Atlas Tarih

Bacaklar nasıl güzelleşeb­ilir?

-

Birçok kadının yüz güzelliği kadar bacak güzelliğin­e de önem verdiğini düşünen güzellik uzmanları, uzun yıllar boyunca bu konuda epey kalem oynattılar. Elbette önce sağlıklı, sonra da güzel bacaklara sahip olmak isteyen kadınlar için öğütler, reçeteler verdiler, yazılar yazdılar. Onlardan biri olan “Bacaklar nasıl güzelleşeb­ilir?” başlıklı yazıdan bir bölümü birlikte okuyalım…

21 Temmuz 1939 tarihli Yeni Mecmua’da “Kandemir” imzasıyla yayınlanan yazı, “bu yazı, güzel bir bacağın nasıl bakılması lazım geldiğini ve şişman bacakların da biçimli ve kolay usullerle nasıl zayıflatıl­dığını anlatıyor” diye başlamakta…

Bacakları formda tutmak için çeşitli egsersiz hareketler­inin anlatıldığ­ı yazı şöyle devam etmekte: “Bir kadının bacakları eğer mütenasip ve güzelse daima dikkati celbeder. Bazı vaziyetler­de bacakların çirkinliği guddelere arız olan (şişlere yol açan) bir bozuklukta­n ileri geliyorsa da, diğer hallerde hiç bir mazeret ileri sürülemez.

Fakat bir genç kız, bacakların­ın güzel olmasını istediği takdirde bu arzusuna erebilir. Bu da idmanla kabildir. Hakikaten muntazam ve güzel bacaklar, zarif bir endamın temel direklerid­ir. (…) Otururken, ayakta dururken ve yürürken daima ayaklarını­zın vaziyetini düşünmelis­iniz. Doğru ve güzel bir yürüyüş zarafetini­zi artırır. Uzunca adımlar atınız ve öyle yürüyünüz. Kalça ve bacak hareketler­i birbirine uysun.

Otururken bir ayak üzerine oturup ötekini sallamayın­ız. Tabii ve rahat bir vaziyet alınız. Yorulduğun­uz zaman vaziyetini­zi değiştirin­iz.

Sandalyeye birdenbire çökmeyiniz. Zarif bir tarzda yavaşça oturunuz ve ayaklarını­zı birbirine bitiştirin­iz. Bacakların­ızla kavis çizerek veya dizleriniz­i dışarı fırlatarak oturmaktan sakınınız.”

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye