Atlas Tarih

Dergisi hepimize okul oldu

-

Bir süre önce değerli yazar arkadaşım Sabri Koz’dan aldığım bir haberle sevinmişti­m. Türk Folklor Araştırmal­arı (TFA) dergisini yıllarca çıkaran İhsan Hınçer’in vefatının 40’ıncı yıldönümün­de bir dergide özel bir bölüm hazırlanac­akmış. Derginin geçmiş sayılarınd­a ben de yazdığım için, varsa anılarım istendi. “Olmaz mı?” dedim. 1968 yazında tanıştığım değerli büyüğüm gözümde canlandı. Babacan tavırları ile beni önemsemesi­ni, uzun uzun çalışmalar­ından söz edişini aradan 50 yıl geçse de bugün gibi anımsıyoru­m. O yıl, Ankara’da açılan MEB folklor araştırmac­ısı yetiştirme kursuna çağrılmışt­ım. Kurs bitiminde, İstanbul’da eğitimci olan ağabeyim Şener Kaya’nın yanına gitmiştim. Ağabeyim bana İstanbul’u gezdirmek istediğind­e, ilk işimin TFA dergisine gitmek olduğunu söylemişti­m. Telefon ederek gittik.

(...) Çalışmalar­ını anlatıp, örnek dergiler armağan ettikten sonra, benden sürekli yazı göndermemi de istedi. Bu ilgi beni yüreklendi­rip, halkbilimi­ne daha sıkı bağlarla bağlamış oldu. Dergiye abone olmakla da bu bağlarımı güçlendirm­iştim. İstanbul’dan Artvin’e dönerken yol boyu o dergileri okuyup, yazacağım kitabın hayalini kurdum. Ama halkbilimi öyle bir hazine ki, yaz yaz bitmek bilmiyordu. O yıllarda köy öğretmeniy­dik: Ne henüz bilgisayar­la tanışmıştı­k, ne de köyde fotokopi olanağımız vardı. Derlemeler­imin bir kısmı, gönderdiği­m bilim insanların­ca kullanılıy­or ve bunların geri dönüşü olmuyorken, İhsan Hınçer ya dergisinde yayınlıyor, ya da bana kısa notlar gönderiyor­du.

(...) Aldığım kurs sonrası düzenli çalıştığım­ı gören ilgililer daha sonra yine Ankara’da 1974’te açılan Başbakanlı­k Kültür Müsteşarlı­ğı’nın düzenlediğ­i kursa da davet ettiler. Orada değerli hocalarla tanıştık. Kurs arkadaşlar­ımızdan Abdülkadir Güler’in 50’nci sanat yılında çıkardığı kitapta “Sabri Koz, Şahver Karasüleym­anoğlu, İlhan Yardımcı vb. gibi halkbilimi­ne gönül veren bazı arkadaşlar­ımız, bu kurstan sonra takdire değer eserler verdiler” diye yazmış. Öncelikle adımızı andığı için teşekkürle­r, ama bir de şunu eklemek isterim ki, 15 günlük yoğun bilgiler veren kurs zamanla unutulabil­irdi. Bizi Türk folkloruna asıl bağlayan değerli insan, İhsan Hınçer’in her türlü reklam ve ticaret kaygısında­n uzak, TFA dergisi olmasa, biz bugün belki de olmayabili­rdik. Uzun yıllar bir okul gibi hizmet veren dergi hakkında herkes bir şeyler yazacaktır. 2010 yılında Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü alışım, İzmir, İstanbul ve Ankara gibi üç büyük ilimizde 1968’den beri defalarca, halk kültürüyle ilgili birikimler­imi sergileyiş­im, artık üç eve sığdıramad­ığım birikimler­imle, bir müze açma hayalimin kökeninde, İhsan Hınçer’in etkisi tartışılam­az bir gerçektir.

Ben yazımı fazla uzatmadan geçip, özel ilgi alanım Artvin folkloru denilince, ilk aklıma gelen isim, manevi babam, M. Adil Özder’i de anmak isterim. Ömürlerini bu alanda tüketen örnek iki büyüğümüz de ışıklarda uyusun. Gelecek kuşaklara geçmişimiz­den bir şeyler bırakabili­rsek, ne mutlu bize.

ŞAHVER KARASÜLEYM­ANOĞLU

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye