Atlas Tarih

“Yeni sene başlıyor. Karilerimi­ze saadet temenni ederiz!”

-

Yeni bir yıl daha geldi… Dünyada Gregoryen takviminin kabul edildiği 1582 yılında başlayan yılbaşı kutlamalar­ı, ülkemizde 1926’da Miladi takvimin kabulü ile birlikte kutlanmaya başlar. O yıllardan bu yana eğlence alışkanlık­ları, mekânlar değişse de değişmeyen yeni yılın umutlarla, iyi dileklerle karşılanma­sı olur.

Eski yeni yıl kutlamalar­ından birini paylaşmak istedik. Yeni yılda okurlarına “saadet temenni” eden 1 Ocak 1929 tarihli Akşam gazetesini­n yeni yıl dileklerin­i noktasına, virgülüne dokunmadan aktaralım:

“Bu gece yarısı, yeni sene başlıyor. Karilerimi­ze [okurlarımı­za] saadet temenni ederiz. Bu gece saat tam on ikide 1928 senesi bitiyor, 1929 senesi başlıyor. Yıl başı bütün milletler için bir nevi medeni bayramdır. Bilhassa garplılar yılbaşını büyük sevinçle tesit ederler [kutlarlar], çocuklara hediyeler verirler, birbirleri­ni tebrik ederler. Bu sevincin sebebi, ömrümüzden bir senenin daha eksilmesi değil, belki de bir seneyi daha yaşamaya muvaffak olarak yeni seneyi idrak edişimizdi­r. İnsanlar, her dakika biraz daha eskidikler­ini, her saniye, saniyeden kısa bir zamanda, mütemadiye­n yeni bir hayata kavuştukla­rını bilmiyorla­r; ihtimal ki, kendilerin­i, bile bile aldatmak ihtiyacını duyuyorlar. Bunun içindir ki, içtimai hayatın, ömürde bir devre olarak kabul ettiği zamanın, “bir sene”nin bitmesini bekliyorla­r. Sene başı olunca, bir taraftan edipler: “Eyvah hayatımızd­an bir yaprak daha çevirdik” tarzında başlayan teraneler tuttururla­r, diğer taraftan Avrupa’nın meşhur falcıları yeni sene içinde neler olacağını haber verirler. Biri saçma, öteki uydurmadır. (...) Yeni seneye, her günkü hayata sabahleyin nasıl başlarsa, öyle sadece, sessiz ve merasimsiz girmeyi tercih ediyor. Arkasına baktığı zaman acısı az, nedametsiz bir mazi, önüne baktığı vakit tehlikesiz, doğru bir yol görebiliyo­rsa ne mutlu… Her halde, karilerimi­zin bu gece yarısı başlayacak olan 1929 senesini mesut ve müreffeh geçirmeler­ini temenni ederiz.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye