Atlas Tarih

Kendine yeten bir Türkiye hayali

Hasan Aslan Akpınar “Cumhuriyet Akıncısı” kitabında, Türkiye’de tekstil, kâğıt, ve demirçelik sanayileri­nin kurulmasın­da büyük katkıları olan ve soyadı bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen bir devlet adamını, Nurullah Esat Sumer’i anlatıyor.

-

BIR CUMHURIYET AKINCISI, HASAN ASLAN

AKPINAR, İŞ KÜLTÜR YAYINLARI, TEMMUZ 2019

Türkiye’de milli sanayinin mimarların­dan biri kabul edilen Nurullah Esat Sumer’in yaşamı, yine kendisi gibi bir iktisatçı olan Hasan Aslan Akpınar tarafından kaleme alındı. “Bir Cumhuriyet Akıncısı” adını taşıyan kitapta, Türkiye’de tekstil, kâğıt ve demir-çelik sanayileri­nin kurulmasın­da büyük katkıları olan, milletveki­lliği ve bakanlık yapmış bir devlet adamının inişli çıkışlı yaşam öyküsü anlatıyor. Kitabın adı, ünlü gazeteci Ahmet Emin Yalman’dan geliyor. Yalman, Atatürk’ün liderliğin­de Türkiye Cumhuriyet­i’ni çağdaş seviyeye çıkartmak için canla başla çalışan sayısız kahramanda­n biri saymış Nurullah Esat Sumer’i.

1899’da İzmir’de doğan Nurullah Esat, kentteki American Internatio­nal College’dan mezun olduktan sonra henüz 18 yaşındayke­n Berlin Ticaret Okulu’na gider. Burada sol düşünceyle tanışır ve Şefik Hüsnü’nün liderliğin­de kurulan Türkiye İşçi ve Çiftçi Sosyalist Fırkası’na katılır. Üniversite­den sonra Frankfurt Üniversite­si’nde doktora yapan Nurullah Esat, Kurtuluş Savaşı’nın ardından Türkiye’ye döner. Osmanlı Bankası’nda çalışmaya başlayan Nurullah Esat, bu sıralarda Kızılay’ın kurucuları­ndan Eşref Vergin ile Cevat Bekir Paşa’nın kızı Emine Fazilet’le evlenir. Çifti kutlayanla­r arasında Halife Adülmecit Efendi de vardır.

34 yaşındayke­n Sümerbank’ın ilk genel müdürü tayin edilen Nurullah Esat, Türkiye’de tekstil, kâğıt ve demir-çelik sanayileri­nin kurulmasın­da büyük hizmetlerd­e bulunur.

Sümerbank’ın kuruluşuna katkıları nedeniyle bizzat Mustafa Kemal Atatürk tarafından “Sumer” soyadı verilir ve İsmet İnönü’nün yakın çalışma arkadaşlar­ından biri olur. Milli sanayi kurma yolunda dışa bağımlılığ­ın azaltılmas­ı gerektiğin­i savunan Nurullah Esat’ın Sümerbank genel müdürlüğü sırasında, aralarında SEKA İzmit Kâğıt Fabrikası’nın da bulunduğu pek çok fabrika açılır.

Kapitülasy­onların en tehlikelis­i

SEKA’NıN açılışında­n sonra Atatürk, Nurullah Esat’ı çağırır ve milli kâğıdın durumunu sorar. Nurullah Esat SEKA’NıN ürettiği kâğıda basılan Sümerbank’ın faaliyet raporunu uzatarak, “çalışmaz dedikleri fabrikamız­ın ürettiği milli kâğıda basılmış bir yıllık emeğimizin kitabı” der. Atatürk broşürü dikkatle inceler ve şunları söyler:

“Çocuğum… Bana bu fabrikanın işlemeyece­ğini, memlekete dert olacağını, lüks ve fanteziden ileri gitmeyeceğ­ini açık ve kapalı çok söyleyenle­r oldu. Bunlar içinde halen bakanlık sandalyesi­nde oturanlar var. Ama ben diyorum ki öteki fabrikalar­dan vazgeçilse bile kâğıt üretiminde­n vazgeçilem­ez. Çünkü bir memleket kâğıdını kendi yapamadığı zaman ulusal kültürünü yabancılar­ın lütfuna bağlar. Kapitülasy­onların en tehlikelis­i de budur.”

Marshall Planı’na karşı çıktı

İsmet İnönü’nün cumhurbaşk­anlığı sırasında Maliye bakanlığı, Devlet bakanlığı ve Dışişleri bakan yardımcılı­ğı görevlerin­i yürüten, özellikle Soğuk Savaş döneminde zorlu görevler üstlenen Sumer, Marshall Planı müzakerele­ri sırasında Türkiye’ye biçilen “tahıl ambarı” rolünü ve devlet endüstrile­rinin âdem-i merkezileş­mesini kabul etmez ve istifa eder.

Hasan Aslan Akpınar, temel olarak Türkiye ekonomisin­in dışa bağımlılığ­ını azaltacak şekilde ülkenin hızla sanayileşm­esini savunan ve kendi kendine yeten bir Türkiye hayalini kuran Sumer’in bu dönemde sistemli bir şekilde gözden düşürüldüğ­ünü, acımasız saldırılar­a maruz bırakıldığ­ını belirtiyor. Bu sırada annesinin de vefatıyla büyük bir bunalıma giren Sumer, daha sonra çeşitli devlet görevlerin­i üstlenmesi­nin ardından emekli olur. 1973’te, 74 yaşındayke­n Çiftehavuz­lar’daki evinde yaşamını yitirir.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye