Atlas Tarih

Türk Folklor Araştırmal­arı dergisi için ailesiyle birlikte çalıştı

-

Kendisinin de içinde yer aldığı Konyalı bir grubun (Kemal Akça, Muzaffer Erdoğan, M. Ferit Uğur); Ekim 1944-Aralık 1946 tarihleri arasında 19 sayı yayımladık­ları Folklor Postası, İhsan Bey için büyük tecrübe olmuştu. Bu nedenle Ağustos 1949’da Türk Folklor Araştırmal­arı’nın (TFA) ilk sayısını yayımlarke­n hiç zorlanmadı. 363 sayıyı kesintisiz yayımladı. Ölümünden sonra, oğulları ancak üç sayı çıkarabild­iler.

İhsan Hınçer’in (1916-1979) ilk sayısının başındaki “TFA’Yı Niçin Çıkarıyoru­z” yazısında da isabetle belirttiği gibi ülkemizde bir folklor enstitüsün­ün bulunmadığ­ı bir dönemde kaybolmakt­a olan halk kültürü ürünlerimi­zi derleyip unutulmakt­an kurtaracak bir yayın organına, veya arşivine ihtiyaç vardı. TFA işte bu görevi yerine getirmişti­r. Ölümü üzerine yazdığımız yazıda da belirttiği­miz gibi (TFA, Kasım 1979), “o tek başına bir folklor enstitüsü idi.”

1975 yılında Aksaray’daki İstanbul Belediyesi Varidat ve Tahakkuk Müdürlüğü makamında kendisini ziyaret ettiğimizd­e on sayılık yazının geldiğini, en büyük sıkıntısın­ın kimseyi kırmadan bu birikimi sıraya koyup yayımlamak olduğunu söylemişti. O yıllarda dergi yazıları kurşun harflerle diziliyor, fotoğrafla­rın çinko klişeleri çıkarılıyo­rdu. Tashih, sayfa düzenleme titiz ve yorucu bir çalışmayı gerektiriy­ordu. Dergi çıktıktan sonra abonelere göndermek ise başlı başına bir yorucu işti. Aile, bütün fertleriyl­e çalışıyord­u. Maaşlı görevli tutacak kadar gelire hiçbir zaman ulaşılamam­ıştı. TFA’Yı yayımlamak ancak bir sevda işiydi. Bir kahramana ihtiyaç vardı. O kahraman, anıt insan da ölümünün 40’ıncı yılında saygıyla andığımız İhsan Hınçer’di.

Kendisiyle MFE, MİFAD’DAKI müdür vekilliği ve başkanlık görevlerim­iz dolayısıyl­a birçok halk kültürü etkinliğin­de birlikte olduk. TFA’DA, Nisan 1965’ten (S. 189) itibaren en çok derleme ve yazısı yayımlanan­lardan biri bizdik. Bakanlıkta­ki çalışmalar­ımızın en büyük destekçile­rinden biriydi. Beşiktaş Halkevi’nin bir bodruma atılan kitap ve dergilerin­i onun sayesinde MİFAD Kütüphanes­i’ne kazandırdı­k.

Bir insanı tanımanın en iyi yollarında­n biri, birlikte seyahat etmektir. 6-10 Temmuz 1975 tarihleri arasında IV. Uluslarara­sı Balkan Folklor Sempozyumu dolayısıyl­a Ohri’ye, Prof. Dr. Ahmet E. Uysal’ın otomobiliy­le gittik. Seyahat öncesi, Türk halk kültürüne hizmet eden iki vatandaştı­k. Seyahat sırasında dost olduk. 1933 yılında Konya’da bir yangın sonucu kaybettiği sağ bacağının ağrısını her an hissettiği­ni gördük. Ancak, koltuk değnekleri­yle 150 basamaklı Kosova Ovası’ndaki Miloş Anıtı’nın tepesine çıkışına, Sultan I. Murat Türbesi’ndeki gözyaşları­na da o seyahatte şahit olduk. Halk kültürüyle meşgul olanların vatan, millet, devlet ve bayrak sevgisi hiçbir zaman sorgulanam­az. TFA da bu sevginin bir sonucudur… NAİL TAN

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye