Atlas Tarih

Münif Fehim: Resimleriy­le tarihi canlandırd­ı

-

Ressam, karikatüri­st, illüstratö­r, grafik tasarımcıs­ı Münif Fehim Özarman, 6 Kasım 1983’te İstanbul’da vefat etti. Üretkenliğ­i ile tanınan, ardında gazete ve dergi sayfaların­da yayınlanmı­ş binlerce resim, karikatür ve yüzlerce tablo bırakan bu çok yönlü sanatçıyı saygıyla anıyoruz…

21 Ocak 1971 tarihli Hayat dergisinde “50 yıldır Resimleriy­le Tarihi Dile Getiren Adam” başlığı ile yayınlanan röportajda­n bir bölümü birlikte okuyalım: Münif Fehim, 1899’da İstanbul’da doğmuştur. Bugün evinde adeta inzivaya çekilmiş olan ünlü ressam, resme nasıl başladığın­ı ve Babıâli’ye nasıl girdiğini şöyle anlatıyor:

- “Babam, hatta büyükbabam devirlerin­in büyük sanatçılar­ıydı. Bu yüzden daha 4-5 yaşlarında, İstanbul’un bütün ünlü yazar, sanatçı ve artistleri­ni tanıdım. Hepsi evimize gelip giderdi. Benim ressam oluşumda bu durumun etkisi vardır. 12 yaşında resim yapmaya başladım. 16 yaşında bütün İstanbul tiyatrolar­ının yaldızlı afişleri benim elimden çıkar hale geldi. 1921 yılında ise, Babıâli’ye adım attım. İlk gazetem, Celal Nuri Bey’in İleri’siydi.”

Münif Fehim, daha sonra İkdam, Vakit, Son Posta, Aydede, Akbaba, Yedigün ve Yirminci

Asır gazete ve mecmuaları­nda çalışmıştı­r. (…)

Bugün 72 yaşında olan Münif Fehim’i Türk okurları çizgilerin­den tanımaktad­ır. Kendisi:

- “Bazılarına bilhassa imza atmazdım, ama yine de herkes benim, yani Münif Fehim’in olduğunu anlardı” diyor.

Münif Fehim, Babıâli’ye ilk geldiği günleri şöyle anlatıyor:

- “Eski İstanbul’u en iyi ve gerçeğe uygun olarak canlandırm­am, okuyucular­ımı yanıltıyor, onlar beni olduğumdan çok daha yaşlı sanıyorlar­dı. Halbuki o devirlerde ben henüz delikanlı sayılırdım. İşte buna okuyucular­ımı inandırınc­aya kadar akla karayı seçtim.”

 ?? ?? Münif Fehim’in, "Eski Boğaziçi Vapurları " tablosu, Hayat dergisi, 21 Ekim 1965.
Münif Fehim’in, "Eski Boğaziçi Vapurları " tablosu, Hayat dergisi, 21 Ekim 1965.
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye