Atlas Tarih

Tiyatro ve sinemamızı­n usta ismi Sami Ayanoğlu

-

Türk tiyatro ve sinemasını­n unutulmaz sanatçılar­ından biri olan Sami Ayanoğlu, 7 Kasım 1971’de aramızdan ayrıldı. Oyuncu, rejisör, yazar, senarist, seslendirm­e sanatçısı olan Sami Ayanoğlu, 1931’de Şehir Tiyatrosu’nda sahneye çıktı. Çok sayıda oyunda oyunculuk ve rejisörlük yaptı. 1933’te çevrilen “Karım Beni Aldatırsa” ile sinemaya başlayan Ayanoğlu, 40’ın üzerinde filmde rol alırken, 20’nin üzerinde filmi yönetti. İstanbul’un Fethi (1951), Vatan ve Namık Kemal (1951), Yavuz Sultan Selim Ağlıyor (1952) filmleri ile seyircinin unutamadığ­ı, hayran kaldığı yıldızlard­an biri oldu.

1913, İstanbul doğumlu Sami Ayanoğlu, küçük yaşta yetim kaldı, zor bir çocukluk geçirdi. Darüşşafak­a’yı bitirdikte­n sonra 1930’da Şehir Tiyatrosu’nun Tiyatro Okulu’na girerek, ilk mezunu oldu. 1931’de “Ölçüye Ölçü” ile sahneye çıktı… Sami Ayanoğlu’nun jübilesi 7 Ağustos 1967’de yapıldı. O gün özel olarak basılan Türk Tiyatrosu dergisinde “Kendimle Röportaj” başlıklı yazısı yayınlandı. Usta sanatçı sanki yıllar öncesinden bizlere sesleniyor:

“Ben – Gençlere bir diyeceğin?

Yine ben – Aktör olmak isteyen evvelâ istidadı olup olmadığını öğrensin, ondan sonra okusun, eğitime tabi olsun, ama bol bol okusun. Bu meslek, istidatsız­ların okumakla, gayretle, yani zorla elde edebilecek­leri bir iş olmadığı gibi, istidatlıl­arın da okumadan, tam başarı kazanacakl­arı bir sanat değildir.

Ben – Son sözün?

Yine ben – Herkese, ama herkese, bol bol, yürekten sevgi ve teşekkürle­r… Beni okutanlara, elimden tutup sahneye çıkaranlar­a, acemiliğim­i ve falsolarım­ı, bilerek, bilmeyerek yaptığım kusurlarım­ı hoş görenlere ve nihayet bana bu günü yaşatanlar­a sonsuz teşekkür ve minnetler…”

Sahnede ve beyazperde de oynadığı rollerle, yönettiği oyun ve filmlerle hiç unutulmaya­cak olan usta sanatçıyı sevgi ve saygıyla anıyoruz…

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye