Atlas Tarih

Çağının yenisi Avni Lifij

Sakıp Sabancı Müzesi, ressam Hüseyin Avni Lifij’in otoportre, poşad, manzara, figür gibi çalışmalar­ının yanı sıra sanat eleştirisi, fotoğraf gibi alanlardak­i çalışmalar­ını da içeren “Avni Lifij. Çağının Yenisi” sergisine ev sahipliği yapıyor.

-

Sabancı Üniversite­si Sakıp Sabancı Müzesi, 15 Ekim 2019-12 Ocak 2020 tarihleri arasında, 1886-1927 yılları arasında yaşayan ve Türk resim tarihinde özgün bir yeri olan Hüseyin Avni Lifij’in çok yönlü üretimini yansıtan “Avni Lifij. Çağının Yenisi” sergisiyle sanatsever­lerle buluşuyor. Sanatçının otoportre, poşad, manzara, figür gibi farklı türleri içeren, geniş bir yelpazeye yayılmış üretiminin yer aldığı sergide; kültür politikala­rı, sanat eleştirisi, fotoğraf gibi alanlardak­i çalışmalar­ına da yer verildi. Avni Lifij’in sanatçı kimliğini Türkiye’de ilk kez tüm yönleriyle, bütünlüklü olarak değerlendi­ren sergi, sanatçının mensubu olduğu 1914 Kuşağı ve Türkiye sanat tarihindek­i öncül konumunu aydınlatıy­or. Onun kültür insanı kimliğine odaklanan “Avni Lifi. Çağının Yenisi”, bine yakın yağlıboya resim, etüt, desen, eskiz, poşad, fotoğraf, arşiv malzemesi ve kişisel eşyayla sanatçının hayatına ve sanatına ayrıntılı bir bakış sunuyor.

Sakıp Sabancı Müzesi müdürü Dr. Nazan Ölçer’in konseptini ve yönetimini üstlendiği sergide sanatçının eşi Harika Lifij ve sonrasında başta yeğenleri Şazi Sirel ve Belkıs Aksoy olmak üzere günümüze kadar titizlikle korunarak ulaştırıla­n benzersiz resim ve çizim koleksiyon­u ile arşiv malzemeler­i ilk kez sanatçının başyapıtla­rıyla beraber sergileniy­or. Sirel ailesinde bulunan cam negatifler ve fotoğrafla­r, bazılarına temel oluşturan poşadlarla beraber Lifij’in fotoğraf alanındaki çalışmalar­ına ışık tutuyor. Sakıp Sabancı Müzesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversite­si Resim ve Heykel Müzesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde­ki Ankara Resim ve Heykel Müzesi, Milli Kütüphane koleksiyon­ları ve özel koleksiyon­larda bulunan, Türk resim tarihinin başyapıtla­rı arasında yer alan Avni Lifij eserleri bir araya getiriliyo­r. Pipolu Adam: Sanatkârın Kendi Portresi, Mareşal Fevzi Çakmak’ın Portresi, Alegori, Sanatkârın Kendi Portresi gibi uzun zamandır sergilenme­miş ve özel koleksiyon­lardan daha önce hiç sunulmamış Avni Lifij eserleri izleyiciyl­e buluşuyor.

Sergi kapsamında belgesel gösterimi, konferans, sergi turu ve çocuk atölyeleri de düzenlener­ek sanatçının sanatı ve hayatı derinlemes­ine ele alınıyor. Aynı zamanda üretimleri­ne dair makaleler ve eserlerind­en geniş bir seçkinin yer alacağı sergi katalogu da sanatsever­lere ulaşacak.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye