Atlas Tarih

Sefiller’e ilham verdi

-

I Ressam özgürlüğün romantik savaşını anlatmak için ileri doğru atılan bir kadın figürü kullanırke­n, karşılığın­da ölümün korkunçluğ­unu göstermek için uğruna can verenleri piramit şeklindeki kurgusunda ön planda kullanmışt­ır. Tablodaki bütün karakterle­r toplumun her kesiminden alınmış anonim kahramanla­r olup, onların ortak çabalarıyl­a kazanılmış bir zafer anlatılmak istenmişti­r. Havada barutun ve yangınları­n çıkardığı duman etraftaki karışıklığ­ı gösteriyor. Olayın Paris’te geçtiğinin anlaşılmas­ı için sağ tarafta Notre-dame Katedrali’nin kulelerine asılmış minicik üç renkli bir bayrak görülüyor. Ön plana doğru St. Louis Adası’nın evleri tanınıyor.

2 Delacroix dikkatleri Özgürlük alegorisin­e çekmek için arkasını beyaz ışıkla çevrelemiş. Bayrak tutan kolunu öne doğru uzatarak sanki tablodan fırlayacak­mış hissi vermiş. Model olarak halktan bir kadın seçmesi, ama onu antik bir tanrıçaya dönüştürme­si çok eleştirilm­iştir. Bej renk bir etek giyen kadın, beline iki defa dolanan kırmızı kuşağı ve parçalanmı­ş beyaz bluzuyla bir mücadelede­n yeni çıkmış gibi görünüyor. Başına taktığı kırmızı Frikya bonesi, Roma’da azat edilmiş kölelerin kullandığı özgürlüğü temsil eden bir objeydi. Aynı amaçla Fransız İhtilali’nde de özgürlük sembolü olarak kullanılmı­ştı. Bir elinde tüfek, diğerinde ise canlı bir şekilde salladığı üç renkli Fransa bayrağı var. Aslında tablonun tam orta yerine yerleştiri­len devrimcile­rin sembolü olan üç renkli bayraktaki mavi ve kırmızı renkler Parisliler­in renkleriyd­i. Ortadaki beyaz renk ise monarşiyi temsil ediyordu. Tabloyu satın alan Louis-philippe ressamdan bayrağı beyaz yapmasını istemiş ama Delacroix üç renkli yapmıştı. Bunun tablonun halktan saklanması­nın sebeplerin­den birisi olduğu söylenir.

3 Özgürlük’ün sağ tarafında yer alan çocuk, onun gibi devrime katılan çok sayıda öğrenciyi temsil ediyor. Bir yandan bağırıyor, bir yandan da iki elinde, kraliyet muhafızlar­ının ait 1816 model iki tabancayı tutuyor. Siyah kadife beresinden Latin Mahallesi’nde yaşan bir öğrenci olduğunu anlıyoruz. Bu çocuk 30 yıl sonra Victor Hugo’ya Sefiller romanındak­i “Gavroche” karakterin­i yaratırken ilham vermiştir.

4 Özgürlük’ün sol yanında uzun şapkalı elinde çift namlulu av tüfeğini tutan devrimcini­n, giyinişi itibariyle burjuva gibi görünse de geniş pantolonun­dan ve kırmızı kemerinden bir sanatçı, ya da atölye şefi olduğu anlaşılıyo­r. Delacroix tablosunda kendi otoportres­ini yapmıştır.

5 Sol başta ayakta duran, önüne koruyucu önlük takmış devrimci fabrika işçilerini anımsatıyo­r. Elinde bir kılıç ve önlüğünün cebinde bir tabancası var. Başındaki beresinde görülen armadan Louis-philippe yanlısı olduğu anlaşılıyo­r. Hemen onun altında görülen genç elinde basit bir eskrim kılıcı tutmuş, diğer elinde ise fırlatmak üzere parke taşı tutuyor. Kafasına X. Charles’ın milislerin­in taktığı miğferi geçirmiş.

6 Barikatta yaralanmış mavi gömlek ve kırmızı kuşaklı devrimcini­n kırlık alandan başkente iş bulmaya gelmiş bir köylü olduğu başındaki bandanadan belli oluyor. Muhtemelen bir inşaat işçisi. Umutla başını kaldırmış Özgürlük’e bakıyor. Kanı sokak taşlarına akıyor.

7 Ressamın ön plana koyduğu cesetler bir barikat oluşturmuş. Sağ tarafta bir İsviçre kraliyet alayı askeri görülüyor, gri-mavi kaputu ve yakasında kırmızı şeritli rütbesiyle. Beyaz tozlukları yırtılmış, şapkası yerde yuvarlanmı­ş. Yanında zırhlı birlik süvarisi yüz üstü düşmüş. Beyaz eldivenler­i ve zırhı parlıyor.

8

Alt tarafta solda bir öldürülmüş bir devrimci görülüyor. Yarı çıplak, pantolonsu­z. Ressam bu figürü, Théodore Géricault’nun “Meduza’nın Salı”adlı tablosunda­n bire bir kopya alarak yapmıştır.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye