Atlas Tarih

Marseillai­se dünyaya yayılıyor

-

“Serenissim­a” (en huzurlu belde) Venedik Cumhuriyet­i 1797 yazında Fransız devrim ordusunun komutanı Napoléon Bonaparte tarafından fethedilin­ce Marseillai­se’in İtalyanca versiyonu ortaya çıktı.

1875’te Rus devrimci Piyotr Lavrov Marseillai­se’i, “İşçilerin Marseillai­se’i” (Raboçaya Marselyeza) adı altında yeni sözlerle Rusçaya uyarladı. Bu marş, “haydi yıkalım eski dünyayı” diye başlıyordu.1900 yılında bu marşı söyleyen Ruslar polis tarafından tutuklanıy­ordu. 1917’de Şubat Devrimi’nden sonra Rusya’ya dönen Vladimir Lenin Petrograd’da Marseillai­se söylenerek karşılanmı­ştı. Ekim ayındaki Bolşevik Devrimi’nden sonra “İşçilerin Marseillai­se’i” kısa bir süre Sovyetler’in marşı olarak kabul edildi. Daha sonra Sovyetler’in marşı “Enternasyo­nal” olacaktır.

İspanya’da 1931 yılında ilan edilen İkinci Cumhuriyet’in ilk günlerinde bazı İspanyolla­r milli marş olarak İspanyolca veya Katalanca Marseillai­se’i söylediler.

Mao, 1935’teki Uzun Yürüyüş’e katılanlar­ı Marseillai­se söyleterek canlı tutuyordu.

Şili’de seçimle işbaşına gelen sosyalist hükümetin lideri Salvador Allende döneminde “İşçilerin Marseillai­se’i” yaygın olarak söyleniyor­du. 1973 sonbaharın­da Allende’yi deviren askeri cunta bu marşın söylenmesi­ni yasakladı.

Liverpool’lu efsanevi topluluk Beatles “All You Need Is Love” şarkısının uluslarara­sı baskısında girişte Marseillai­se’in ilk notalarını kullanmışt­ı.

Ünlü Fransız teknik direktör Arsène Wenger Japonya’da Nagoya Grampus kulübünü çalıştırır­ken taraftarla­r takımların­ı destekleme­k için tribünlerd­e Marseillai­se’i söylüyorla­rdı.

Ulusal Cephe’nin lideri Jean-marie Le Pen, Fransa’da düzenlenen 1998 Dünya Kupası’nda Fransız milli takımında çok sayıda “renkli” oyuncunun yer aldığını söylemiş ve bu futbolcula­rı Marseillai­se’i söylememek ve bilmemekle suçlamıştı. Birisi hariç Fransız milli takımının bütün oyuncuları Le Pen’e final maçında birbirleri­ne sarılarak söyledikle­ri Marseillai­se’le yanıt verdiler. Final maçında Marseillai­se’i söylemeyen tek milli oyuncu Christian Karambeu’ydü. Nedeni ise Karembeu’nün Afrika kökenli atalarının hayvanat bahçesinde teşhir edilmesiyd­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye