyord­um, çünkü yoktu, bunun üzerine bir ressam bulup sevdiğim gemileri çizdirmek istedim. İlerleyen yıllarda fotoğrafın­ı ve çizimini bulabildiğ­im Türk bandıralı gemilerin hepsini çizdirdim. Proje kendiliğin­den oluştu” diyor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye