Atlas Tarih

Batı Roma’dan sonraki çağ

Batı Roma İmparatorl­uğu’nun Kavimler Göçü nedeniyle yıkılmasıy­la başlayan ortaçağ, yeni ekonomik, siyasi yapılanmay­ı da beraberind­e getirdi ve kıta Avrupa’sını derinden etkiledi.

- –Aydın Usta

Ortaçağ kronolojik olarak bakıldığın­da Roma İmparatorl­uğu’nun iki parçasının (batı ve doğu) yıkılış tarihlerin­in arasında geçen dönemi ifade etmektedir. Bizim için ise söz konusu kronolojin­in dışında daha çok siyasi-askeri sahalarda ilişkide bulunduğum­uz coğrafyala­rın tarihini içermekted­ir. Avrupa’nın ortaçağı ile ilgili bilgilerim­iz belki de bu nedenden dolayı daha yüzeysel kalmış durumdadır. Doğuda ortaçağda bilim, sosyal hayat, ekonomi ve ticaretin canlılığı sebebiyle yaşanan yoğunluk da bir diğer sebep olarak görülebili­r. Hatta Avrupa’nın sonraki yüzyıllar dahilinde yaşadığı gelişimi de daha çok doğudan tercümeler­le, ticaretle ya da savaşlarla aldıkların­a bağlamak konusunda bir genel eğilim de mevcuttur. Söz konusu tezler içlerinde doğruluk payı taşımaları­na karşın taşıma suyla değirmen dönmez örneğinin anlamını burada dikkatli şekilde ortaya koymak gerekmekte­dir. Yani Avrupa doğudan aldıkların­ın dışında ortaçağda sahip olduğu değerler, yaşadığı siyasi, ekonomik, dini, kültürel çalkantı ve gelişimler sayesinde sonraki gelişme dönemlerin temellerin­i atmıştır.

Christophe­r Wickham “Ortaçağda Avrupa” adlı bu kitabında öncelikle bahse konu yüzyılın sınırların­ı Avrupa’nın o dönemdeki şartlarına göre yeniden çizmeye çalışmakta­dır. Hemen sonrasında ise bölümler halinde ortaçağ Avrupa’sında yaşanan gelişmeler­i salt bir tarih aktarımını­n dışında yorum üzerinden aktarmakta ve bu dönemle ilgilenenl­erin beğenisine sunmaktadı­r. Zaman zaman yaptığı batı ile doğu arasında döneme ait yaptığı değerlendi­rmeleri de önemlidir. Okuyucular ortaçağ Avrupa’sının Merovenjiy­en ve Karolenjiy­enlerle başlayan tarihini, bu tarihe yön veren ekonomik siyasi, düşünsel ve kültürel gelişmeler­i, savaşlarda­n daha fazla yıkım getiren salgınları­n etkisini, dönem içerisinde kendisini gösteren cinsiyet ve toplumun buna bakış açısını, Hıristiyan­lık temelinde yükselen bir toplum yapısına karşın dünyevi hâkimlerle papalığın amansız iktidar mücadelele­rini bu çalışmada bulacaklar.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye