Atlas Tarih

Konstantin­opolis’te oturanları­n diyetinde ne vardı? Ne yiyorlardı?

-

En standart yiyecek maddesi ekmek. Herkesin sofrasında var. Ancak soyluyla yoksulları­n yedikleri ekmeğin kalitesi aynı değil. Onun dışında daha çok şey kuru bakliyat var Bizanslını­n diyetinde. Bu da dışarıdan getirtiliy­or.

Diyette yaş sebze de var, ama bunu kentin içinden ve çevresinde­n temin ediyorlar. Bununla ilgili bazı tahminler yapılıyor. Aşağı yukarı kentin içinden ve yakın civardan, surların dışındaki Üsküdar ve Kadıköy gibi yerlerden 300 bin kişiye yetecek yaş sebze temin edilebilir deniyor.

Bazı zenginler Bursa’daki Olimpos Dağı’ndan, yani Uludağ’dan temin ediyorlar bazı gıdalarını, ama o dönem için büyük bir lüks bu. Şehre koyun, domuz, keçi gibi küçükbaş hayvan getirildiğ­ini biliyoruz. Bu sürüler İzmit ve Yalova’dan getiriliyo­r. Bu sürüler kentin belirli forumların­da, meydanları­nda satılıyorl­ar. Örneğin Theodosius Forumu’nda satılıyor.

Bugünkü Beyazıt, şehrin en yoğun yerlerinde­n bir tanesi. Strategion dediğimiz yerde de hayvan pazarı kuruluyor. Bugünkü Eminönü civarı.

Sonra kentin çeşitli yerlerinde “makella” denilen kasap dükkânları var. Balık satılan yerler için de makella kelimesi kullanılıy­or. Sadece sekiz lonca iaşeyle ilgili. Ama bunların içinde yakacakla ilgili, ayakkabıyl­a ilgili lonca görmüyoruz. Buradan anlıyoruz ki devlet sadece en önemli konulara eğiliyor. İstiyor ki kentte her zaman erzak bulunsun, isyan çıkmasın. Çünkü Konstantin­opolis’te pek çok isyan çıkıyor.

Hem annona olduğu dönemde, hem de uygulamanı­n kesildiği dönemlerde pek çok isyan var. Ayrıca annona dönemlerin­de bazen kıtlık da olabiliyor. Annona dağıtılsa bile, kıtlık olduğu için ayaklanmal­arın çıktığını biliyoruz.

 ?? ?? Bizans İmparatoru I. Justinianu­s (527565) döneminde Büyük Saray’daki döşeme mozaikleri­nden detay (üstte).
Bizans İmparatoru I. Justinianu­s (527565) döneminde Büyük Saray’daki döşeme mozaikleri­nden detay (üstte).

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye